Ενέργεια στα κόκκινα όλη μέρα: Tο Νο1 βήμα που πρέπει να κάνουμε με το που ξυπνάμε

Άκοπα, ανέξοδα, με τον πιο φυσικό τρόπο. Ξεκινάμε από σήμερα κιόλας!
MTStock Studio via Getty Images

Εάν αισθανόμαατε ότι σε καθημερινή βάση τα επίπεδα της ενέργειάς μας είναι πεσμένα, αν αδυνατούμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι ή αν δεν μπορούμε να αρθρώσουμε λέξη πριν από το πρώτο φλιτζάνι καφέ, ίσως ήρθε η ώρα να επαναξιολογήσουμε την πρωινή μας ρουτίνα.

Και όταν μιλάμε για επαναξιολόγηση, πρώτα-πρώτα θα πρέπει να εστιάσουμε στον τρόπο που ξεκινάμε την ημέρα μας, καθώς έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα της ενέργειάς μας καθ′ όλη τη διάρκεια της.

H διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου «τελετουργικού» όταν ξυπνάμε το πρωί, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην τόνωση της ενέργειάς μας, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί σε πιο ζωηρή διάθεση και διεκπεραίωση των υποχρεώσεών μας με επιτυχία.

Παρακάτω, κορυφαίοι γιατροί μοιράζονται τη νούμερο ένα συνήθεια με την οποία πρέπει να ξεκινάμε την ημέρα μας, εάν στόχος μας είναι να αυξήσουμε την ενέργειά μας.

Μια συνήθεια για να καλωσορίσουμε την ημέρα, που υπόσχεται ενέργεια στο κόκκινο

Προτού τρέξουμε στην κουζίνα με τα παπλώματα φορεμένα σαν μπέρτα, για να φτιάξουμε καφέ, είναι προτιμότερο να βγούμε για λίγο έξω και να απολαύσουμε τον πρωινό ήλιο.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συμφωνούν ότι η έκθεση στο πρωινό ηλιακό φως είναι μια εύκολη, χωρίς κόστος μέθοδος για να αυξήσουμε τα επίπεδα της ενέργειάς μας.

Το αν εκτιθέμεθα ή όχι στο φως μόλις ξυπνήσουμε είναι καθοριστικός παράγοντας για το πόση ενέργεια θα έχουμε για όλη την υπόλοιπη ημέρα. Αυτό συμβαίνει επειδή το φως του ήλιου μας βοηθά να ρυθμίσουμε τον κιρκάδιο ρυθμό ή αλλιώς το «εσωτερικό μας ρολόι», εξηγεί ο Τζέικομπ Τίτιλμπαου. πιστοποιημένος παθολόγος.

«Ενώ πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τον κιρκάδιο ρυθμό, το φως και η μελατονίνη αποτελούν τους δύο βασικότερους», μας διαβεβαιώνει ο Σιντ Κουράνα, πιστοποιημένος από το Board-Certified Adult, Child & Adolescent Psychiatrist.

Πώς η έκθεση στο φυσικό φως νωρίς το πρωί μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα της ενέργειάς μας

Η διατήρηση ενός υγιούς κιρκάδιου ρυθμού ήταν κάτι απλό για το σώμα πριν εφευρεθούν οι λαμπτήρες, τα κινητά τηλέφωνα, οι τηλεοράσεις και πολλές άλλες συσκευές εκπομπής μπλε φωτός. Ωστόσο, πρέπει να παλέψουμε να αποκαταστήσουμε και πάλι τη σχέση μας με το φυσικό φως και να εκθέτουμε τον οργανισμό μας σε αυτό όσο πιο συχνά γίνεται.

Το έντονο φυσικό φως νωρίς-νωρίς δίνει στον κιρκάδιο ρυθμό να καταλάβει ότι είναι πρωί και στη συνέχεια, μας βοηθά να ρυθμίσουμε σωστά το εσωτερικό μας ρολόι για ολόκληρη την ημέρα.

Όταν τα φωτόνια έρχονται σε επαφή με τα μάτια μας, αυτό αμέσως ενεργοποιεί το σώμα μας, έτσι ώστε να παράγει ένα σύνολο από χημικές ουσίες, που είναι υπεύθυνες για την ενίσχυση της ενέργειάς μας.

Κυρίαρχες μεταξύ των χημικών ουσιών είναι:

Η Κορτιζόλη, γνωστή και ως ορμόνη του στρες

Η Κορτιζόλη παράγεται από τα επινεφρίδια και τα επίπεδά της είναι υψηλότερα το πρωί, πυροδοτώντας μεγαλύτερο βαθμό εγρήγορσης τις πρώτες ώρες της ημέρας και μέχρι το μεσημέρι.

Η Σεροτονίνη, γνωστή και ως ορμόνη της χαράς

Η έλλειψη επαρκούς φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να προκαλέσει πτώση των επιπέδων σεροτονίνης, οδηγώντας σε κόπωση, καθώς και συμπτώματα κατάθλιψης και εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής (SAD).

Η Μελατονίνη, γνωστή και ως ορμόνη του ύπνου

Η έκθεση στον πρωινό ήλιο αυξάνει την πρώιμη απελευθέρωση μελατονίνης τη νύχτα και βοηθά στον ποιοτικό ύπνο. Και ένας ξεκούραστος ύπνος, είναι γνωστό ότι μας βοηθά να ξυπνάμε πιο χαρούμενοι και να παραμένουμε δραστήριοι όλη μέρα.

Πώς θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο το πρωινό φως του ήλιου

Προσπαθούμε να απολαύσουμε τουλάχιστον 15 λεπτά ηλιακού φωτός και καθαρού αέρα το πρωί λίγο μετά το ξύπνημα, Βέβαια, μισή έως μια ώρα είναι ακόμα πιο ιδανικοί χρόνοι. Αν μπορούμε μάλιστα να εκτεθούμε στο ηλιακό φως πριν από τις 10 π.μ., αυτό είναι ό,τι πρέπει για την αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης D, χωρίς τον κίνδυνο επικίνδυνων επιπτώσεων που σχετίζονται με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Και τι γίνεται αν κάνει κρύο ή έχει συννεφιά;

Το έντονο, τεχνητό φως μπορεί επίσης να λειτουργήσει.

Εάν δηλαδή δεν μπορούμε να βγούμε έξω, υπάρχουν φωτιστικά που προορίζονται ειδικά για την πρόληψη της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής, τα οποία μπορούμε να τοποθετήσουμε στο δωμάτιο ή τον χώρο εργασίας μας.

(Με πληροφορίες από eatingwell).