Η πρώτη αραβική ταινία του Netflix πυροδοτεί αντιδράσεις και κάνει επιτυχία

Από την πρώτη ημέρα προβολής της. Στη Γαλλία, αυτή τη στιγμή είναι η έκτη πιο δημοφιλής ταινία στην πλατφόρμα.
Από την πρεμιέρα της πρώτης αραβικής ταινίας του Netflix, 17 Ιανουαρίου 2022 στο Bvlgari Yacht Club του Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. (Photo by Cedric Ribeiro/Getty Images for Netflix)
Από την πρεμιέρα της πρώτης αραβικής ταινίας του Netflix, 17 Ιανουαρίου 2022 στο Bvlgari Yacht Club του Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. (Photo by Cedric Ribeiro/Getty Images for Netflix)
Cedric Ribeiro via Getty Images

Η πρώτη αραβόφωνη ταινία του Netflix πυροδοτεί αντιδράσεις στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή, με τους διαφωνούντες να κάνουν λόγο για ανηθικότητα και υπονόμευση των παραδοσιακών αξιών.

Το «Dearest Friends», ριμέικ της επιτυχημένης ιταλικής ταινίας «Perfect Strangers» του Πάολο Τζενοβέζε (2016), με πρωταγωνίστρια την Αιγύπτια σταρ Μόνα Ζάκι, αφηγείται την ιστορία μίας παρέας φίλων που συζητούν για σεξ και εξωσυζυγικές σχέσεις. Στην ταινία, που στην νέα εκδοχή διαδραματίζεται στον Λίβανο, υπάρχουν επίσης σκηνές στις οποίες οι ήρωες πίνουν αλκοόλ.

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από επτά φίλους που συναντιούνται για δείπνο και αποφασίζουν να παίξουν ένα παιχνίδι στο οποίο βάζουν τα κινητά τους τηλέφωνα στο τραπέζι, επιτρέποντας σε όλους να δουν τα γραπτά μηνύματα και τις κλήσεις τους.

Ο βουλευτής και γνωστός δημοσιογράφος της τηλεόρασης Μουσταφά Μπάκρι δήλωσε ότι διατύπωσε τις αντιρρήσεις του στον πρόεδρο του αιγυπτιακού κοινοβουλίου και προέτρεψε τις αρχές να διακόψουν τη συνεργασία με το Netflix «καθώς δεν είναι η πρώτη ταινία της πλατφόρμας που βάζει στο στόχαστρο τις αξίες και τις παραδόσεις της αιγυπτιακής και αραβικής κοινωνίας».

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Al-Watan, ο Αιγύπτιος δικηγόρος Αϊμάν Μαχφούζ κατέθεσε μήνυση σε βάρος των δημιουργών της ταινίας, ισχυριζόμενος ότι «προωθούν την ομοφυλοφιλία» -κατηγορία η οποία πιθανώς συνδέεται με την εμφάνιση στην ταινία ενός γκέι χαρακτήρα.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα Cairo 24, ο Μαχφούζ είχε στείλει εξώδικο στο υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να αποτραπεί η προβολή της ταινίας στην Αίγυπτο.

Απαντώντας σε όσους ζητούσαν την απαγόρευση της ταινίας στην Αίγυπτο, ο επικεφαλής της Αρχής Λογοκρισίας Καλλιτεχνικών Έργων δήλωσε ότι η χώρα δεν μπορούσε να προχωρήσει σε απαγόρευσης επειδή πρόκειται για λιβανέζικη παραγωγή, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα Darb που πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

Εξέχοντες ηθοποιοί και κριτικοί κινηματογράφου έχουν υπερασπιστεί σθεναρά την ταινία και τους δημιουργούς της. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της γνωστής ηθοποιού Ελχάμ Σαχίν η οποία δήλωσε ότι «το κοινοβούλιο δεν έχει καμία σχέση με το Netflix και οι βουλευτές δεν είναι φύλακες του κοινού. Υπάρχουν πολύ πιο τολμηρές ταινίες στην πλατφόρμα».

Στο Twitter, η ταινία πυροδότησε ένα μπαράζ ομοφοβικών σχολίων, με χρήστες να γράφουν ότι ενθαρρύνει την ομοφυλοφιλία και την «ηθική υποβάθμιση» και ότι «βάζει δυτικές ιδέες σε μια συντηρητική κοινωνία».

H Μόνα Ζάκι στοχοποιήθηκε στα social media με αφορμή μία σκηνή στην οποία βγάζει τα εσώρουχα της (αν και δεν υπάρχει γυμνό), με χρήστες να την κατηγορούν ότι «παραβιάζει τις αξίες και την ηθική της κοινωνίας».

Το σωματείο επαγγελματιών ηθοποιών της Αιγύπτου εξέδωσε δήλωση στήριξης στο καστ του «Perfect Strangers» και ιδιαίτερα στη Μόνα Ζάκι, ζητώντας την προστασία της «δημιουργικής ελευθερίας» και τονίζοντας τον ρόλο των τεχνών στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων.

Παρά τις αντιδράσεις, η ταινία καταγράφει μέχρι στιγμής τεράστια επιτυχία (έκανε πρεμιέρα στις 20 Ιανουαρίου) κατακτώντας την κορυφή του Netflix στην ευρύτερη περιοχή και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για δημιουργία πρωτότυπου τοπικού περιεχομένου. Στη Γαλλία, αυτή τη στιγμή είναι η έκτη πιο δημοφιλής ταινία στην πλατφόρμα.

Με πληροφορίες από BBC, Hollywood Reporter

Δημοφιλή