ΔΙΕΘΝΕΣ
21/09/2020 07:10 EEST | Updated 27/10/2020 15:44 EET

Έιμι Κόνι Μπάρετ: Ποιά είναι η πιθανή αντικαταστάτρια της «RBG» στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την προσηλωμένη, καθολική υποψήφια.

Handout . / reuters

Ο θάνατος της δικαστού του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, έδωσε στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τη σπάνια ευκαιρία να διορίσει τρίτο δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου σε μια θητεια και ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μίττ ΜακΚόνελ δεσμεύθηκε να διεξαγάγει ψηφοφορία για την αντικατάστασή της.

Ο πρόσφατα ενημερωμένος κατάλογος πιθανών υποψηφίων του προέδρου περιλαμβάνει έναν αριθμό συντηρητικών δικαστών και νομικών προσώπων που πιθανότατα θα γέρνουν το δικαστήριο πιο δεξιά.  Ένα όνομα που εμφανίστηκε ως ένα από τα φαβορί της θέσης έχει ήδη δώσει συνέντευξη στον Τραμπ, ενώ οι άλλοι περιμένουν. Εδώ βρίσκονται όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την Έιμι Κόνι Μπάρετ. 

 

Μια θρηκευόμενη, συντηρητική φιγούρα 

Οι θρησκευόμενοι  συντηρητικοί θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι με την Μπάρετ, που είναι μια προσηλωμένη καθολική γυναίκα. Η ίδια έχει δηλώσει ότι «η ζωή ξεκινά από τη σύλληψη», σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Notre Dame του 2013 . Είναι κατά των εκτρώσεων και υπάρχουν ήδη επικρίσεις για το αν μια συντηρητική φιγούρα όπως η Μπάρετ είναι άξια να αντικαταστήσει την φεμινίστρια «RBG». 

Ο Τραμπ πάντως ήταν έτοιμος να την τοποθετήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο ήδη από το 2018, μετά την συνταξιοδότηση του δικαστή Άντονι Κένετντι, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πει ότι «την κρατούσε για μετά την απώλεια της RBG». 

Θα υπηρετεί το Ανώτατο Δικαστήριο για δεκαετίες

Σε ηλικία 48 ετών, η Μπάρετ θα είναι η νεότερη δικαιοσύνη επί του παρόντος στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθιστώντας απολύτως εύλογο το γεγονός ότι η  θα μπορούσε να αφήσει το σημάδι της σε μια σειρά υποθέσεων για μια γενιά ή περισσότερες.

 

Είχε μέντορα τον Άντονιν Σκαλία 

Ο Άντονιν Σκαλία ήταν Αμερικανός δικαστής που διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ την περίοδο 1986-2016, μέχρι δηλαδή και τον θάνατό του. 

Ως μέλος του υπήρξε ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της συντηρητικής πλευράς, τασσόμενος κατά των εκτρώσεων, της απαγόρευσης της θανατικής ποινής αλλά και των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Ο ίδιος θεωρούσε ότι το Σύνταγμα έπρεπε να ερμηνεύεται με βάση τις σκέψεις και τις θεωρήσεις αυτών που το συνέταξαν και δεν δεχόταν την θεωρία περί εξέλιξης του ίδιου του συντάγματος. Ήταν και ο ίδιος πιστός οπαδός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Η Μπάρετ εργάστηκε για τον εκλιπόντα δικαστή μετά την αποφοίτησή της από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Notre Dame.

Μπορεί να ταιριάζει με τους Δημοκρατικούς

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης επιβεβαίωσης για να υπηρετήσει στο 7ο Εφετείο Κυκλώματος των ΗΠΑ το 2017, η Μπάρετ συμμετείχε σε μια αμφισβητούμενη ανταλλαγή απόψεων με την κορυφαία Γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Νταϊάν Φινστάιν. Ο Δημοκρατικός της Καλιφόρνιας πίεσε την Μπάρετ για τις βαθιά θρησκευτικές της πεποιθήσεις και πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κρίση της, γεγονός που οδήγησε σε κριτική ότι η ανάκριση των Δημοκρατών ήταν αντι-Καθολική.

«Το δόγμα ζει δυνατά μέσα σου, και αυτό προκαλεί ανησυχία όταν αντιμετωπίζεις μεγάλα ζητήματα που πολλοί πολέμησαν εδώ και χρόνια σε αυτήν τη χώρα», δήλωσε ο Φέινσταϊν στον Μπάρετ.

Ο Μπάρετ απάντησε απότομα: «Ποτέ δεν είναι κατάλληλο για έναν δικαστή να επιβάλει τις προσωπικές του πεποιθήσεις, είτε προκύπτουν από πίστη είτε οπουδήποτε αλλού, στο νόμο».

 

Θα είναι η πέμπτη γυναίκα δικαστής 

Και θα βρίσκεται στο Ανώτατο Δικαστήριο πλέον μαζί με τις Έλενα Κάγκαν και Σόνια Σοτομέιγιορ. 

Ο διορισμός της Χάριετ Μίερς το 2005 ήταν η τελευταία φορά που ένας Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επέλεξε μια γυναίκα για θέση στο δικαστήριο.

 

Προσωπική ζωή

Η Μπάρετ, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ορλεάνη, είναι παντρεμένη με τον Τζεσ Μπάρετ, πρώην βοηθό δικηγόρου των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βόρεια Περιφέρεια της Ιντιάνα. Μαζί έχουν επτά παιδιά.

 

Η γνώμη του Τραμπ

″Είναι πολύ σεβαστή, μπορώ να το πω αυτό.”

 

 

(Με πληροφορίες από Politico