ΔΙΕΘΝΕΣ
21/12/2020 16:46 EET

Εσσεξ: Ενοχοι οι κατηγορούμενοι για τους 39 θανάτους σε φορτηγό - ψυγείο

Ποιές είναι οι ποινές.

ASSOCIATED PRESS

Δύο άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για την ανθρωποκτονία 39 ανδρών, γυναικών και παιδιών από το Βιετνάμ, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί στο πίσω μέρος ενός ψυγείου φορτηγού στο Έσσεξ της Βρετανίας τον Οκτώβριο του 2019.

 

Οι θάνατοι προκάλεσαν παγκόσμιο σοκ και αποκάλυψαν το παράνομο «εμπόριο» που στέλνει τους φτωχούς ανθρώπους από την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή σε επικίνδυνα ταξίδια με προορισμό τη Δύση.

Ο 24χρονος οδηγός του φορτηγού από τη Βόρεια Ιρλανδία, Ίμον Χάρισον, κρίθηκε ένοχος για 39 κατηγορίες ανθρωποκτονίας και βοήθεια παράνομης μετανάστευσης, ενώ ο 43χρονος Γκιόργκι Νίκα από το Έσσεξ στη νοτιοανατολική Αγγλία, κρίθηκε ένοχος για τις ίδιες κατηγορίες. Ακόμη δύο είχαν ομολογήσει την ενοχή τους για συνέργεια στο έγκλημα.

Οι περισσότεροι από τα θύματα, ηλικίας μεταξύ 44 και 15 ετών, ήταν από τις επαρχίες Νγκε-Αν και Χα Τιν στο βόρειο Βιετνάμ, όπου οι κακές προοπτικές εργασίας, οι περιβαλλοντικές καταστροφές και η υπόσχεση οικονομικής ανταμοιβής στο εξωτερικό τροφοδοτούν συνεχώς τη μετανάστευση.

 

 

Πόσοι μετανάστες έχουν βρεθεί νεκροί κατά τη μεταφορά τους από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης

Ο αριθμός των μεταναστών που πεθαίνει κατά τη μεταφορά τους καταγράφεται από τον ΟΗΕ από το 2014 .

Αξίζει να αναφερθούν τέσσερα περιστατικά που έχουν σημειωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από τότε, όπως τα καταγράφει και το BBC:|

Ακόμη, το 2000, 58 Κινέζοι βρέθηκαν νεκροί σε φορτηγό στο Ντόβερ της Βρετανίας.

Εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, το 2015 βρέθηκαν 71 σοροί σε εγκαταλελειμμένο φορτηγό σε αυστριακό αυτοκινητόδρομο. Η αστυνομία υποψιάστηκε ότι το όχημα ήταν μέρος μιας βουλγαρικής-ουγγρικής επιχείρησης σωματεμπορίας.