ΗΠΑ: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης μηνύει την Google για κατάχρηση στην ψηφιακή διαφήμιση

Από κοινού με οκτώ Πολιτείες.
via Associated Press

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και οκτώ Πολιτείες της Αμερικής μήνυσαν την Google την Τρίτη, υποστηρίζοντας ότι η κυριαρχία της στην ψηφιακή διαφήμιση βλάπτει τον ανταγωνισμό.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το σχέδιο της Google ήταν να «εξουδετερώσει ή να εξαλείψει» τους αντιπάλους μέσω εξαγορών και να εξαναγκάσει τους διαφημιστές να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της καθιστώντας δύσκολη τη χρήση των προϊόντων ανταγωνιστών της.

Η αντιμονοπωλιακή αγωγή κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αλεξάνδρειας στην Βιρτζίνια.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε από το δικαστήριο να υποχρεώσει την Google να εκποιήσει τη σειρά Google Ad manager, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής διαφημίσεων AdX.

Η μήνυση του Υπουργείου κατηγορεί την Google ότι μονοπωλεί παράνομα τον τρόπο προβολής των διαφημίσεων στο διαδίκτυο, αποκλείοντας τους ανταγωνιστές. Αυτό περιλαμβάνει την απόκτηση του DoubleClick το 2008, ενός κυρίαρχου διακομιστή διαφημίσεων, και την επακόλουθη διάθεση τεχνολογίας που κλειδώνει τη διαδικασία υποβολής προσφορών σε κλάσματα δευτερολέπτου για διαφημίσεις που προβάλλονται σε ιστοσελίδες.

Το Υπουργείον ζητά ως μίνιμουμ, η Google να διαχωρίσει τη διαφημιστική της δραστηριότητα - τη σουίτα διαχείρισης διαφημίσεων και την ανταλλαγή διαφημίσεων - καθώς και ”οποιαδήποτε πρόσθετη δομική ανακούφιση, όπως απαιτείται για να αποκαταστήσει οποιαδήποτε αντιανταγωνιστική ζημιά”.

Αυτή είναι η πιο πρόσφατη νομική ενέργεια κατά της Google είτε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης είτε από τις τοπικές κυβερνήσεις. Τον Οκτώβριο του 2020, για παράδειγμα, η κυβέρνηση Τραμπ και έντεκα γενικοί εισαγγελείς μήνυσαν την Google για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών νόμων, ισχυριζόμενες αντιανταγωνιστικές πρακτικές στις αγορές διαφημίσεων αναζήτησης.

Η αγωγή ουσιαστικά ευθυγραμμίζει την κυβέρνηση Μπάιντεν και τις νέες πολιτείες με τις 35 Πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια που μήνυσαν την Google τον Δεκέμβριο του 2020 για τα ίδια ακριβώς ζητήματα.

Οι πολιτείες που συμμετέχουν στη μήνυση περιλαμβάνουν την Καλιφόρνια, τη Βιρτζίνια, το Κονέκτικατ, το Κολοράντο, το Νιου Τζέρσεϊ, τη Νέα Υόρκη, το Ρόουντ Άιλαντ και το Τενεσί.

Δημοφιλή