«Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα»: Στο Βερολίνο με φόντο την άνοδο του Χίτλερ

Εμείς διαμορφώνουμε την εποχή που ζούμε ή είναι η εποχή που διαμορφώνει τις εφήμερες ζωές μας; Το έργο του Τόνι Κούσνερ για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Εθνικό Θέατρο.
Elina Giounanli

Άραγε είμαστε εμείς που διαμορφώνουμε την εποχή στην οποία ζούμε ή είναι η εποχή που διαμορφώνει τις εφήμερες ζωές μας; Η Ιστορία γράφεται ερήμην μας ή από τα δικά μας χέρια;

Το Εθνικό Θέατρο συστήνει στο ελληνικό κοινό το έργο «Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα» (A Bright Room Called Day) του Τόνι Κούσνερ, του σημαντικότερου ίσως εν ζωή Αμερικανού συγγραφέα και δημιουργού του θρυλικού «Άγγελοι στην Αμερική», σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μόσχου.

Ένα έργο -το οποίο γράφτηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980- που μιλά για το ζήτημα της ευθύνης μας απέναντι στους άλλους και απέναντι στην ίδια μας την εποχή, για τα διλήμματα, τις δύσκολες αποφάσεις και τον βαθμό στον οποίον ο καθένας από μας επηρεάζει με τη στάση του τις πολιτικές εξελίξεις και τον ρου της Ιστορίας.

Την Πρωτοχρονιά του 1932, στο Βερολίνο, μια παρέα αριστερών καλλιτεχνών μαζεύεται στο σπίτι της μεσήλικης ηθοποιού Άγκνες για να γιορτάσει. Οι συναντήσεις της παρέας θα συνεχιστούν για τον επόμενο ενάμιση χρόνο -τόπος της δράσης είναι κατά κύριο λόγο το διαμέρισμα της- μόνο που, καθώς τα σύννεφα του ναζισμού ολοένα και πυκνώνουν, τίποτα δεν θα είναι ίδιο.

Μέσα από 26 σκηνές, o Κούσνερ παρακολουθεί πώς η πολιτική αναταραχή αλλάζει σταδιακά τις ισορροπίες στις ανθρώπινες σχέσεις, γκρεμίζοντας ψευδαισθήσεις και φέρνοντας τον καθένα αντιμέτωπο με τους άλλους, αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό.

“«Αυτός ο αιώνας χρειαζόταν ήρωες. Αλλά έχει εμάς: τόσο συγκροτημένους, αλλά εντελώς απαθείς. Η Ιστορία λέει σηκωθείτε, κι εμείς τρικλίζουμε και καταρρέουμε κλαίγοντας, ανίκανοι να σηκώσουμε το φορτίο των καιρών»”

Το συγκινητικό αυτό έργο του Κούσνερ είναι η εξιστόρηση μιας πολύ γνωστής και θλιβερής περιόδου της Ιστορίας, μέσα από τα μάτια εκείνων που γίναν κομμάτι της χωρίς να το αντιληφθούν. Κι από αυτήν την άποψη, αποτελεί μια επείγουσα προειδοποίηση και για τα δικά μας «τυφλά σημεία», για τα όσα εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε σχετικά με τον ρόλο μας στον σημερινό κόσμο.

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης: «Αν αναλογιστούμε ότι η άνοδος του ναζισμού έγινε σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης, με αυξανόμενα φαινόμενα βίας και ρατσισμού και ανατράφηκε από την απαθή στάση των πολιτών της χώρας, τότε αναπόφευκτα κάνει κανείς ανατριχιαστικούς παραλληλισμούς με το δικό μας σήμερα. Το έργο του Κούσνερ μάς βάζει απέναντι σε έναν καθρέφτη να κοιτάξουμε στο παρελθόν το δικό μας μέλλον».

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη

Σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Μόσχος

Σκηνικά: Τίνα Τζόκα

Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα

Μουσική, ήχοι: Θοδωρής Οικονόμου

Κίνηση: Ανθή Θεοφυλλίδη

Bίντεο: Αποστόλης Κουτσιανικούλης

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Διδασκαλία κλακετών: Θάνος Δασκαλόπουλος

Ιστορικός σύμβουλος: Βασίλης Μπογιατζής

Δραματολόγος παράστασης: Έρι Κύργια

Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Νάκου

Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου

Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Καρδακάρης

Βοηθός σκηνογράφου: Σταύρος Μπαλής

Βοηθός ενδυματολόγου: Aλέξανδρος Γαρνάβος

Elina Giounanli
Ελίνα Γιουνανλή
Elina Giounanli

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)

Ανατολή Αθανασιάδου: Πολίνκα Έρντνους

Λαέρτης Μαλκότσης/Θέμης Πάνου: Βέαλτνινκ Χατζ

Αγορίτσα Οικονόμου: Άγκνες Έγκλινκ

Παναγιώτης Παναγόπουλος: Γκρέγκορ Μπάζβαλντ (Μπαζ)

Θανάσης Ραφτόπουλος: Γκότφριντ Σβετς

Σοφία Σεϊρλή: Die Alte

Υψιπύλη Σοφιά: Ρόζα Μάλεκ

Μαρία Τσιμά: Αναμπέλα Γκόστλινγκ

Γιλμάζ Χουσμέν: Εμίλ Τράουμ

Info

Εθνικό Θέατρο, Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»

Εναρξη παραστάσεων: 31 Mαρτίου

Hμέρες και ώρες:

Τετάρτη στις 19:30, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00, Κυριακή στις 19:30.

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr και στο 210.7234567 (με χρήση πιστωτικής-χρεωστικής κάρτας)

Δημοφιλή