ΗΠΑ: Ο εισαγγελέας Μπαρ προσπάθησε να βγάλει «λάδι» τουρκική τράπεζα με εντολή Τραμπ

Αφότου ο Ερντογάν ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο βοήθεια για το θέμα.
Joshua Roberts / Reuters

Ο Αμερικανός γενικός εισαγγελέας, Γουίλιαμ Μπαρ, προσπάθησε να εμποδίσει την ποινική δίωξη σε βάρος τουρκικής τράπεζας τον περασμένο χρόνο, αφότου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ βοήθεια για το θέμα, σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσίασε το CNN.

Ο Μπαρ προσπάθησε προσωπικά να αποτρέψει τη δίωξη της Halkbank, που ήταν ύποπτη για κομπίνα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό την αποφυγή των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, ανέφερε το CNN, επικαλούμενο «ένα πρόσωπο που έχει γνώση της υπόθεσης». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας προσπάθησε να δρομολογήσει μια λύση που θα επέτρεπε στην τράπεζα να αποφύγει το κατηγορητήριο, λίγο αφότου ο Ερντογάν πίεσε τον Τραμπ για παροχή βοήθειας την περασμένη άνοιξη.

Εντούτοις, ο Μπαρ τελικά απέτυχε να εμποδίσει την απόδοση κατηγοριών. Ο εισαγγελέας Τζέφρι Μπέρμαν από τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης επέμεινε στην άσκηση ποινικής δίωξης, μετέδωσε το CNN.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται σε συνέχεια αντίστοιχου δημοσιεύματος του Bloomberg τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με αυτό, ο Ερντογάν πίεσε τον Τραμπ για την παροχή βοήθειας στην υπόθεση της Halkbank τον Απρίλιο και ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Τούρκο ομόλογό του οτι ο Μπαρ και ο υπουργός Οικονομικών, Στιβ Μνούτσιν, θα το χειριστούν.

Το γραφείο του Μνούτσιν επιβεβαίωσε στον γερουσιαστή Ρον Ουάιντεν ότι αξιωματούχοι του υπουργείου ενεπλάκησαν στην υπόθεση μετά από εντολή του Τραμπ, σύμφωνα με επιστολή που ο Ουάιντεν έγραψε την περασμένη εβδομάδα στον Μπαρ. Οι αξιωματούχοι αποκάλυψαν επίσης ότι ο Τραμπ, ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Τζάρεντ Κούσνερ, και ο Μνούτσιν, συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας και τον γιο του Ερντογάν στο Οβάλ Γραφείο τον περασμένο Απρίλιο, αν και δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες για τη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με τον Ουάιντεν.

Ο Μπαρ διεύθυνε τους αξιωματούχους της HalkBank για το πώς να πετύχουν μια συμφωνία, ανέφερε το Bloomberg. Ωστόσο, η τράπεζα απέτυχε να εφαρμόσει τις οδηγίες του και τελικά κατηγορήθηκε τον Οκτώβριο από το εισαγγελικό γραφείο του Μπέρμαν για απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και αδικήματα σχετικά με τις ιρανικές κυρώσεις.

Οι κατηγορίες αυτές ακολούθησαν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία. Ειδικότερα, το κατηγορητήριο υποβλήθηκε μία ημέρα μετά την επιβολή κυρώσεων από τον Τραμπ στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία.

Ο πρώην σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια Τζον Μπόλτον είχε εκφράσει την ανησυχία του από πέρυσι ότι ο Τραμπ έκανε προσωπικές χάρες στους «αυτοκρατικούς» ηγέτες της Τουρκίας και της Κίνας, σύμφωνα με χειρόγραφο προσχέδιο από το επερχόμενο βιβλίο του που εξασφάλισαν στην κατοχή τους οι New York Times.

Ο Μπόλτον, σύμφωνα με το χειρόγραφο, έγραψε ότι είχε εκφράσει αυτούς τους φόβους του στον Μπαρ, ο οποίος αναφερόμενος στην υπόθεση της Halkbank είπε στον Μπόλτον ότι ο Τραμπ ενδεχομένως να ασκεί υπερβολική επιρροή σε κάτι που υποτίθεται ότι είναι μια ανεξάρτητη έρευνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ενας εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκε ότι συνέβη αυτή η συζήτηση.