Ιταλία: Ερευνητές βρήκαν νέα «συνταγή» που παρατείνει τη διάρκεια ζωής των φρέσκων ζυμαρικών

Η αλλαγή της διαδικασίας συσκευασίας θα μπορούσε να επιτρέψει στα ζυμαρικά να διατηρηθούν για 120 ημέρες.
Jordan Lye via Getty Images

Ένα ειδικό συστατικό σε συνδυασμό με μία αλλαγή στη συσκευασία θα μπορούσε να παρατείνει κατά ένα μήνα τη διάρκεια ζωής των φρέσκων ζυμαρικών, αποκάλυψαν ερευνητές.

Τα θερμικά επεξεργασμένα, βιομηχανικά φρέσκα ζυμαρικά «αντέχουν» για περίπου από έναν έως τρεις μήνες, με την προϋπόθεση να αποθηκευτούν σωστά, αναφέρει ο Guardian.

Όμως, με μια νέα τριπλή προσέγγιση- νέοι τρόποι συσκευασίας, διαφορετική ατμόσφαιρα συσκευασίας και προσθήκη «καλών» βακτηρίων - οι ερευνητές μπόρεσαν να φτάσουν τη διάρκεια ζωής των ζυμαρικών στις 120 ημέρες.

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων, με πιθανά οφέλη για την «οικονομία και το περιβάλλον, δίνοντας κίνητρο για την καινοτομία στα υπάρχοντα μοντέλα παραγωγής», ανέφεραν οι επιστήμονες γράφοντας στο περιοδικό Frontiers in Microbiology.

Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με εργοστάσιο ζυμαρικών στην Αλταμούρα για να δημιουργήσουν 144 δείγματα στριφτών ζυμαρικών, που είναι γνωστά ως trofie.

Τα 48 από τα δείγματα συσκευάστηκαν με συμβατική μεμβράνη και ατμόσφαιρα συσκευασίας που αποτελούνταν από 20% διοξείδιο του άνθρακα προς 80% άζωτο.

Άλλα 48 δείγματα συσκευάστηκαν με μεμβράνη που μπορεί να τη διαπεράσει λιγότερο το νερό και το οξυγόνο και σε ατμόσφαιρα 40% διοξείδιο του άνθρακα- 60% άζωτο. Στο τρίτο σετ χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες συνθήκες, αλλά στη ζύμη προστέθηκε ένα μείγμα προβιοτικών. Όλα τα δείγματα αποθηκεύτηκαν στους 4 βαθμούς Κελσίου.

Τα συμβατικά συσκευασμένα ζυμαρικά παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια περιόδου αποθήκευσης 90 ημερών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάτι που είχε ως συνέπεια να αναπτυχθεί ορατή μούχλα. Αντιθέτως, τα άλλα δύο σετ είχαν σχεδόν σταθερή ατμόσφαιρα και δεν αναπτύχθηκαν μύκητες, σε περίοδο 120 ημερών.

Στις 90 ημέρες τα επίπεδα των μικροβίων που καταναλώνουν οξυγόνο αυξήθηκαν στα συμβατικά συσκευασμένα δείγματα, αλλά παρέμειναν σταθερά στους άλλους δύο τύπος δειγμάτων σε περίοδο 120 ημερών. Μάλιστα, αυτά τα επίπεδα ήταν πιο χαμηλά στα δείγματα που είχαν προστεθεί προβιοτικά στη ζύμη.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η νέα προσέγγιση συσκευασίας επεκτείνει στις 120 ημέρες τη διάρκεια ζωής των φρέσκων ζυμαρικών στο ψυγείο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η σταθερότητα των ζυμαρικών κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης βελτιώνεται με την προσθήκη προβιοτικών, καθώς μειώνουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων μικροβίων, συμπλήρωσαν.

Δημοφιλή