ΔΙΕΘΝΕΣ
29/04/2020 15:52 EEST

Η χώρα που επιτρέπει στα παιδιά να αγκαλιάζουν τους παππούδες τους

Προϋπόθεση να είναι κάτω των δέκα ετών και να μην έχουν συμπτώματα της νόσου

Maryna Andriichenko via Getty Images

Οι παππούδες στην Ελβετία θα μπορούν πλέον να αγκαλιάζουν τα εγγόνια τους που είναι κάτω των δέκα ετών χωρίς να κινδυνεύουν να μολυνθούν από τον κορωνοϊό, όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας της χώρας.

 

Και ενώ η Ελβετία επιστρέφει δειλά – δειλά στην κανονικότητα, οι υγειονομικές αρχές γνωστοποίησαν ότι, τα παιδιά, ηλικίας κάτω των 10 ετών, μπορούν να έχουν φυσική επαφή - έστω και σύντομη - με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Δεν επιτρέπεται ακόμ η φύλαξη των παιδιών από τους παπππύδες. 

Η Ελβετία είναι μία από τις πολλές ευρωπαϊκές χώρες που άρχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα κλειδώματος. Βρίσκεται μια εβδομάδα μπροστά από την Ελλάδα, καθώς έχουν ανοίξει βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, ανθοπωλία και τα υπόλοιπα καταστήματα λιανικού εμπορίου. 

«Τα παιδιά δεν έχουν πρακτικά μολυνθεί και δεν μεταδίδουν τον ιό», υποστήριξε ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Δημόσιας Υγείας Ντάνιελ Κοχ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου. 

Ορισμένοι ειδικοί σε άλλες χώρες συμφωνούν με την απόφαση των Ελβετών. Ήδη το επιστημονικό συμβούλιο της Βρετανίας έχει εισηγηθεί να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «The Daily Telegraph», μέλος της κυβερνητικής επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας για Καταστάσεις Εκτάκτων Αναγκών (SAGE) υποστηρίζει ότι τα παιδιά δεν είναι φορείς του ιού, για το λόγο αυτό θεωρεί ότι θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία τον Ιούνιο.

Ωστόσο, Βρετανοί ειδικοί, μόλις άκουσαν ότι οι Ελβετοί αξιωματούχοι θα επιτρέπουν στα εγγόνια κάτω των δέκα ετών να έρχονται σε στενή επαφή με τους παππούδες τους, αμφισβήτησαν την απόφαση υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Η χαλάρωση των περιορισμών στην Ελβετία έχει ήδη ξεκινήσει με τους υγειονομικούς αξιωματούχους να επισημαίνουν πλέον ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες δεν κινδυνεύουν να μολυνθούν από τα μικρά εγγόνια τους, καθώς αυτά δεν έχουν τους «υποδοχείς» τους οποίους στοχεύει η νόσος του Covid- 19.

«Τα παιδιά νοσούν πολύ σπάνια και δεν μεταδίδουν τον ιό», διευκρίνισε ο Ντάνιελ Κοχ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι αυτό ισχύει μόνο για παιδιά που δεν εμφανίζουν συμπτώματα της ασθένειας και είναι μικρότερα των δέκα ετών.

Ωστόσο, για τα μεγαλύτερα εγγόνια, οι ειδικοί συμβουλεύουν του παππούδες να εξακολουθούν να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Με την πρόταση των Ελβετών ειδικών συμφωνούν και Γάλλοι εμπειρογνώμονες που θεωρούν ότι «τα παιδιά μπορεί να μην αποτελούν σημαντική πηγή μετάδοσης αυτού του νέου ιού».

Περισσότεροι από 1.690 άνθρωποι στην Ελβετία πέθαναν από τη νόσο COVID-19 με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχεται σε 30.000.

Τα νοσοκομεία θα μπορούν εκ νέου να κάνουν τακτικά χειρουργεία, ενώ έχουν ξαναπιάσει δουλειά επίσης οι οδοντίατροι, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα μασάζ, τατουάζ και αισθητικής.

Στη Γενεύη, όπως σε ολόκληρη τη χώρα, τα κομμωτήρια προετοιμάζονταν εδώ και ημέρες για αυτήν την επιστροφή.

 

Πηγή: BBC