Φωτογραφία του Μαν Ρέι γράφει ιστορία: Πωλήθηκε έναντι 12,4 εκατ. δολαρίων

Η ακριβότερη που πωλήθηκε σε δημοπρασία.
Η φωτογραφία «Le Violon d'Ingres» στο National Portrait Gallery στο Λονδίνο.
Η φωτογραφία «Le Violon d'Ingres» στο National Portrait Gallery στο Λονδίνο.
Dan Kitwood via Getty Images

Η διάσημη φωτογραφία του Μαν Ρέι «Le Violon d’Ingres» έγραψε ιστορία το Σάββατο 14 Μαΐου, καθώς έγινε η πιο ακριβή φωτογραφία που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.

Η ασπρόμαυρη εικόνα, που τραβήχτηκε το 1924 από τον Αμερικανό σουρεαλιστή καλλιτέχνη, μεταμορφώνει το γυμνό σώμα μιας γυναίκας σε βιολί έχοντας στην πλάτη της τυπωμένο το γράμμα «f».

Η φωτογραφία που θεωρείται το πιο διάσημο έργο του Μαν Ρέι, πωλήθηκε από τον Οίκο Christie’s για 12,4 εκατομμύρια δολάρια (12 εκατ. ευρώ), ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, καθώς οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 5-7 εκατομμύρια δολάρια (4,8 - 6,7 εκατ. ευρώ), καθιστώντας την έτσι την υψηλότερη τιμή για μία φωτογραφία στην ιστορία των δημοπρασιών.

Γεννημένος ως Εμάνουελ Ραντίτσκι, ο Μαν Ρέι, έζησε από το 1890 έως το 1976. Ήταν βασικό μέλος των κινημάτων Ντανταϊσμού και Σουρεαλισμού.

Το «Le Violon d’Ingres» ήταν το κορυφαία έργο που πωλήθηκε από τη συλλογή των Ρόσαλιντ Γκέρστεν Τζέικομπς και Μέλβιν Τζέικομπς, αμφότεροι συλλέκτες έργων τέχνης που είχαν δεσμούς με τους καλλιτεχνικούς κύκλους του σουρεαλισμού.

Σύμφωνα με τον Οίκο Christie’s, το ζευγάρι από την Νέα Υόρκη απέκτησε το έργο από τον Μαν Ρέι το 1962 και βγήκε σε δημοπρασία μαζί με πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, κοσμήματα και αφίσες, από την τεράστια συλλογή που είχαν δημιουργήσει εδώ και δεκαετίες.

Ο Μέλβιν Τζέικομπς υπήρξε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των καταστημάτων Saks Fifth Avenue και πέθανε το 1993 σε ηλικία 67 ετών. Η σύζυγός του Ρόζαλιντ Γκέρστεν Τζέικομπς, επί σειρά ετών στέλεχος των καταστημάτων Macy’s, πέθανε το 2019 σε ηλικία 94 ετών. Η κόρη τους Πέγκι Τζέικομπς Μπέιντερ, δήλωσε πριν την δημοπρασία ότι κάθε κομμάτι από τη συλλογή «έχει μια μοναδική και οικεία ιστορία πίσω του» και αντανακλά το «χαρούμενο πνεύμα της σχέσης των γονιών μου».

Ο επικεφαλής του τμήματος φωτογραφίας των Christie’s, Ντάριους Χάιμς χαρακτήρισε την φωτογραφία «ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του 20ου αιώνα».

«Αυτή η μαγευτική σουρεαλιστική εικόνα είναι το αποτέλεσμα μιας μοναδικής και χειροποίητης διαδικασίας σε σκοτεινό θάλαμο».

Και πρόσθεσε: «Η εμβέλεια και η επιρροή της εικόνας, ταυτόχρονα ρομαντική, μυστηριώδης, αδίστακτη και παιχνιδιάρικη, έχει αιχμαλωτίσει τα μυαλά όλων για σχεδόν 100 χρόνια. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές φωτογραφικό έργο».

Πριν τη δημοπρασία του Σαββάτου, το ρεκόρ για την ακριβότερη φωτογραφία κατείχε το «Rhine II» του Αντρέας Γκέρσκι, το οποίο πωλήθηκε από τον Οίκο Christie’s για 4,3 εκατομμύρια δολάρια (4,1 εκατ ευρώ) το 2011.

Le Violon d’ Ingres

Η φωτογραφία πήρε το όνομά της από μια δημοφιλή γαλλική έκφραση, le violon d’Ingres, που σημαίνει χόμπι, για το γεγονός ότι ο Γάλλος νεοκλασικός ζωγράφος Ζαν-Ωγκύστ-Ντομινίκ Ενγκρ αγαπούσε να παίζει βιολί όταν δεν ζωγράφιζε. Ο Μαν Ρέι θαύμαζε το έργο του Ενγκρ και εμπνεύστηκε την φωτογραφία από τον πίνακα του 1808, «The Valpinçon Bather».

Χρησιμοποίησε για μοντέλο την ερωμένη του, Κικί ντε Μονπαρνάς. Στη πρώτη φωτογραφία, με τίτλο «Étude pour Le Violon d’Ingres», η Κικί ντε Μονπαρνάς είναι σε στάση προφίλ με το πρόσωπο και το στήθος να φαίνονται.

Στην τελική εικόνα, απεικονίζεται με παρόμοιο τρόπο, γυμνή και καθιστή, κοιτώντας ελαφρώς προς τα αριστερά της, με πλάτη στον φακό και με ανατολίτικο τουρμπάνι στο κεφάλι. Τα χέρια της δεν φαίνονται.

Μετά την επεξεργασία της φωτογραφίας, ο Μαν Ρέι ζωγράφισε στην πλάτης της το γράμμα «f» που βλέπουμε στο βιολί και τράβηξε εκ νέου την φωτογραφία, δημιουργώντας έτσι το περίφημο έργο τέχνης.

Με πληροφορίες από το ArtNews και την Wikipedia

Δημοφιλή