Κάποιοι μασάμε περισσότερο τακτικά τσίχλες σε σχέση με άλλους. Μερικοί προτιμούν μία τσίχλα μετά το φαγητό τους ή πριν από κάποιο σημαντικό ραντεβού. Ενώ κάποιοι άλλοι, μπορεί να τελειώσουν ένα πακέτο σε μία μέρα. 

Σε μια μελέτη του 2019 η οποία πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 3.000 έφηβους και ενήλικες στις ΗΠΑ, το 62% ανέφερε ότι μασούσε τσίχλα τους τελευταίους έξι μήνες και κατά μέσο όρο μασούσε περίπου μία την ημέρα.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο, όπως σε όλα, έτσι κι σε αυτό, πρέπει να διατηρείται κάποιο μέτρο

https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-axesoear-kai-to-semeio-tes-tsantas-poe-apoteloen-folies-mikrovion-na-katharizontai-oposdepote_gr_68077c3de4b052543c141334

Ας υπάρχει ένα πακετάκι στη τσάντα μας

Καλύτερη στοματική υγιεινή 

«Το μάσημα μιας τσίχλας βοηθάει στην παραγωγή σάλιου, το οποίο μπορεί να προστατεύσει τα δόντια μας από τη διάβρωση, εξουδετερώνοντας έτσι την οξύτητα του στόματος», δηλώνει ο δρ Πίτερ Άρσενολτ, οδοντίατρος και καθηγητής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts.

Παρόμοια με το βούρτσισμα, η κίνηση της τσίχλας γύρω από το στόμα μπορεί επίσης να απομακρύνει κομμάτια τροφής και πλάκας από τα δόντια και γύρω από τα ούλα. Ενώ μάλιστα, το επιπλέον σάλιο, μπορεί να βελτιώσει την αναπνοή, καθώς η κακοσμία μπορεί να βελτιώσει την ξηροστομία. 

Καλό είναι να επιλέγουμε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, καθώς η ζάχαρη μπορεί να τροφοδοτήσει τα μικρόβια και να προκαλέσει τερηδόνα. Οι τσίχλες που παρασκευάζονται με το υποκατάστατο της ζάχαρης, τη ξυλιτόλη μπορούν να αποδώσουν πρόσθετα οδοντιατρικά οφέλη επειδή μειώνει τα βακτήρια που προκαλούν κοιλότητα στο στόμα μας. 

Advertisement

Σε μια ύστερη ανάλυση 30 μελετών του 2022, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μάσημα τσίχλας η οποία περιέχει ξυλιτόλη, τρεις έως πέντε φορές την ημέρα μετά τα γεύματα, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας κατά 17%.

Λιγότερες καούρες

«Κατά την κατάποση, το επιπλέον σάλιο από το μάσημα της τσίχλας μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση του οξέος στον οισοφάγο, οδηγώντας σε λιγότερα συμπτώματα καούρας», δήλωσε η γαστρεντερολόγος, Άντιτι Στάντον.

Υπάρχουν λίγες έρευνες σχετικά με το θέμα, αλλά σε μια μελέτη του 2005 σε 31 άτομα που ήταν επιρρεπή σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη για 30 λεπτά μετά την κατανάλωση τροφών που προκαλούσαν καούρα, οδήγησε σε μειωμένα επίπεδα οξέος στον οισοφάγο.

Advertisement

Καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία και λιγότερο άγχος 

Απαιτούνται περισσότερες έρευνες, αλλά ορισμένα περιορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το μάσημα τσίχλας μπορεί να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους στη συγκέντρωση

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το μάσημα τσίχλας μπορεί να ενεργοποιήσει διάφορα μέρη του εγκεφάλου αυξάνοντας τη ροή του αίματος σε αυτές τις περιοχές.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/o-epoelos-tropos-me-ton-opoio-to-chronio-aychos-mporei-na-rokanisei-te-senolike-mas-eyeia_gr_680694efe4b052543c139e78

Advertisement

Αλλά όχι να μασάμε και όλη την ώρα

Προβλήματα στο σαγόνι

Το μάσημα τσίχλας μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα των γνάθων σε άτομα που είναι επιρρεπή σε τέτοιου είδους προβλήματα και τραυματισμούς. Ουσιαστικά, αυτό αφορά εκείνους οι οποίοι τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια τους. Το μάσημα της τσίχλας μπορεί να κουράσει τους μυς της γνάθου και να οδηγήσει σε κλικ, σκάσιμο, πονοκεφάλους και κόπωση των μυών του προσώπου.

Ο δρ Άρσενολτ προτείνει να μασάμε μία τσίχλα μετά το φαγητό για 15-20 λεπτά περίπου, αλλά αν αντιμετωπίζουμε κάποια από τα παραπάνω προβλήματα, ίσως θα έπρεπε να αποφύγουμε εξ αρχής την διαδικασία.

Advertisement

Πεπτικά προβλήματα

Advertisement

Ενώ το μάσημα μιας τσίχλας μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει τα συμπτώματα αυτά για άλλους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το μάσημα τσίχλας μπορεί να χαλαρώσει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, έναν μυ στο κάτω μέρος του οισοφάγου που εμποδίζει την είσοδο οξέος σε αυτόν. Όταν το οξύ εισέρχεται στον οισοφάγο, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα καούρας.

Έκθεση σε μικροπλαστικά

Advertisement

Πολλές τσίχλες κατασκευάζονται με τη χρήση πλαστικών όπως το πολυαιθυλένιο και το οξικό πολυβινύλιο, γεγονός που συμβάλλει στην ελαστικότητα των ούλων. Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, μια μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε συνέδριο διαπίστωσε ότι, «αυτά τα πλαστικά μπορούν να απελευθερωθούν στο στόμα μας, αλλά δεν είναι σαφές πώς αυτό επηρεάζει την υγεία, δηλώνει η Κατρίνα Κορφμάχερ, ερευνήτρια περιβαλλοντικής υγείας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ.

Ωστόσο, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής μας ευθύνης, δεν παραλείπουμε να πετάξουμε την τσίχλα μας σε κάποιο κάδο απορριμάτων και όχι στο έδαφος. 

Με πληροφορίες από The New York Times