ΔΙΕΘΝΕΣ
22/07/2021 16:03 EEST | Updated 22/07/2021 16:04 EEST

Κορονοϊός: 1,5 εκατ. παιδιά έχουν χάσει τους γονείς τους στην πανδημία

Κάθε 12 δευτερόλεπτα ένα παιδί χάνει τον κηδεμόνα του από COVID-19.

via Associated Press

Κατά τη διάρκεια των πρώτων 14 μηνών της πανδημίας, περίπου 1,5 εκατομμύριο παιδιά σε όλο τον κόσμο βίωσαν τον θάνατο ενός γονέα, ενός κηδεμόνα, παππού ή άλλου συγγενή που τους φρόντιζε, εξαιτίας του κορονοϊού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet την Τρίτη.

Οι εκτιμήσεις για τα ορφανά παιδιά αντλούνται από τα δεδομένα θνησιμότητας 21 χωρών που αντιπροσωπεύουν το 77% των παγκόσμιων θανάτων από COVID-19 και από το Τμήμα Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών.

«Για κάθε δύο θανάτους COVID-19 παγκοσμίως, ένα παιδί μένει πίσω για να αντιμετωπίσει τον θάνατο ενός γονέα ή κηδεμόνα», δήλωσε η Δρ. Σούζαν Χίλις από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η οποία ηγήθηκε της μελέτης.

Ο αριθμός των ορφανών λόγω COVID-19 θα αυξηθεί καθώς εξελίσσεται η πανδημία, πρόσθεσε. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε αυτά τα παιδιά και «να τα στηρίξουμε για πολλά χρόνια στο μέλλον», δήλωσε η  Χίλις. Η συγγραφέας της μελέτης, Λούσι Κλάβερ, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης πρόσθεσε: «Και πρέπει να ανταποκριθούμε γρήγορα γιατί κάθε 12 δευτερόλεπτα ένα παιδί χάνει τον κηδεμόνα του από COVID-19».