Επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων σε Λέρο και Πύλο

Με 85 και 49 διασωθέντες αντίστοιχα υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος.
|
Other

Στο λιμάνι της Καλαμάτας μεταφέρθηκαν οι 92 μετανάστες που διασώθηκαν ανοιχτά της Πύλου, καθώς περισυνελέγησαν από το λιμενικό αφότου το σκάφος που τους μετέφερε εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Ανάμεσα τους είναι και 30 περίπου παιδιά.

Ταυτόχρονα ξεκίνησε η διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής τους. Στο σημείο έχουν αναπτυχθεί υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και πρόνοιας του δήμου, ενώ η Περιφέρεια Πελοποννήσου έφερε ιματισμό.

Στο σημείο βρίσκεται και ο Ερυθρός Σταυρός, καθώς και συνεργείο του ΕΟΔΥ για ράπιντ τεστ, ενώ θα μεταβεί και κλιμάκιο από το νοσοκομείο Καλαμάτας.

Από τις εξετάσεις που έγιναν κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθούν στο νοσοκομείο ένας άνδρας και ένα μωρό. Τους παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο.

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου θα οδηγηθούν οι 49 μετανάστες που εντοπίστηκαν σε παραλία βορειοανατολικά της Λέρου όταν το φουσκωτό σκάφος στο οποίο επέβαιναν καταστράφηκε κατά την προσέγγιση τους στο νησί.

Οι διασωθέντες είναι 4 παιδιά 18 γυναίκες και 27 άνδρες.

Κατά δήλωσή τους στο σκάφος που είχε ξεκινήσει από την Τουρκία επέβαιναν συνολικά 55 άτομα.

Νωρίτερα, το Υπουργείο Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής με το αρχηγείο Λιμενικού Σώματος εξέδωσαν από κοινού δελτία τύπου για τις δύο επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Αναλυτικά:

Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών διενεργήθηκε σήμερα, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, στη θαλάσσια περιοχή περί τα 65 ν. μ. νοτιοδυτικά της Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.)..

Το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ ενημερώθηκε για την ύπαρξη ξύλινου σκάφους σε δυσχερή θέση με μεγάλο αριθμό αλλοδαπών επιβατών. Το εν λόγω σκάφος εντοπίστηκε από το πλοίο «NORDIC ANNA», το οποίο περισυνέλεξε ογδόντα δύο άτομα, ενώ τρία άτομα περισυνελέγησαν από το πλοίο «KOOL BALTIC».

Στη συνέχεια τα NORDIC ANNA και KOOL BALTIC κατέπλευσαν στο αγκυροβόλιο Καλαμάτας, από όπου οι αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν σε ιδιωτικά μέσα και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Other

Την ίδια στιγμή, επιχείρηση για τον ίδιο σκοπό πραγματοποιείται και στα βορειοανατολικά της ν. Λέρου.

Ειδικότερα, το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ., ενημερώθηκε σήμερα, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, για τον εντοπισμό πνευστής λέμβου, που μετέφερε αλλοδαπούς, οι οποίοι εξήλθαν από αυτήν και παρέμειναν στην ακτή.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί σώοι και αβλαβείς σαράντα εννέα αλλοδαποί, οι οποίοι πρόκειται να μεταφερθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ν. Λέρου. Κατά δήλωσή τους, η λέμβος με επιβάτες πενήντα πέντε άτομα είχαν ξεκινήσει από την Τουρκία.

Other
.
.
Other

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ERTNEWS