Ισλανδία: Μαγικές εικόνες από έκρηξη ηφαιστείου υπό το βόρειο σέλας

Το σπάνιο διπλό φαινόμενο καταγράφηκε σε εκπληκτικό βίντεο timelapse.
via Associated Press

Ενας φωτορεπόρτερ του Associated Press κατάφερε να καταγράψει με την κάμερα του έναν σπάνιο συνδυασμό δύο εντυπωσιακών φαινομένων που έλαβαν χώρα ταυτόχρονα στην Ισλανδία: μια έκρηξη ηφαιστείου υπό το βόρειο σέλας.

via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press

Στο εκπληκτικό timelapse βίντεο του Μάρκο ντι Μάρκο αποτυπώνεται η κατακόκκινη λάβα που ξεχύνεται από το ηφαίστειο στην πόλη Γκρίνταβικ με φόντο τα γαλαζοπράσινα χρώματα στον ουρανό από το φαινόμενο aurora borealis.

Το ηφαίστειο συνεχίζει να εκρήγνυται - αλλά σε μικρότερο βαθμό από ό,τι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, όταν έστειλε λάβα ορμητικά προς το Γκρίνταβικ.

Το Γκρίνταβικ εκκενώθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο όταν το ηφαιστειακό σύστημα Svartsengi ξύπνησε μετά από σχεδόν 800 χρόνια με μια σειρά σεισμών που άνοιξαν μεγάλες ρωγμές στο έδαφος βόρεια της πόλης.

Το ηφαίστειο εξερράγη τελικά στις 18 Δεκεμβρίου, στέλνοντας τη λάβα να ρέει μακριά από το Γκρίνταβικ. Μια δεύτερη έκρηξη ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου στέλοντας αυτή τη φορά λάβα προς την πόλη. Τα αμυντικά αναχώματα που είχαν ενισχυθεί μετά την πρώτη έκρηξη σταμάτησαν μέρος της ροής αυτής, αλλά αρκετά κτίρια καταστράφηκαν.

Και οι δύο εκρήξεις διήρκεσαν μόνο λίγες μέρες. Μια τρίτη έκρηξη ξεκίνησε στις 8 Φεβρουαρίου και «έσβησε» μέσα σε λίγες ώρες αλλά αφού προηγουμένως ένας ποταμός λάβας καταβρόχθισχε έναν αγωγό, κόβοντας τη θερμότητα και το ζεστό νερό σε χιλιάδες ανθρώπους.

|

Δημοφιλή