Η καλύτερη για την υγεία μας ώρα της ημέρας για να απολαύσουμε το δείπνο

Πώς εμπλέκεται το μεσημεριανό φαγητό στην εξίσωση.
Jordan Lye via Getty Images

Βρισκόμαστε σχεδόν δύο χρόνια μέσα στην πανδημία και ενώ ορισμένες πτυχές της ζωής αρχίζουν να φαίνονται ελαφρώς «φυσιολογικές», απέχουμε πολύ από το να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και στους ρυθμούς που είχαμε κάποτε .

Τα lockdown και τα μέτρα που κάθε τόσο επιβάλλονται έχουν ως αποτέλεσμα να επηρεάζουν πολλές από τις συνήθειες μας, ανάμεσα τους και τις διατροφικές.

Το ερώτημα που τίθεται είναι «Υπάρχει η ιδανική ώρα για δείπνο;». Η HuffPost μίλησε με διατροφολόγους προκειμένου να μας δώσουν τα φώτα τους και να μας λύσουν τις όποιες απορίες έχουμε.

Η ιδανική ώρα είναι

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν είναι ξεκάθαρη, και όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, θα είναι κατά προσέγγιση.

«Οποιαδήποτε ώρα μεταξύ 6 και 8 μ.μ. είναι η «ιδανική», είπε η διαιτολόγος Τρέισι Λόκγουντ Μπέκερμαν. «Αυτό συμβαίνει επειδή δίνει στον μέσο άνθρωπο αρκετό χρόνο για να χωνέψει πριν πέσει για ύπνο γύρω στις 10 ή 11 το βράδυ».

Κάτι που σημαίνει ότι, η ιδανική ώρα για δείπνο διαφέρει ανάλογα με τον κιρκάδιο ρυθμό μας — ή πιο συγκεκριμένα, με την ώρα που κοιμόμαστε.

«Είναι διαφορετικό επειδή όσο πιο αργά πηγαίνουμε για ύπνο, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να φάμε ένα σνακ αργά το βράδυ. Οι ξενύχτηδες θα πρέπει να τρώνε βραδινό αργότερα για να μειώσουν την πιθανότητα κατανάλωσης αχρείαστων σνακ και λήψη θερμίδων».

Γιατί πρέπει να προσέχουμε όταν τρώμε το βραδινό μας πολύ αργά

Δεν υπάρχει τίποτα κακό με ένα σνακ πριν κοιμηθούμε, αλλά το να τρώμε ένα μεγάλο δείπνο πολύ αργά θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στον ύπνο μας.

«Το γεμάτο στομάχι πριν τον ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση οξέος. Παράλληλα επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου, δυσκολεύει την διατήρηση του σωματικού βάρους, ενώ μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα νυχτερινών εφιδρώσεων», εξηγεί η διατροφολόγος και διευθύνουσα σύμβουλος του Flo Living, Αλίσα Βίτι.

Με άλλα λόγια, εάν έχουμε την τάση να πηγαίνουμε για ύπνο νωρίς, ίσως είναι προς το συμφέρον μας να φάμε και το βραδινό μας νωρίτερα.

Πως το μεσημεριανό εμπλέκεται στην «εξίσωση»

«Όσο αργότερα φαμε μεσημεριανό, τόσο αργότερα ο οργανισμός μας θα είναι έτοιμος για δείπνο. Όσο νωρίτερα τρώμε μεσημεριανό, τόσο νωρίτερα ο οργανισμός μας θα μπορεί να δεχτεί το βραδινό φαγητό».

Αν όμως φάμε το μεσημεριανό πολύ νωρίτερα από την συνηθισμένη ώρα ένα ισορροπημένο διατροφικά σνακ στην πορεία της ημέρας θα καθυστερήσει την ώρα του δείπνου.

«Έτσι δεν θα πεινάσουμε και θα αποφύγουμε να πέσουμε με τα μούτρα στο φαί καταναλώνοντας υπερβολικά μεγάλες ποσότητες», λέει η Τρέισι Μπέκερμαν.

«Το σνακ θα μας επιτρέψει να διαχειριστούμε με σοφροσύνη και λογική την ποσότητα φαγητού στο δείπνο, αφού ο εγκέφαλος μας θα είναι χορτασμένος και όχι νυστικός και κουρασμένος».

Η ιδανική ώρα για δείπνο διαφέρει ανάλογα με το φύλο;

Δεν είναι μυστικό ότι οι ορμόνες επηρεάζουν σχεδόν τα πάντα, και αυτό περιλαμβάνει τις διατροφικές μας συνήθειες. Για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, το ιδεατό είναι να είναι ευέλικτες με τις ώρες φαγητού.

«Οι γυναίκες στην αναπαραγωγική τους ηλικία, ειδικά κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης του κύκλου τους (τη φάση μετά την ωορρηξία, ή περίπου δύο εβδομάδες μετά), χρειάζονται περισσότερες θερμίδες και περισσότερες βραδείας καύσης θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος για να διατηρήσουν το σάκχαρο στο αίμα σταθερό, να κρατήσουν το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μακριά, να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος και για να έχουν ένα ποιοτικό ύπνο», εξηγεί η Αλισα Βίτι.

Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες πρέπει να πειθαρχούν στις ανάγκες του οργανισμού τους όταν αποφασίζουν ποια ώρα θα φάνε δείπνο, ακόμη και πόσο θα φάνε.

Είναι σημαντικό και για τους άνδρες να ακούν τον οργανισμό τους, αλλά οι ορμόνες τους παρουσιάζουν μικρότερη διακύμανση, καθιστώντας αυτό λιγότερο απαραίτητο.

Στο τέλος της ημέρας, η ώρα που τρώμε το δείπνο εξαρτάται πραγματικά από το τι λειτουργεί καλύτερα για εμάς.

«Οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε μια ώρα που είναι συνδεδεμένη με τον τρόπο ζωής τους και τις συνήθειες ύπνου τους», λέει η Τρέισι Μπέκερμαν. «Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τρώμε αργότερα μεσημεριανό γεύμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, εάν γνωρίζουμε ότι δεν θα καθίσουμε για δείπνο μέχρι τις 9 βράδυ κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό»