Η βροχή θα αντικαταστήσει το χιόνι στην Αρκτική: Τι δείχνει νέα έρευνα

Στοιχεία που τρομάζουν.
sdv
sdv
imageBROKER via Getty Images/imageBROKER RF

Η βροχή θα αντικαταστήσει το χιόνι στην Αρκτική, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό, Nature Communications, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σήμερα, στην Αρκτική πέφτει περισσότερο χιόνι παρά βροχή. Αλλά αυτό θα αντιστραφεί, πριν από το τέλος του αιώνα, εάν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου. Οι δεσμεύσεις που δόθηκαν από τα έθνη στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής Cop26 θα μπορούσαν να διατηρήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας στους 2,4 βαθμούς Κελσίου, αλλά μόνο εάν εκπληρωθούν αυτές οι υποσχέσεις.

Ακόμα κι αν η άνοδος της θερμοκρασίας παγκοσμίως διατηρηθεί στους 1,5 ή 2 βαθμούς κελσίου, οι περιοχές της Γροιλανδίας και της θάλασσας της Νορβηγίας θα εξακολουθούν να πλήττονται ως επι το πλείστον από βροχοπτώσεις. Οι επιστήμονες σοκαρίστηκαν τον Αύγουστο όταν έπεσε για πρώτη φορά βροχή στην κορυφή στο φύλλο πάγου της Γροιλανδίας.

Η έρευνα έδειξε ότι η αλλαγή από το χιόνι στη βροχή θα γίνει δεκαετίες πιο γρήγορα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, με το φθινόπωρο να παρουσιάζει τις πιο δραματικές εποχιακές αλλαγές. Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι η κεντρική Αρκτική θα κυριαρχείται από βροχή το φθινόπωρο έως το 2060 ή το 2070, εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα, αντί για το 2090, όπως προέβλεπαν προηγούμενα μοντέλα.

Οι συνέπειες μιας μετάβασης θα είναι συνταρακτικές, είπαν οι ερευνητές, από την ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας μέχρι το λιώσιμο των πάγων, με το οδικό δίκτυο να εξαφανίζεται και τη μαζική πείνα ταράνδων και καριμπού στην περιοχή. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική μπορεί επίσης να αυξήσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και καύσωνες στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική.

«Ό,τι συμβαίνει στην Αρκτική δεν μένει εκεί», είπε η Μισέλ ΜακΚρίσταλ από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα στον Καναδά, η οποία ηγήθηκε της νέας έρευνας. «Μπορεί να νομίζουμε ότι η Αρκτική απέχει πολύ από την καθημερινή μας ζωή, αλλά στην πραγματικότητα οι θερμοκρασίες εκεί έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που θα έχει αντίκτυπο νοτιότερα».

«Στην κεντρική Αρκτική, όπου θα φανταζόμασταν ότι θα έπρεπε να υπάρχει χιονόπτωση καθ′ όλη τη διάρκεια της φθινοπωρινής περιόδου, στην πραγματικότητα βλέπουμε πολύ νωρίτερα μια μετάβαση σε βροχοπτώσεις. Αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες.

Η Αρκτική λόγω των πολύ ισχυρών χιονοπτώσεις παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή όπως και στο περιβάλλον, λόγω της μεγάλης αντανάκλασης του ηλιακού φωτός».

Πηγή: The Guardian

Δημοφιλή