Φλόριντα και Κούβα αναμένουν τον κυκλώνα Ίαν, ενώ ο Καναδάς μετρά ζημιές στο πέρασμα της Φιόνα

Οι αρχές της Φλόριντα μοιράζουν σακιά με άμμο, για να προστατευθούν τα σπίτια από τις πλημμύρες.
Xinhua News Agency via Getty Images

Για «τεράστιες» ζημιές στο ανατολικό τμήμα της χώρας μετά το πέρασμα του κυκλώνα Φιόνα έκαναν λόγο οι αρχές του Καναδά, την ώρα που η Φλόριντα στις ΗΠΑ, καθώς και η Κούβα προετοιμάζονταν για την επικείμενη έλευση της τροπικής καταιγίδας Ίαν.

Από τη Φιόνα, που προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και διακοπές στην ηλεκτροδότηση, έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι στον Καναδά, όπου χθες Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, ήρθη η προειδοποίηση για κυκλώνα.

Σε ό,τι αφορά τον Ίαν αναμένεται να ενισχυθεί σε κυκλώνα σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου το πρωί και να γίνει «ισχυρός» κυκλώνας σήμερα το βράδυ ή αύριο Τρίτη το πρωί, προτού φτάσει στο δυτικό τμήμα της Κούβας.

Το NHC χαρακτηρίζει «ισχυρούς» του κυκλώνες που συνοδεύονται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα τουλάχιστον 178 χιλιομέτρων την ώρα.

Η Φιόνα, που πλέον υποβαθμίστηκε σε μετατροπική καταιγίδα καθώς κατευθύνεται προς τα βόρεια, έπληξε το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου τις ακτές του Καναδά, που βρέχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Περίπου 320.000 άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα σε πέντε επαρχίες, καθώς η Φιόνα ξερίζωσε δέντρα και κατέστρεψε στέγες σπιτιών.

Από τον κυκλώνα αυτό έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον επτά άνθρωποι την προηγούμενη εβδομάδα: τέσσερις στο Πουέρτο Ρίκο, δύο στη Δομινικανή Δημοκρατία και ένας στη Γουαδελούπη.

via Associated Press

Ο Ίαν πλησιάζει

Στο μεταξύ η Κούβα και η Φλόριντα προετοιμάζονται για την άφιξη της τροπικής καταιγίδας Ίαν.

Το NHC εξέδωσε «προειδοποίηση για κυκλώνα» που αφορά πολλές περιοχές της Κούβας. Τις επόμενες 24 με 48 ώρες ο Ίαν αναμένεται να μετατραπεί σε «ισχυρό» κυκλώνα, ικανός να προκαλέσει «καταστροφικές» ζημιές.

Ο Ίαν θα φτάσει μέσω του Κόλπου του Μεξικού στη Φλόριντα των ΗΠΑ, όπου οι αρχές έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την έθεσε «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ενώ ανέβαλε επίσκεψή του στην πολιτεία. Από την πλευρά του κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις ζήτησε μέσω του Twitter από τους κατοίκους «να λάβουν μέτρα».

Σε πολλές περιοχές της Φλόριντα οι αρχές έχουν αρχίσει να μοιράζουν σακιά με άμμο προκειμένου να προστατευθούν τα σπίτια από τις πλημμύρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑFP

Δημοφιλή