Κληρικός συνελήφθη επειδή επέτρεψε σε μουσουλμάνες γυναίκες να κηρύττουν

Στο μεγαλύτερο μουσουλμανικό κράτος του κόσμου, αν ο κληρικός κριθεί ένοχος για βλασφημία και ρητορική μίσους, θα αντιμετωπίσει μέγιστη ποινή φυλάκισης 10 ετών.
Ο ηγέτης του ισλαμικού οικοτροφείου Al Zaytun, Πανζί Γκουμιλάνγκ (Panji Gumilang), περπατά πριν από την εξέταση του από την Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών της Ινδονησιακής Αστυνομίας, στην Τζακάρτα της Ινδονησίας (1/8/2023)
Ο ηγέτης του ισλαμικού οικοτροφείου Al Zaytun, Πανζί Γκουμιλάνγκ (Panji Gumilang), περπατά πριν από την εξέταση του από την Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών της Ινδονησιακής Αστυνομίας, στην Τζακάρτα της Ινδονησίας (1/8/2023)
ANTARA FOTO via Reuters

Ένας μουσουλμάνος κληρικός συνελήφθη με την κατηγορία της βλασφημίας και της ρητορικής μίσους μετά την απόφασή του να επιτρέψει στις γυναίκες να κηρύττουν και να προσεύχονται δίπλα στους άνδρες, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις στο μεγαλύτερο μουσουλμανικό κράτος του κόσμου, την Ινδονησία.

Ο 77χρονος Πανζί Γκουμιλάνγκ ο οποίος διευθύνει το οικοτροφείο Al-Zaytun στην περιοχή Ιντραμάγιου της Δυτικής Ιάβας, στην Ινδονησία, συνελήφθη, δήλωσε ο αξιωματούχος της Εθνικής Αστυνομίας της Ινδονησίας Ντγιουχαντανί Ραχάρντγιο στους δημοσιογράφους έξω από την Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών.

Το οικοτροφείο που φιλοξενεί περίπου 5. 000 μαθητές, έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν δημόσιες αντιδράσεις για τις ανορθόδοξες πρακτικές του, όπως το να επιτρέπει σε άνδρες και γυναίκες να προσεύχονται ο ένας δίπλα στον άλλον και σε γυναίκες να γίνονται ιμάμηδες. Οι συνεδρίες προσευχής δεν ακολουθούν τον διαχωρισμό των φύλων, όπως συμβαίνει σε άλλα ισλαμικά οικοτροφεία στην Ινδονησία, γεγονός που εξόργισε ορισμένες θρησκευτικές ομάδες.

«Οι αστυνομικοί ερευνητές ξεκίνησαν τις νομικές ενέργειες», δήλωσε ο Ντγιουχαντανί. «Ο Πανζί θα κρατηθεί στο κατάστημα κράτησης της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών για 20 ημέρες», πρόσθεσε.

Η αστυνομία δεν διευκρίνισε τι είχε πει ή κάνει ο Πανζί που συνιστούσε βλασφημία, αλλά δήλωσε ότι ενεργούσε κατόπιν δημόσιων καταγγελιών.

Τον Ιούνιο, το Ισλαμικό Κληρικό Συμβούλιο της Ινδονησίας δήλωσε ότι διερευνά το οικοτροφείο για «λανθασμένες θρησκευτικές πρακτικές». Εάν κριθεί ένοχος για βλασφημία και ρητορική μίσους, ο Πανζί θα έρθει αντιμέτωπος με μέγιστη ποινή φυλάκισης 10 ετών.

«Άδικη σύλληψη» και «στροφή της χώρας προς τη θρησκευτική δεξιά»

Ένας από τους υποστηρικτές του Πανζί, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί για το φόβο αντιποίνων, δήλωσε ότι η σύλληψή του ήταν «άδικη» και αντανακλά τη στροφή της χώρας προς τη θρησκευτική δεξιά.

«Και λοιπόν; Πήγε ενάντια στο ρεύμα - αξίζει δηλαδή να τιμωρηθεί για τη συμπόνια του;» ρώτησε ο υποστηρικτής.

via Associated Press


Νόμοι περί βλασφημίας «χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως όπλα» κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων

Τα περισσότερα σχολεία του Ισλάμ σε όλο τον κόσμο διαχωρίζουν τους άνδρες και τις γυναίκες κατά τη διάρκεια των προσευχών και δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να ηγούνται προσευχών παρουσία και των δύο φύλων ή να εκφωνούν κηρύγματα.
Η Ινδονησία είναι το μεγαλύτερο μουσουλμανικό κράτος στον κόσμο, με 231 εκατομμύρια μουσουλμάνους.
Αν και έχει συντριπτική μουσουλμανική πλειοψηφία, είναι συνταγματικά κοσμικό κράτος, αναγνωρίζοντας επίσημα έξι θρησκείες - το Ισλάμ, τον Προτεσταντισμό, τον Καθολικισμό, τον Ινδουισμό, τον Βουδισμό και τον Κομφουκιανισμό.
Ιστορικά, η χώρα διατηρεί μια ανεκτική και πλουραλιστική μορφή του Ισλάμ. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του θρησκευτικού συντηρητισμού.
Υποστηρικτές του κυβερνήτη της Τζακάρτα Basuki "Ahok" Tjahaja Purnama, ο οποίος φυλακίστηκε για βλασφημία του Ισλάμ, φωνάζουν σύνθημα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Τζακάρτα της Ινδονησίας (16/5/2017).
Υποστηρικτές του κυβερνήτη της Τζακάρτα Basuki "Ahok" Tjahaja Purnama, ο οποίος φυλακίστηκε για βλασφημία του Ισλάμ, φωνάζουν σύνθημα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Τζακάρτα της Ινδονησίας (16/5/2017).
via Associated Press
Αυστηροί ισλαμικοί νόμοι εφαρμόζονται επίσης σε ορισμένα μέρη της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της ημιαυτόνομης επαρχίας Ατσέχ, όπου απαγορεύεται το αλκοόλ και ο τζόγος, αλλά και η ομοφυλοφιλία και η μοιχεία -τα τελευταία μάλιστα αποτελούν αδικήματα τα οποία επισύρουν ποινή δημόσιου μαστιγώματος.

Ο Πανζί υποστήριζε ανοιχτά το να γίνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες ιμάμηδες, ώστε να μπορούν να καθοδηγούν και τους άλλους στην προσευχή, κάτι που για την ινδονησιακή κοινωνία δεν είναι φυσιολογικό. Προωθεί την ισότητα των φύλων μέσα στο Ισλάμ, αλλά αυτό έχει εξοργίσει τους συντηρητικούς.

Ομάδες δικαιωμάτων λένε ότι η θρησκευτική ελευθερία και η ανεκτικότητα «απειλούνται» στην Ινδονησία και ότι οι νόμοι περί βλασφημίας «χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως όπλα» κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων και των ανθρώπων που θεωρείται ότι ασκούν κριτική στο Ισλάμ.

Basuki Tjahaja Purnama, αφού αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή.
Basuki Tjahaja Purnama, αφού αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή.
Anadolu Agency via Getty Images

Ο μη μουσουλμάνος κυβερνήτης της Ινδονησίας που φυλακίστηκε για 2 χρόνια λόγω βλασφημίας

Μια από τις πιο γνωστές υποθέσεις βλασφημίας ήταν αυτή του Basuki Tjahaja Purnama, ενός Κινέζου Ινδονήσιου, ευρέως γνωστού ως Αχόκ και πρώτου μη μουσουλμάνου κυβερνήτη της Τζακάρτα εδώ και 50 χρόνια.
Δικάστηκε για βλασφημία το 2017, αφού εξόργισε τους σκληροπυρηνικούς μουσουλμάνους αναφερόμενος σε ένα εδάφιο από το Κοράνι κατά την προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή του το 2016.
Παρά τη δημόσια συγγνώμη που ζήτησε, φυλακίστηκε για δύο χρόνια - μια ετυμηγορία που καταδίακασαν πολλοί Ινδονήσιοι και παρατηρητές της διεθνούς κοινότητας. Η υπόθεση θεωρήθηκε ευρέως ως δοκιμασία της θρησκευτικής ανεκτικότητας και της ελευθερίας του λόγου στην Ινδονησία.
Οι αξιωματούχοι στην Ινδονησία χρησιμοποιούν αυτούς τους νόμους όλο και πιο συχνά εναντίον των θρησκευτικών μειονοτήτων στο όνομα της «θρησκευτικής αρμονίας» και οι συνέπειες για τους ανθρώπους των οποίων οι απόψεις θεωρούνται αντίθετες στο ισλαμικό κατεστημένο θα είναι πολύ περισσότερες μετά κι από τις αμφιλεγόμενες τροποποιήσεις του ποινικού της κώδικα που πρόκειται να ψηφιστούν έως το 2025.

(Πηγή: CNN)

Δημοφιλή