ΔΙΕΘΝΕΣ
27/10/2020 16:02 EET

ΗΠΑ: Διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο η Έιμι Κόνι Μπάρετ - Πανηγυρίζει ο Τραμπ

Γιατί χαίρονται οι Συντηρητικοί των ΗΠΑ.

ASSOCIATED PRESS

Ο θάνατος της δικαστού του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, έδωσε στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τη σπάνια ευκαιρία να διορίσει τρίτο δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου σε μια θητεια. Έστω και με οριακή πλειοψηφία η Γερουσία οκτώ μέρες πριν τις εκλογές ενέκρινε τον διορισμό της Έιμι Κόνι Μπάρετ, νίκη καίριας σημασίας για τον Ντόναλντ Τραμπ οκτώ ημέρες πριν από τις εκλογές.

Η Γερουσία ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία (52 ψήφοι υπέρ έναντι 48 κατά) τον διορισμό στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται νίκη με τεράστια σημασία για τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οκτώ ημέρες προτού διεξαχθούν οι εκλογές.
Στην ψηφοφορία τηρήθηκαν γενικά οι κομματικές γραμμές, με μόνο μία ρεπουμπλικάνα γερουσιάστρια να την παραβαίνει.

Η έγκριση του διορισμού της Μπάρετ, που πρακτικά είναι ισόβιος, σηματοδοτεί τη μεταβολή της ισορροπίας ισχύος στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου πλέον οι συντηρητικοί έχουν καθαρή υπεροχή (6-3).

Η Μπάρετ, έχτισε καριέρα ως πολύ θρησκευόμενη χριστιανή και πολέμια της άμβλωσης και προστίθεται σε μια σειρά ευρύτερων αλλαγών στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς και οι ευρύτερες αλλαγές στη σύνθεση των ομοσπονδιακών δικαστηρίων με τους διορισμούς συντηρητικών.

Ο πρόεδρος έχει διορίσει τρεις συντηρητικούς δικαστικούς στο κορυφαίο όργανο της αμερικανικής δικαιοσύνης ως εδώ. Ο Τραμπ, ελπίζει πως θα ηλεκτρίσει τους ψηφοφόρους που ανήκουν στη θρησκευτική δεξιά, καθώς η προεκλογική το πορεία επισκιάζεται από τη νέα επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης και η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να απειλεί να του στερήσει την επανεκλογή του.

Χαρακτηριστικό της σημαντικής αυτή νίκης των Ρεπουμπλικάνων είναι πως  συντασσόμενη, με τα –υπό ρεπουμπλικανική πλειοψηφία- νομοθετικά σώματα στο Ουισκόνσιν, η συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εγκρίνει μία παράταση, που είχε διαταχθεί από ομοσπονδιακό δικαστή, της προθεσμίας για την κατάθεση των επιστολικών ψήφων στην αναφερόμενη πολιτεία, επιφέροντας ένα πολιτικό πλήγμα στους Δημοκρατικούς.

 

(Με πληροφορίες από AP)