Κάλεσμα Ναβάλνι στους Ρώσους για αντιπολεμικές διαδηλώσεις «με κάθε τίμημα»

«Μην γίνουμε ένα έθνος φοβισμένων σιωπηλών ανθρώπων» το μήνυμα του φυλακισμένου επικεφαλής της αντιπολίτευσης.
Maxim Shemetov via Reuters

Μήνυμα αντίστασης στα πολεμικά σχέδια του Πούτιν έστειλε στον λαό της Ρωσίας ο φυλακισμένος αρχηγός της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, καλώντας σε μαζικές διαδηλώσεις κατά της εισβολής στην Ουκρανία με «κάθε τίμημα».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Ναβάλνι στο facebook:

«Εμείς - η Ρωσία - θέλουμε να είμαστε ένα έθνος ειρήνης. Αλίμονο, λίγοι θα μας αποκαλούν έτσι στο εξής.

Αλλά ας μην γίνουμε τουλάχιστον ένα έθνος φοβισμένων σιωπηλών ανθρώπων. Δειλοί που προσποιούνται ότι δεν παρατηρούν τον επιθετικό πόλεμο που εξαπέλυσε ο προφανώς παράφρων τσάρος μας εναντίον της Ουκρανίας.

Δεν μπορώ και δεν πρόκειται να παραμείνω σιωπηλός παρακολουθώντας ψευδοϊστορικές ανοησίες για γεγονότα που συνέβησαν πριν από 100 χρόνια και μεταβάλλονται σε δικαιολογία για να σκοτώνουν οι Ρώσοι Ουκρανούς, ενώ αυτοί στην άμυνά τους να σκοτώνουν Ρώσους.

Είναι η Τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, και βλέπουμε ειδήσεις για ανθρώπους που καίγονται σε τανκς και σπίτια που βομβαρδίζονται. Παρακολουθούμε στην τηλεόραση τις πραγματικές απειλές για έναρξη πυρηνικού πολέμου.

Είμαι από την ΕΣΣΔ. Γεννήθηκα εκεί. Και η κύρια φράση από εκεί - από τα παιδικά μου χρόνια ήταν «αγώνας για την ειρήνη». Καλώ λοιπόν όλους να βγουν στους δρόμους και να αγωνιστούν για την ειρήνη.

Ο Πούτιν δεν είναι Ρωσία. Και αν υπάρχει κάτι στη Ρωσία για το οποίο πρέπει να είμαστε περήφανοι αυτή τη στιγμή, είναι αυτοί οι 6835 άνθρωποι που κρατήθηκαν επειδή - απροειδοποίητα - βγήκαν στους δρόμους με αφίσες «όχι στον πόλεμο».

Λένε ότι κάποιος που δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια διαδήλωση και δεν διακινδυνεύει τη σύλληψη δεν μπορεί να καλέσει σε συγκέντρωση. Εγώ είμαι ήδη στη φυλακή οπότε υποθέτω ότι εγώ μπορώ να κάνω ένα τέτοιο κάλεσμα.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Όπου κι αν βρίσκεστε. Στη Ρωσία, τη Λευκορωσία ή στην άλλη άκρη του πλανήτη. Πηγαίνετε στην κεντρική πλατεία της πόλης σας κάθε εργάσιμη μέρα στις 19.00 και στις 14.00 τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Αν μπορείτε να κάνετε μια διαδήλωση, κάντε την το Σαββατοκύριακο. Ναι, λίγοι άνθρωποι μπορεί να βγουν έξω την πρώτη μέρα. Και στη δεύτερη - ακόμα λιγότεροι. Πρέπει όμως, σφίγγοντας τα δόντια και ξεπερνώντας τον φόβο, να βγούμε έξω και να απαιτήσουμε τον τερματισμό του πολέμου.

Κάθε συλληφθείς θα πρέπει να αντικαθίσταται από δύο καινούργια άτομα.

Εάν - για να τελειώσει ο πόλεμος - πρέπει να γεμίσουμε τις φυλακές και τις κλούβες με τους εαυτούς μας, θα γεμίσουμε όντως τις φυλακές, και τις κλούβες.

Ολα έχουν ένα τίμημα, και τώρα, την άνοιξη του 2022, πρέπει να πληρώσουμε αυτό το τίμημα. Δεν υπάρχει κανείς άλλος. Ας μην είμαστε απλώς ”ενάντια στον πόλεμο”. Ας πολεμήσουμε τον πόλεμο».

Δημοφιλή