ΗΠΑ: Αφεντικό της ιαπωνικής Γιακούζα κατηγορείται για λαθρεμπόριο πυρηνικού υλικού στο Ιράν

Ο Τακέσι Εμπισάουα παρουσίασε δείγματα πυρηνικών υλικών που είχαν μεταφερθεί από τη Μιανμάρ στην Ταϊλάνδη σε μυστικό πράκτορα της DEA.
Ο Takeshi Ebisawa ποζάρει με έναν εκτοξευτή ρουκετών κατά τη διάρκεια συνάντησης με έναν πληροφοριοδότη και δύο μυστικούς Δανούς αστυνομικούς σε μια αποθήκη στην Κοπεγχάγη της Δανίας στις 3 Φεβρουαρίου 2021.
Ο Takeshi Ebisawa ποζάρει με έναν εκτοξευτή ρουκετών κατά τη διάρκεια συνάντησης με έναν πληροφοριοδότη και δύο μυστικούς Δανούς αστυνομικούς σε μια αποθήκη στην Κοπεγχάγη της Δανίας στις 3 Φεβρουαρίου 2021.
U.S. Attorney, Southern District of New York

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες εις βάρους ενός Ιάπωνα αρχηγού εγκληματικής οργάνωσης για απόπειρα λαθραίας διακίνησης ουράνιου και πλουτωνίου από τη Μιανμάρ προς το Ιράν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με συμπληρωματικό κατηγορητήριο που αποκαλύφθηκε σε δικαστήριο του Μανχάταν, ο αρχηγός της γιακούζα Τακέσι Εμπισάουα και ο συγκατηγορούμενος του Σόμπχοπ Σινγκχασίρι είχαν ήδη κατηγορηθεί τον Απρίλιο του 2022 για διακίνηση ναρκωτικών και για παράνομη εμπορία όπλων και αμφότεροι προφυλακίστηκαν.

Ο 60χρονος Εμπισάουα και οι συνεργάτες του επέδειξαν δείγματα πυρηνικών υλικών που είχαν μεταφερθεί από τη Μιανμάρ στην Ταϊλάνδη σε έναν μυστικό πράκτορα της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) που παρίστανε ένα λαθρέμπορο ναρκωτικών και όπλων και είχε πρόσβαση σε έναν Ιρανό στρατηγό, σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους. Το πυρηνικό υλικό κατασχέθηκε και αργότερα διαπιστώθηκε ότι τα δείγματα περιείχαν ουράνιο και πλουτώνιο για όπλα.

«Οι κατηγορούμενοι σε αυτή την υπόθεση διακινούσαν ναρκωτικά, όπλα και πυρηνικό υλικό - φτάνοντας στο σημείο να προσφέρουν ουράνιο και πλουτώνιο οπλικού βαθμού- έχοντας πλήρη γνώση ότι το Ιράν θα το χρησιμοποιούσε για πυρηνικά όπλα», ανέφερε σε δήλωσή της η Διοικήτρια της DEA Aν Μίλγκραμ. «Πρόκειται για ένα τρανό παράδειγμα της διαφθοράς των εμπόρων ναρκωτικών που δρουν με πλήρη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή».

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο Eμπισάουα είχε προτείνει τη χρήση των εσόδων από την πώληση του πυρηνικού υλικού για τη χρηματοδότηση αγορών όπλων για λογαριασμό μιας ανώνυμης ομάδας εθνοτικών ανταρτών στη Μιανμάρ.

«Ο κατηγορούμενος κατηγορείται για συνωμοσία με σκοπό την πώληση πυρηνικού υλικού οπλικού τύπου και θανατηφόρων ναρκωτικών από τη Βιρμανία (Μιανμάρ) και την αγορά στρατιωτικού οπλισμού για λογαριασμό ένοπλης ανταρτικής ομάδας», δήλωσε ο βοηθός εισαγγελέα Mάθιου Oλσεν του Τμήματος Εθνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο Eμπισάουα, ο οποίος σύμφωνα με τους εισαγγελείς είναι αρχηγός διεθνούς συνδικάτου εγκλήματος με έδρα την Ιαπωνία, ήταν μεταξύ των τεσσάρων ατόμων που συνελήφθησαν τον Απρίλιο του 2022 στο Μανχάταν κατά τη διάρκεια επιχείρησης της DEA. Έχει φυλακιστεί εν αναμονή της δίκης και είναι μεταξύ των δύο κατηγορουμένων που κατονομάζονται σε συμπληρωματικό κατηγορητήριο. Ο Eμπισάουα κατηγορείται για διεθνή διακίνηση πυρηνικών υλικών, συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη του εγκλήματος αυτού και διάφορες άλλες κατηγορίες.

Οι κατηγορούμενοι αναμένεται να απολογηθούν την Πέμπτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν.

Ο Eμπισάουα αντιμετωπίζει ελάχιστη ποινή φυλάκισης 25 ετών για την απόπειρα απόκτησης πυραύλων εδάφους-αέρος και έως 20 έτη φυλάκισης για τη διεθνή διακίνηση πυρηνικών υλικών.

Οι εισαγγελείς τον περιγράφουν ως ηγέτη ενός συνδικάτου οργανωμένου εγκλήματος της γιακούζα, «ενός εξαιρετικά οργανωμένου, διεθνικού ιαπωνικού εγκληματικού δικτύου που δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο (και του οποίου) οι εγκληματικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν μεγάλης κλίμακας διακίνηση ναρκωτικών και όπλων».

Δεν δόθηκε ημερομηνία για τη δίκη.

Πηγή: Associated Press, Japan Times

Δημοφιλή