Νιώθουμε πιο ευερέθιστοι λόγω ζέστης; Κλειδιά για να αλλάξουμε την κακή διάθεση

Τα συναισθήματα μας είναι τόσο τρελά όσο τα θερμόμετρα.
JORGE GUERRERO via AFP via Getty Images

Το κύμα καύσωνα των ημερών είναι στα χείλη όλων. Οι ακραίες θερμοκρασίες ευνόησαν ή προκάλεσαν ένα κύμα πυρκαγιών σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ στην Ισπανία υπολογίζεται πως 510 θάνατοι οφείλονται στη ζέστη κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας.

Πέρα όμως από τις παραπάνω πιο σοβαρές συνέπειες, η ζέστη επηρεάζει και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων με πολύ άμεσο τρόπο. Η Κρίστι Λιχ, ψυχολόγος, επισημαίνει ότι παρόλο που ο ζεστός καιρός τείνει να δημιουργεί καλή διάθεση, η υπερβολική ζέστη συνδέεται με μεγαλύτερη ευερεθιστότητα.

«Ο υπερβολικά ζεστός καιρός έχει τρομερή επίδραση στον ύπνο μας, καθιστώντας δύσκολο να κοιμηθούμε ή να κοιμηθούμε ποιοτικά», εξηγεί η ειδικός. «Δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας, καθώς ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο αποτελεσματικά τη ρύθμιση των συναισθημάτων και την επίλυση προβλημάτων». Και αυτό χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το άγχος και τον φόβο που μπορεί να νιώθουμε για την κλιματική κρίση.

Ούτε η αφυδάτωση βοηθάει. Η απώλεια μόλις 2% του νερού του σώματός μας μπορεί να μας δυσκολεύει να εκτελέσουμε εργασίες που απαιτούν προσοχή και σωματικό και πνευματικό συντονισμό. Αυτό μπορεί επίσης να εντείνει τα αρνητικά συναισθήματα, καθώς η αδυναμία μας να συγκεντρωθούμε ή να εργαστούμε αποτελεσματικά τελικά μας απογοητεύει.

«Αν το σώμα μας ζεσταθεί πολύ, μπορούμε επίσης να αρχίσουμε να βιώνουμε τα αποτελέσματα της θερμοπληξίας, η οποία μπορεί να αυξήσει τα συναισθήματα σύγχυσης και ταραχής», προειδοποιεί Λιχ. «

Μπορεί επίσης να αισθανόμαστε ναυτία ή κόπωση, κάτι που συμβάλλει περαιτέρω σε αυτό το αίσθημα αδιαθεσίας και επιδεινώνει τον εκνευρισμό μας».

Πώς να διατηρήσουμε το «μυαλό μας κρύο» στη διάρκεια ενός κύματος ζέστης

Η Λιχ προτείνει τις παρακάτω βασικές συμβουλές:

Απλοποιούμε την ημέρα μας: Aποφεύγουμε τη ζέστη του απογεύματος, ενυδατωνόμαστε, αγοράζουμε δροσερά κλινοσκεπάσματα και ανεμιστήρα για να κάνουμε τις μέρες και τις νύχτες μας πιο υποφερτές.

Υπομονή: Ναι, είναι πολύ εύκολο να πει κανείς αυτήν την κοινοτοπία, αλλά να θυμόμαστε ότι εάν είμαστε πιο ευερέθιστοι από το συνηθισμένο, είναι και οι άλλοι, επομένως δεν βλάπτει να μειώσουμε τις προσδοκίες μας σχετικά με τη συμπεριφορά των ανθρώπων έως ότου οι θερμοκρασίες επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Αναβάλουμε τα ριγιούνιον: Όταν κάνει ζέστη, οι άνθρωποι έχουμε λιγότερη υπομονή από το συνηθισμένο. Επομένως, είτε πρόκειται για μια σημαντική συζήτηση είτε για μια συνάντηση ρουτίνας, ας σκεφτούμε να την αναβάλουμε μέχρι να υποχωρήσει η ζέστη.

Αποφεύγουμε το να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις: Μπορεί να είμαστε πιο επιρρεπείς στο να πάρουμε βιαστικές αποφάσεις εάν υποφέρουμε από ζέστη. Γι′ αυτό είναι σημαντικό να μην πάρουμε σημαντικές αποφάσεις μέχρι να ξεκουραστούμε καλά και να συγκεντρωθούμε στην κατάσταση.