Γιατί πρέπει να πίνουμε ένα ποτήρι νερό πριν πέσουμε για ύπνο

Συνήθεια που έχει τεράστια οφέλη και ένα μόνο μειονέκτημα. Ας τα σταθμίσουμε.
|
.
aldomurillo via Getty Images
.

«Να πίνουμε περισσότερο νερό», είναι η συχνή συμβουλή γιατρών, επαγγελματιών υγείας και - βεβαίως, βεβαίως - influencers.

Αλλά πώς υποτίθεται ότι πρέπει να καταπίνουμε δύο λίτρα υγρού την ημέρα εάν μας κάνουν να θέλουμε να πάμε τουαλέτα κάθε πέντε λεπτά, ειδικά όταν πέφτουμε για ύπνο;

Λοιπόν, σύμφωνα με ένα βίντεο του TikTok που κυκλοφορεί, το να πίνουμε ένα ποτήρι νερό αμέσως πριν πέσουμε για ύπνο είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνουμε.

Η φαρμακευτική εταιρεία USA Medical, μοιράστηκε ένα βίντεο που εξηγεί γιατί η κατανάλωση ενός ποτηριού νερό πριν τον ύπνο κάθε βράδυ οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα ύπνου και καλύτερη ενυδάτωση το πρωί. Αλλά δεν θα χρειαστεί να πάω τουαλέτα, σας ακούμε να ρωτάτε...

΄Οχι απαραίτητα είναι η απάντηση γιατί το σώμα μας συνηθίζει. Όπως λέει το TikTokker στους θεατές: «Μετά από μια ή δυο εβδομάδες, το σώμα μας θα μάθει να συγκρατεί το νερό, ώστε να μην ξυπνάμε με ξηροστομία και αφυδάτωση».

Μιλήσαμε με τον διατροφολόγο Ντάνιελ Χάρις για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου.

«Το να πίνουμε νερό είναι ένας από τους απλούστερους και απίστευτα σημαντικούς τρόπους για να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές», λέει ο Χάρις στην HuffPost UK.

«Τα οφέλη είναι πολυάριθμα, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της διάθεσής μας και της ρύθμισης των επιπέδων ντοπαμίνης και σεροτονίνης του σώματός μας. Πίνοντας νερό λίγο πριν τον ύπνο, βοηθάμε στο να διατηρήσουμε το σώμα μας ενυδατωμένο, κάτι που αποτρέπει τους πονοκεφάλους και διατηρεί τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός μας, βοηθώντας μας να κοιμόμαστε περισσότερο».

Και η νυχτερινή ενυδάτωση έχει και άλλα προνόμια, ειδικά τους χειμερινούς μήνες που διανύουμε.

«Εάν υποφέρουμε από συμπτώματα κρυολογήματος, όπως βουλωμένη μύτη ή πονόλαιμο, τότε το να πίνουμε ένα ποτήρι νερό πριν κοιμηθούμε μπορεί να βοηθήσει στο να απολαύσουμε έναν καλό ύπνο», λέει ο Χάρις.

«Όταν η μύτη μας είναι βουλωμένη, τότε αναπνέουμε από το στόμα μας κατά τη διάρκεια του ύπνου μας, κάτι που μας κάνει να αφυδατωθούμε στον ύπνο μας περισσότερο από το κανονικό. Σε αυτήν την περίπτωση, το να πίνουμε ένα ποτήρι νερό πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει».

Αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον παράγοντα της ενούρησης. Πώς μπορούμε να έχουμε έναν καλό βραδινό ύπνο εάν διαταράσσεται από διακοπές για να πάμε τουαλέτα; Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες συνήθειες, το κλειδί είναι το μέτρο.

«Το να πίνουμε ένα ποτήρι νερό αμέσως πριν πέσουμε για ύπνο μπορεί να προκαλέσει νυκτουρία – την αυξημένη ανάγκη για ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας», παραδέχεται ο Χάρις. «Η νυκτουρία δεν διαταράσσει απλώς τον ύπνο, αλλά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας, από τη μείωση της μνήμης και της συγκέντρωσης έως την πρόκληση ακόμη μεγαλύτερης στέρησης ύπνου στη συνέχεια».

Εν ολίγοις, ενώ το να πίνουμε νερό πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση ενός ξεκούραστου ύπνου, υπάρχει ένας ευκολότερος τρόπος. Όταν πρόκειται για υγιή ενυδάτωση, «η καλύτερη πρακτική είναι να πίνουμε αρκετό νερό με συνέπεια κατά τη διάρκεια της ημέρας», λέει ο Χάρις.

Θα μπορούσαμε να προτείνουμε ένα ποτήρι νερό αμέσως μόλις ξυπνήσουμε αντ′ αυτού;

Προτείνετε μια διόρθωση