Η Αγία Σοφία του Κυρίου Ημών

Οι Τούρκοι δεν βεβηλώνουν ελληνικές εκκλησίες από θρησκοληψία αλλά από ανθελληνισμό.
 (Photo by Emrah Yorulmaz/Anadolu Agency via Getty Images)
(Photo by Emrah Yorulmaz/Anadolu Agency via Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Θα ήθελα να γράψω για την Αγία Σοφία αλλά ειπώθηκαν τόσα και δεν ήθελα να πολυλογώ. Σίγουρα δεν είμαι ο μόνος που επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία της. Είχα κληθεί από έναν κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πόλης να κάνω μια διάλεξη για το ντοκιμαντέρ και ο συμπαθέστατος συνάδελφος που με κάλεσε με πήγε στην Αγιασοφιά, που είναι το τουρκικό όνομα που φέρει ο ναός, συγνώμη, από χθες το... τζαμί! Είναι σίγουρο ότι αυτοί που σκύβουν σήμερα να προσκυνήσουν το βυζαντινό μωσαϊκό του ναού αγνοούν ότι Αγιασοφιά σημαίνει η Αγία Σοφία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. (Και όχι το όνομα χριστιανής που μαρτύρησε και αγίασε). Ίσως και να αγνοούν επίσης ότι Ισταμπούλ είναι ελληνική φράση που χρησιμοποιούσαν και οι Τούρκοι αγρότες υπήκοοι του Βυζαντίου όταν ήθελαν πάνε Εις την Πόλην. Όνομα που κράτησαν (Ισταμπούλ) που τους επέβαλε η Ιστορία.

Υπάρχουν βέβαια πολλές αιτίες γεωπολιτικές που ο ναός αυτός έγινε τζαμί. Από την ήττα του το 1918 και ύστερα οι Τούρκοι ψάχνουν τρόπους να δείξουν ότι υπάρχουν και θα ενηλικιωθούν. Δυστυχώς οι Δυτικοί σύμμαχοί μας, στην εποχή του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, βοήθησαν οικονομικά τον ηττημένο Κεμάλ να συνέλθει όταν ο άρχισε να ερωτοτροπεί με τον Λένιν, να αναγνωρίζει το ένα από τα δύο κομμουνιστικά κόμματα και να δανείζεται παραγράφους από το Σοβιετικό Σύνταγμα όπως «Το Σύνταγμα των Στρατιωτών, των Γεωργών και των Εργατών κλπ κλ», αν δεν κάνω λάθος. Και φυσικά όταν τρόμαξαν από την Συνθήκη Φιλικών Σχέσεων ανάμεσα στους δύο Επαναστάτες. Είναι η εποχή όταν ο Πρωτοπαπαδάκης, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, πηγαίνει στο Λονδίνο να ζητήσει από τον Λόυδ Τζορτζ άλλο ένα Δάνειο. Και επέστρεψε άφραγκος. Γατί τα δάνεια πήγαιναν στον Κεμάλ, για να αποσυρθεί από την Σοβιετική Επιρροή. Αποτέλεσμα: Η ελληνική (βασιλική) Κυβέρνηση – που ετοιμάζει την «Πορεία προς την Άγκυρα, την οποία καταδίκασε ακόμα και ο Μεταξάς - μη έχοντας χρήματα ούτε για να αγοράσει χαρτί και να τυπώσει καινούριο υποτιμημένο χαρτονόμισμα - έκοψε το κυκλοφορούν νόμισμα στα δύο! Το κάθε μισό απέκτησε την αξία του ολοκλήρου!

Ο Νεότουρκος Κεμάλ μετέτρεψε την Αγία Σοφία από τζαμί σε Μουσείο. Για να δείξει μια ειρηνόφιλη πολιτική προς στους Αγγλογάλους χριστιανούς που τον βοήθησαν. Στα τέλη του 19ου αιώνα οι Νεότουρκοι στρατιωτικοί μεμυημένοι ήδη στο ευρωπαϊκό κίνημα του Νεοδαρβινισμού που θέλει την αιματηρή υπεροχή της .... αρίας φυλής σε κάθε χώρα (άλλος ένας θα είναι ο Χίτλερ) είχαν ήδη εκτοπίσει στον άλλο κόσμο πάνω από ένα εκατομμύριο Αρμεναίους. Ο Κεμάλ θα προσθέσει και την εξαφάνιση της παρουσίας Ελλήνων από τη χώρα του. Κανείς δεν ανησύχησε στην Ευρώπη ούτε για το ένα ούτε για το άλλο.

Ο σημερινός Νεοδαρβινιστής μή έχοντας Αρμεναίους και Έλληνες να σκοτώσει βεβηλώνει έναν διάσημο Ναό, πράγμα που όχι μόνο αποτελεί πρόκληση αλλά και ασχήμια να βλέπεις αγράμματους Τούρκους μπροστά στην ποιότητα της αρχιτεκτονικής και τις εσωτερικής διακόσμησης του ναού.

Οι Τούρκοι δεν βεβηλώνουν ελληνικές εκκλησίες από θρησκοληψία αλλά από ανθελληνισμό. Ξέρουν ότι θα ενοχληθούν και οι δυτικοοευροπαίοι χριστιανοί, οι οποίοι αρνούνται να επιτρέψουν την άνετη είσοδο στην Ευρώπη 40 εκατομμυρίων τουλάχιστον Τούρκων. Ο σημερινός και αυθαίρετος δικτατορίσκος της Τουρκίας θα μείνει στην Ιστορία για μια χαμηλή μέχρι τον πάτο συμπεριφορά. Οι Έλληνες ποτέ δεν κατέστρεψαν έργα τέχνης για οποιονδήποτε πατριωτισμό. Οι νικητές Σπαρτιάτες δεν κατέστρεψαν κανένα έργο τέχνης στην Αθήνα. Μόνο Πέρσες και Γότθοι έκαψαν την Ακρόπολη. Ο οποιοσδήποτε ελληνικός εθνικισμός αντλεί ιδέες και χαρίσματα από την αρχαία καταγωγή του. Δεν γκρεμίζει τζαμιά. Η αρχαιότητα των Τούρκων είναι η αρχαία Μογγολία. Οι Τούρκοι δεν είχαν εμφανιστεί όταν οι Έλληνες διοικούσαν το Αφγανιστάν. Αυτοί που έσπασαν αγάλματα στην Ελλάδα δεν ήταν Έλληνες χριστιανοί αλλά Ρωμαίοι. Ο Βυζαντινός χαρακτήρας τής Αγίας Σοφίας δεν γλίτωσε ούτε από τον Δυτικό Μεσαίωνα και τις Σταυροφορίες του. Οι οποίες έναν σκοπό είχαν, να καταργήσουν την Ανατολική Ορθοδοξία. Και σε ένα βαθμό το πέτυχαν, ιδίως όταν κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη το με την 3η Σταυροφορία το 1204 όπου και παρέμειναν μέχρι το 1261, έχοντας μετατρέψει κι΄ αυτοί την Αγία Σοφία σε Καθολική εκκλησία. Όταν επέστρεψαν στην Ευρώπη θα αρχίσουν να χτίζουν εκκλησίες της Notre Dame όσο γίνεται πιο επιβλητικές για να δείξουν την υπεροχή της δυτικής Καθολικής Εκκλησίας, μετά το Σχίσμα. Πολλοί από τους Σταυροφόρους ανήκαν στον στρατό του Βατικανού το οποίο κατείχε και διοικούσε μια μεγάλη περιοχή της Ιταλίας.

Ο Κεμάλ τουλάχιστον έλεγε ότι «προσφέρει στην Ανθρωπότητα την Αγία Σοφία ως Μουσείο». Η οποία επέζησε παρόλους τους 66 σεισμούς που υπέστη. Θα δούμε τι ερείπια θα αφήσει ο σημερινός μουσουλμανικός σεισμός που έπληξε την Αγία Σοφία. Είναι κρίμα που οι μισοί τουλάχιστον Τούρκοι επέλεξαν ως χάρισμα την καλλιτεχνική απάθεια. Μια τιμωρία θα έρθει όταν η Αγία Σοφία θα πέσει σε απολίτιστα χέρια, το 1453. Όταν η Ελληνική Αναγέννηση κατακλύζει την Δύση, η οποία ξυπνάει από τον λήθαργό της.

Δημοφιλή