Και η Θεσσαλία, που έχει φιλοξενήσει σημαντικές ταινίες, ετοιμάζεται να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της.
Περιφέρεια Θεσσαλίας

Οι νεότεροι θα θυμούνται το Τατουάζ του 2018 στα Μετέωρα, ή το Mamma Mia, που γυρίστηκε στη Σκόπελο το 2008 και που, δυστυχώς, το Mamma Mia 2 πήγε στην Κροατία, πάλι όμως με ελληνική αναφορά, καθώς εκεί δεν έμπλεξαν με γραφειοκρατία και φόρους.

Οι παλιότεροι, θα θυμούνται και την ταινία του Τζέιμς Μποντ, For your eyes only, η οποία γυρίστηκε στα Μετέωρα το 1981.

Η Ελλάδα, εν γένει, θα μπορούσε να φιλοξενήσει πολύ περισσότερες διεθνείς παραγωγές, από αυτές που έχει φιλοξενήσει έως τώρα, διάσπαρτα και ανοργάνωτα.

Εδώ και δύο χρόνια, η κατάσταση δρομολογείται διαφορετικά με τη δημιουργία Film Offices στις 13 Περιφέρειες της χώρας, ορισμένες εκ των οποίων έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία (Αττική, Δυτική Ελλάδα).

Τώρα, μπαίνει και η Θεσσαλία στο παιχνίδι, καθώς σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση με τον ΕΚΟΜΕ που ανοίγει το δρόμο για την έναρξη λειτουργίας του Film Office. Στην υπογραφή της σύμβασης παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Νεολαίας, Απασχόλησης και Δια Βίου Μάθησης Νίκος Λιούπας και ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού Γιάννης Μπουτίνας.

«Το Film Office πρόκειται να εγκατασταθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και θα λειτουργεί με εξειδικευμένο προσωπικό. Σε συνεργασία και συνέργεια με το ΕΚΟΜΕ δημιουργούμε μια αλυσίδα ενεργειών η οποία θα μας φέρει πιο κοντά στην προσέλκυση νέων ταινιών. Τα οφέλη είναι προφανή: Δημιουργούνται θέσεις εργασίας, έρχονται χρήματα στην περιοχή, ενισχύεται το τουριστικό προϊόν. Για να λειτουργήσει η συγκεκριμένη δομή και να αποδώσει τα μέγιστα χρειάζεται ταχύτητα, ρυθμός, αυτοματισμός ενεργειών και απλοποίηση,» είπε ο Κώστας Αγοραστός.

Ο Γιάννης Μπουτίνας επισημαίνει ότι «άμεσα δημιουργούμε μητρώο επαγγελματιών που ασχολούνται με υπηρεσίες κινηματογράφου, όπως καμεραμέν, ηχολήπτες κτλ ώστε όταν έρθει μια παραγωγή να μπορεί να συνεργαστεί μαζί τους και να μην μεταφέρει άτομα από άλλη χώρα που είναι πολύ κοστοβόρο.

Κάναμε ακόμη ένα βήμα δημιουργώντας βίντεο για την προσέλκυση παραγωγών. Στο Λονδίνο το Νοέμβριο 2019 κάναμε επαφές με ανάλογες εταιρείες. Παράλληλα με τη λειτουργία του Film Office, αναδιαμορφώνεται το κομμάτι των κινηματογραφικών φεστιβάλ που πραγματοποιούνταν στη Θεσσαλία τα οποία παίρνουν άλλη διάσταση αφού θα μπορούν να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο με ανταλλαγή ομοειδών εκδηλώσεων. Ήδη είχαμε επαφές με τα studio Apulia (τα δεύτερα μεγαλύτερα μετά τη Cineccita) στην Ιταλία τα οποία ενδιαφέρονται για συνεργασία με το δικό μας, Διεθνές Κινηματογραφικό Festival Artfools».

Η Θεσσαλία είναι ένα φυσικό studio και απομένει με τους σωστούς μηχανισμούς να έρθουν οι ανάλογες κινηματογραφικές παραγωγές. Από το ΕΚΟΜΕ και το Υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης δίνονται κίνητρα σε αυτές τις παραγωγές, όπως: cash rebate 35%, επιστροφή μετρητών 35% επιλέξιμων δαπανών. Το ποσό της ενίσχυσης Cash Rebate δεν φορολογείται γιατί αποτελεί μειωτικό στοιχείο του κόστους παραγωγής του έργου και φοροαπαλλαγές μέχρι 30%.

Δημοφιλή