Έσωσε συμμαθητή του από πνιγμό χρησιμοποιώντας τη λαβή Χάιμλιχ που έμαθε από τηλεοπτική σειρά

Πνιγόταν από πίτσα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος.
.
.
Emmanuel Priest/The New York State Senate

Ένας μαθητής δημοτικού από τη Νέα Υόρκη τιμήθηκε για τον ηρωισμό του καθώς έσωσε συμμαθητή του από βέβαιο πνιγμό με τη μέθοδο Heimlich που είχε μάθει από την τηλεόραση.

Ο Ντέιβιντ Ντίαζ Τζούνιορ, επτά 3τών, έλαβε έπαινο από τη γερουσία της Νέας Υόρκης στις 13 Ιουνίου, για τη διάσωση με τη λαβή Χάιμλιχ του φίλου του που πνίγηκε ενώ έτρωγε πίτσα, στο δημοτικό Γούντροου Γουίλσον στο Μπίνγκαμτον.

Ο μαθητής της δευτέρας Δημοτικού είπε στο Fox News πως έμαθε τη σωτήρια αυτή λαβή παρακολουθώντας με τον πατέρα του το ιατρικό τηλεοπτικό δράμα The Good Doctor.

«Αν κάποιος πνίγεται ή βρίσκεται σε κίνδυνο, πρέπει πάντα να τον σώζεις» πρόσθεσε ο μικρός.

Παρότι αρχικά δίστασε, αμφιβάλλοντας για το αν μπορούσε να τον σώσει, ο Ντίαζ τελικά έσπευσε για βοήθεια όταν πρόσεξε πως οι δάσκαλοί του βρίσκονταν πιο μακριά από τον συμμαθητή του απ’ό,τι ο ίδιος.

«Οι δάσκαλοι κυκλοφορούν στην καφετέρια επιτηρώντας. ο Ντέιβιντ έσπευσε πίσω από τον μαθητή που πνιγόταν και του έκανε Χάιμλιχ» επιβεβαίωση η δασκάλα της δευτέρας Κριστίν Κόρμπα.

Σύμφωνα με τη δασκάλα, ο Ντίαζ αργότερα τής είπε πως είχε δει την ακολουθία αυτή πρώτων βοηθειών στην τηλεόραση και είχε σκεφτεί πως πρέπει να «τις θυμάται γιατί φαίνονταν μια πολύ σημαντική πληροφορία», αναφέρει το People.

«Είμαι πολύ περήφανος για τον γιο μου. Στα μάτια μου είναι ένας άγγελος», δήλωσε ο πατέρας του παιδιού.

Η λαβή Χάιμλιχ είναι μία θεραπευτική τεχνική για την αποφυγή πνιγμού ατόμου λόγω απόφραξης του αναπνευστικού του σωλήνα από ξένο σώμα.

Επινοήθηκε από τον Αμερικανό χειρουργό Χένρι Χάιμλιχ ο οποίος την παρουσίασε στην ιατρική κοινότητα το 1974 Βασίζεται στη χρήση του αέρα του θώρακα του ασθενή, με την πρόκληση βήχα, για την απομάκρυνση του αντικειμένου που προκαλεί την ασφυξία.

Εφαρμόζεται με λαβή από την οπίσθια πλευρά του ασθενή, κατά την οποία ο θεραπευτής σταυρώνει τα χέρια του στην κοιλιά του πάσχοντα (ακριβώς πάνω από τον ομφαλό) και με μία απότομη κίνηση προς τα μέσα και άνω, επιτυγχάνει την αφαίρεση του ξένου σώματος. Η μέθοδος αυτή έχει υιοθετηθεί από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό (ARC) και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA).

Δημοφιλή