Προς νέα παράταση της συμφωνίας και απελευθέρωσης ομήρων - ΟΗΕ για Γάζα: Πείνα και απόγνωση

Συζητήσεις και για άνδρες ομήρους και στρατιώτες. Ζοφερές εικόνες από την Γάζα μεταφέρει ο ΟΗΕ. "Θερίζουν" λοιμώξεις αναπνευστικού, διάρροιες, ανεμοβλογιά.Ουδείς λαμβάνει θεραπεία.
Anadolu via Getty Images

Έκτη ημέρα της παύσης πυρός στην Λωρίδα της Γάζας σήμερα, δυνάμει της συμφωνίας Χαμάς-Ισραήλ και ήδη έχει δοθεί η λίστα με τον πρόσθετο αριθμό ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι τις προσεχείς ώρες. Παράλληλα και οι δυο πλευρές εμφανίζονται θετικές σε μια νέα παράταση της συμφωνίας.

Οι οικογένειές των ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα έχουν ήδη ενημερωθεί σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ αν και δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις για τον αριθμό τους. Πρόκειται για την έκτη ομάδα ομήρων που θα απελευθερωθούν ενώ μέχρι τώρα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους συνολικά 81 όμηροι — οι 60 εντός του πλαισίου της συμφωνίας — και σε αντάλλαγμα έχουν αποφυλακιστεί 180 Παλαιστίνιοι οι οποίοι κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.

Χθες απελευθερώθηκαν ακόμη 12 όμηροι (δύο εκτός συμφωνίας) και αποφυλακίστηκαν 30 Παλαιστίνιες κρατούμενες και ανήλικα.

Καθώς σήμερα είναι η δεύτερη και τελευταία ημέρα της παράτασης της συμφωνίας οι δυο πλευρές μαζί το Κατάρ και την Αίγυπτο που διαμεσολαβούν, συζητούν για επέκταση αυτής.

Τι συζητούν Χαμάς-Ισραήλ

Ήδη η Χαμάς φαίνεται ″είναι σύμφωνη να παραταθεί” η συμφωνία κατά τέσσερις ημέρες όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην οργάνωσης. ”Η Χαμάς είναι σε θέση να απελευθερώσει Ισραηλινούς αιχμαλώτους που κρατά μαζί με άλλα κινήματα της αντίστασης και άλλα μέρη κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας και με τους ίδιους όρους”, δηλαδή για κάθε πρόσθετη ημέρα, απελευθέρωση 10 ομήρων και αποφυλάκιση 10 Παλαιστινίων.

Υπάρχουν όμως και πληροφορίες πως στο Κατάρ, όπου βρίσκονται οι επικεφαλής Μοσάντ και CIA εξετάζονται και άλλες παράμετροι μιας πιθανής νέας φάσης της συμφωνίας που ίσως περιλαμβάνει την απελευθέρωση από τη Χαμάς ανδρών ή στρατιωτών που κρατά ομήρους, κι όχι μόνον γυναικών και παιδιών, δήλωσε πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις.

Οι ΗΠΑ τονίζουν επίσης πως καταβάλλουν προσπάθεια να παραταθεί η συμφωνία κατά ακόμη δύο ημέρες, φτάνοντας συνολικά τις οκτώ. ”Ξέρετε πως τασσόμαστε υπέρ και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτό” δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

via Associated Press

″Θέλουμε να δούμε ελεύθερους όλους τους ομήρους”, είπε ο Τζον Κέρμπι. ”Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι αυτές οι παύσεις, χρειάζεται να κάνεις παύσεις για να βγάλεις τους ομήρους...αυτά πάνε μαζί...Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ, το Κατάρ και την Αίγυπτο ώστε να δούμε αν μπορούμε να παρατείνουμε κι άλλο”, είπε.

Εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα πως θα αφεθούν ελεύθεροι κι άλλοι όμηροι που είναι πολίτες των ΗΠΑ καθώς πιστεύει πως μεταξύ αυτών είναι άλλα επτά άτομα.

″Δεν έχουμε καμιά ένδειξη πως η Χαμάς προσπαθεί να παίξει κάποιο παιγνίδι με τους Αμερικανούς”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. ”Νομίζω πως είναι σημαντικό να θυμόμαστε ένα-δυο πράγματα. Πρώτο, ο αριθμός των Αμερικανών είναι μικρός. Κι ο αριθμός των Αμερικανών που θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι”, δηλαδή ”των γυναικών και των παιδιών”, είναι ”ακόμα μικρότερος”, εξήγησε ο κ. Κέρμπι.

Ανάλογες προσπάθειες για νέα παράταση της συμφωνίας καταβάλλουν τόσο το Κατάρ και η Αίγυπτος, ως διαμεσολαβητές, ενώ πιέσεις ασκούν οι χώρες της G7, η ΕΕ και μεμονωμένα άλλες δυτικές χώρες.

Στο Ισραήλ βέβαια, οι ακροδεξιοί εταίροι του ισραηλινού πρωθυπουργού δείχνουν ιδιαίτερα νευρικοί. Αν και ο , Μπέντζαμιν Νετανιάχου δηλώνει συνεχώς πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί μετά την λήξη της συμφωνίας, ήδη εξαπολύουν απειλές για διάλυση της κυβέρνησης εάν αυτό δεν συμβεί.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, απείλησε με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν δεν συνεχιστεί ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς μετά τη λήξη της ολιγοήμερης εκεχειρίας. «Τερματισμός του πολέμου = Διάλυση της κυβέρνησης», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Anadolu via Getty Images

Το ακροδεξιό κόμμα ”Οτσμά Γεχουντίτ”, του οποίου ηγείται ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, εκπροσωπείται από τρεις υπουργούς στην κυβέρνηση Νετανιάχου και κατέχει συνολικά έξι έδρες στο ισραηλινό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, εφόσον η κυβέρνηση Νετανιάχου εξακολουθήσει να έχει την υποστήριξη του κόμματος «Εθνική Ενότητα» του Μπένι Γκαντς, θα αντέξει ενδεχόμενη αποχώρηση του Μπεν Γκβιρ.

OHE: Κίνδυνος λιμού στην Γάζα-Βλέπουμε παντού πείνα, απόγνωση, καταστροφή

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων είχαν την ευκαιρία αυτές τις ημέρες της παύσης πυρός να εισέλθουν στην Γάζα και να δουν το πραγματικό μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής που όλοι τρέμουν πως θα επιδεινωθεί μόλις αρχίσει ξανά ο πόλεμος.

Ο ΟΗΕ τονίζει πως ο πληθυσμός της Γάζας, ιδίως οι γυναίκες και τα παιδιά, βρίσκεται αντιμέτωπος με πάρα πολύ μεγάλο κίνδυνο λιμού εάν ο εφοδιασμός σε τρόφιμα δεν συνεχιστεί απρόσκοπτα και μάλιστα με την παράδοση γενναίου όγκου σε καθημερινή βάση.

Όπως λέει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, αυτές τις ημέρες παρέδωσε τρόφιμα σε 121.161 ανθρώπους στη Γάζα αλλά το σύνολο του πληθυσμού δηλαδή 2,3 εκατ. άνθρωποι έχουν τεράστιες ανάγκες.

″Χάρη σε αυτήν την κατάπαυση του πυρός, οι ομάδες μας μπόρεσαν να δράσουν στο πεδίο και να μεταβούν σε περιοχές, τις οποίες δεν μπορούσαμε να επισκεφθούμε εδώ και πολύ καιρό. Αυτό που αντικρίζουμε είναι καταστροφικό”, αναφέρει η διευθύντρια του Προγράμματος για τη Μέση Ανατολή Κόριν Φλέισερ. ”Οι ομάδες μας είδαν πείνα, απόγνωση και καταστροφή”.

Anadolu via Getty Images

ΠΟΥ: ”Θερίζουν” οι ασθένειες - Κανείς δεν λαμβάνει θεραπεία

Ο δε ΠΟΥ προειδοποίησε ότι οι θάνατοι από ασθένειες που δεν θεραπεύονται θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους θανάτους από βομβαρδισμούς στη Γάζα. Μια αξιολόγηση του Οργανισμού στους χώρους του που έχουν μετατραπεί σε καταφύγια για αμάχους διαπίστωσε μεγάλο αριθμό περιστατικών διάρροιας, λοιμώξεων του αναπνευστικού που αφορούν κυρίως παιδιά και βρέφη και ουδείς λαμβάνει θεραπεία.

Οι δε ασθενείς με χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις ή ο διαβήτης δεν λαμβάνουν επίσης καμία θεραπεία.

Έδωσε μάλιστα και στοιχεία τον αριθμό των κρουσμάτων:

Οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις: 111.000, ψώρα: 12.000, ψείρες: 11.000 διάρροια: 75.000, δερματικά εξανθήματα : 24.000, μολυσματικό κηρίο (βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος): 2.500, ανεμοβλογιά: 2.500 ίκτερο: 1.100.

Την ίδια στιγμή η Unicef τονίζει πως τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας είναι ”εμπόλεμες ζώνες”. Και ανφέρει: ”Τα παιδιά είναι διάσπαρτα παντού. Σε μια μόνο επίσκεψη 10 διαφορετικά παιδιά, είχαν όλα ακρωτηριασμένα άκρα”.

″Τρομερή” χαρακτηρίζεται και η κατάσταση στο Καν Γιουνίς στην νότια Γάζα.

Όπως αναφέρει εκπρόσωπος της οργάνωσης που επισκέφθηκε τον παλαιστινιακό θύλακα, ”Όπου κι αν στρίψω υπάρχουν άνθρωποι σε μικροσκοπικούς χώρους, σε στρατόπεδα, σε νοσοκομεία...Η αποχέτευση, τα συστήματα αποχέτευσης δεν μπορούν να καθαριστούν γύρω από νοσοκομεία και καταφύγια. Αν συνδυάσετε την έλλειψη νερού και φαγητού με τη βροχή μεταδίδοντας τον κίνδυνο ασθένειας, μας τρομοκρατεί”.

Ειδικά στην βόρεια γάζα παιδιά με ”φρικτές πληγές” απλά κείτονται σε χώρους στάθμευσης και κήπους.

Πηγές: BBC, DPA, Reuters, Times of Israel, ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή