Μητσοτάκης: Καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια

«Το νομοσχέδιο διακρίνεται για τόλμη και για σύνεση», σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός.
Για δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Για δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Eurokinissi

Για τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής για τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης.

Λίγο νωρίτερα είχε απορριφθεί η πρόταση αντισυνταγματικότητας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με ευχές προς την πτέρυγα της Νέας Αριστεράς, της 9 Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών σε όλα τα επίπεδα, θέτοντας ως προτεραιότητα αλλά και προϋπόθεση για την αλλαγή πορείας της χώρας, την αντιπαράθεση με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.

«Ήρθε ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια και πιο ισορροπημένα, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι έτσι θα στηριχθεί περισσότερο η κοινωνία και θα υπάρξουν πόροι για αναπτυξιακά έργα αλλά και για μελλοντική μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Στόχος ο περιορισμός της φοροδιαφυγής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι δεν μιλά για πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά για τον περιορισμό της, στάθηκε στις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο οι οποίες, όπως είπε, μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου.

«Το φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει 11 αλλαγές με στόχο να κλείσουν τα παραθυράκια της φοροδιαφυγής σε πολλά επίπεδα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας παράλληλα ότι αυτή η νομοθετική παρέμβαση «εκσυγχρονίζει τις σχέσεις του κράτους με τον πολίτη καθώς επεκτείνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ώστε έσοδα και έξοδα να καταγράφονται με τρόπο ηλεκτρονικό».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, στην απαγόρευση συναλλαγών με μετρητά, όπως στην αγοραπωλησία ενός ακινήτου, ξεκαθαρίζοντας ότι «κι αν κάποιοι επιμένουν σε βαλίτσες με μετρητά να γνωρίζουν ότι θα είναι άκυρο όποιο συμβόλαιο καταγράφει προκαταβολή ή εξόφληση με μετρητά», προσθέτοντας ότι θα υπάρξει και πρόστιμο ίσο με 10% του ποσού για τους παραβάτες ενώ προανήγγειλε ότι πλέον οι κοινωνικές παροχές θα πληρώνονται με κάρτες.

Μίλησε επίσης για τις αλλαγές στη φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων και πέρασε στο κομμάτι του νομοσχεδίου που έχει προκαλέσει και τις εντονότερες αντιδράσεις, αυτή της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Κάνοντας λόγο για δικαιότερη φορολόγηση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι «αδιαμφισβήτητη η παραδοχή ότι ο μέσος μισθωτός πληρώνει στο κράτος περισσότερα από το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών» και προσθέτοντας ότι «δεν γίνεται ο ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει χαμηλότερα από τον βασικό μισθό».

«Τα είπαμε προεκλογικά, τα κάνουμε»

Απαντώντας στην κριτική που έχει δεχθεί η κυβέρνηση για το ότι προεκλογικά δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά της για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια των ομιλιών του και των συνεντεύξεων του, αναφερόταν συνέχεια στην ανάγκη περιορισμού της φοροδιαφυγής και τη σταδιακή κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος, ανάλογα με το βαθμό φορολογικής συμμόρφωσης.

«Τα είπαμε προεκλογικά, τα κάνουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αφού ο Πρωθυπουργός επικαλέστηκε ανάλογα φορολογικά συστήματα σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως σε Γαλλία και Ιταλία, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της αύξησης των φορολογικών εσόδων. Όπως είπε, τα περίπου 550 εκ. ευρώ που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από την εφαρμογή του νέου φορολογικού, θα κατευθυνθούν στην Υγεία και στην Παιδεία.

Αυτό που επίσης σημείωσε είναι ότι εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο θέσεις που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης και αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι πρόκειται για οριζόντια μέτρα που πλήττουν τους μικρότερους.

«Το σημερινό νομοσχέδιο αποτελεί κρίσιμη ψηφίδα του συνεκτικού σχεδίου της κυβέρνησης ώστε η συνολική ανάπτυξη να μετατρέπεται σε ατομική ευημερία με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει φορολογική συμμόρφωση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ψήφιση του νέου φορολογικού θα γίνει αύριο Πέμπτη, 7/12
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ψήφιση του νέου φορολογικού θα γίνει αύριο Πέμπτη, 7/12
Eurokinissi

″Η ισονομία απέναντι στους φόρους μας επιτρέπει να μειώνουμε τους φόρους για όλους”

Ο Πρωθυπουργός έκλεισε την τοποθέτηση του αναφέροντας ότι περιμένει να ακούσει καθαρές θέσεις και όχι εύκολα συνθήματα από την αντιπολίτευση ενώ υπογράμμισε ότι «όσο περισσότεροι πολεμάμε αυτές τις παθογένειες τόσο πιο εύκολα θα υποχωρήσουν. Η μάχη αυτή της φοροδιαφυγής δεν θα είναι εύκολη και σύντομη αλλά η ισονομία απέναντι στους φόρους μας επιτρέπει να μειώνουμε τους φόρους για όλους».

Δημοφιλή