Μητσοτάκης προς αντιπολίτευση: Σταματήστε επιτέλους τα fake news. ΕΣΥ έχουμε και θα εξακολουθούμε να έχουμε

Τι είπε ο πρόεδρος της ΝΔ για τις δηλώσεις Πνευματικού σε συγκέντρωση πολιτών στην Αιδηψό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αιδηψό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αιδηψό
Dimitris Papamitsos

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιοδεύει σήμερα στην Εύβοια και νωρίτερα βρέθηκε στην Αιδηψό, όπου και μίλησε σε συγκέντρωση πολιτών. Όπως ήταν επόμενο, μεγάλο μέρος της τοποθέτησης του αφορούσε στο θέμα του Σπύρου Πνευματικού και των δηλώσεων του και ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που ανακοίνωσε την απόσυρση του πρώην υποψήφιου βουλευτή Εύβοιας από την προεκλογική μάχη.

Από την τοποθέτηση του φάνηκε και η ενόχληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Σπύρου Πνευματικού, σχετικά με το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται οι καρκινοπαθείς τελικού σταδίου ώστε να μην επιβαρύνεται οικονομικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Δεν δεχόμαστε αυτή η παράταξη να ταυτίζεται με πρακτικές οι οποίες συνδέουν τη συνταγογράφηση μιας θεραπείας με το κόστος της»

«Πολλή συζήτηση έγινε -και λυπάμαι πραγματικά γι’ αυτό- για μια δήλωση την οποία έκανε ο Σπύρος Πνευματικός χθες. Επικοινώνησα με τον Σπύρο Πνευματικό και ο ίδιος αποφάσισε να αποσυρθεί από την προεκλογική μάχη και σε περίπτωση που εκλεγεί να παραδώσει την έδρα του στον επόμενο, στην επόμενη επιλαχούσα.

Ήταν, πιστεύω, μια σωστή απόφαση. Διότι ένα πράγμα δεν πρόκειται, φίλες και φίλοι, να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ειδικά όταν μιλάμε για ένα δύσκολο θέμα, όπως ο καρκίνος, θέλω να σας πω ότι σήμερα -να το ακούσετε αυτό- σήμερα στη χώρα μας προσφέρουμε πολλές περισσότερες επιλογές για ακριβές θεραπείες καρκίνου από ό,τι χώρες οι οποίες έχουν πιο ισχυρή οικονομία από την πατρίδα μας.

Δεν δεχόμαστε, λοιπόν, μαθήματα από κανέναν και ούτε δεχόμαστε αυτή τη στιγμή αυτή η παράταξη να ταυτίζεται με πρακτικές οι οποίες συνδέουν τη συνταγογράφηση μιας θεραπείας με το κόστος της.

Μακριά από μας, λοιπόν, όλες αυτές οι λογικές. Εμείς θα αναμορφώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα πατήσουμε πάνω στα πολλά καλά τα οποία έχουν ήδη γίνει. Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε αναλυτικά για τις δηλώσεις Πνευματικού και για το σχέδιο αναβάθμισης του ΕΣΥ
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε αναλυτικά για τις δηλώσεις Πνευματικού και για το σχέδιο αναβάθμισης του ΕΣΥ
Dimitris Papamitsos

«Ξέρουμε πώς θα ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας – Υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια οι δυσλειτουργίες»

Με αφορμή και τα τελευταία τραγικά περιστατικά με απώλειες ανθρώπινων ζωών, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για τον σχεδιασμό του σχετικά με την αναβάθμιση του ΕΣΥ.

«Από την πρώτη στιγμή που καταρτίσαμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα, είπα και δεσμεύτηκα ότι η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενός δημόσιου, δηλαδή, και δωρεάν συστήματος υγείας με καθολική πρόσβαση για όλους τους πολίτες, αποτελεί κεντρική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Αδιαπραγμάτευτη δέσμευση.

Και ξέρουμε πώς θα ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γνωρίζουμε επίσης τους πόρους που χρειάζονται. Έχουμε εξασφαλίσει πολλούς από αυτούς από το Ταμείο Ανάκαμψης και η επόμενη τετραετία, θα είναι η τετραετία της μεγάλη αναμόρφωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Με παραπάνω προσλήψεις. Ναι, το ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε παραπάνω προσλήψεις. Θα γίνουν 10.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην υγεία, μόνιμο προσωπικό. Θα αναμορφώσουμε κέντρα υγείας, θα κάνουμε παρεμβάσεις στα νοσοκομεία. Ναι, θα ξαναδούμε από την αρχή τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ΕΚΑΒ, υπάρχουν δυσλειτουργίες.

Δεν γεννήθηκαν τώρα οι δυσλειτουργίες, μην έχουμε αυταπάτες. Υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια. Δεν δημιουργήθηκαν τώρα τα προβλήματα. Όμως έχουμε μια υποχρέωση να μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε περιπτώσεις που χρειάζεται το ΕΚΑΒ να βρεθεί στην πρώτη γραμμή, με μεγαλύτερη ταχύτητα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Έχουμε το σχέδιο και θα το εφαρμόσουμε άμεσα την επόμενη μέρα, από τη στιγμή που θα μας εμπιστευθεί και πάλι ο ελληνικός λαός», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ έστειλε και ένα μήνυμα προς την αντιπολίτευση.

«Το ΕΣΥ μπορεί να συνεργάζεται υπό προϋποθέσεις με τον ιδιωτικό τομέα, για να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες υγείας, δωρεάν όμως»

«Σε όποιον, λοιπόν, αμφισβητεί τη βούληση της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τους λέω, εδώ, από την Αιδηψό: σταματήστε επιτέλους τα fake news. Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουμε και θα εξακολουθούμε να έχουμε.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να συνεργάζεται υπό προϋποθέσεις με τον ιδιωτικό τομέα, για να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες υγείας, δωρεάν όμως. Δωρεάν, όμως, πάντα για τους πολίτες οι οποίοι ούτως ή άλλως πληρώνουν μέσα από τις ιατρικές τους εισφορές, μέσα από τις εισφορές υγείας, για να μπορούν όταν χρειαστούν να έχουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας δίπλα τους, να μπορεί να τους στέκεται αρωγός σε κάθε δυσκολία την οποία θα αντιμετωπίσουν.

Τα λέω αυτά, φίλες και φίλοι, επειδή δυστυχώς η αντιπολίτευση παραμένει αδιόρθωτη. Φαίνεται να μην έμαθαν απολύτως τίποτα από το μήνυμα της κάλπης της 21ης Μαΐου», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε τον μεγάλο στόχο ενόψει των εκλογών:

«Την 21η Μαΐου κάναμε το πρώτο βήμα και την 25η Ιουνίου θα κάνουμε το μεγάλο άλμα για την αυτοδύναμη Ελλάδα, με αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη νέα γενιά της Αιδηψού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη νέα γενιά της Αιδηψού
Dimitris Papamitsos

«Εκταμιεύσαμε και εκταμιεύουμε παραπάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουμε συνολικά τη Βόρεια Εύβοια»

Εκτός από το θέμα του ΕΣΥ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για την πορεία της ανάταξης της Βόρειας Εύβοιας, μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021.

«Θυμάμαι τότε πολύ καλά στα μάτια και τα δικά σας, κυρίως των κατοίκων των περιοχών που είχαν πληγεί περισσότερο, την απόγνωση, την απελπισία, την οργή, τον θυμό. Αισθήματα τα οποία ήταν όλα απολύτως κατανοητά.

Τότε είχα αναλάβει μια δέσμευση, ότι θα σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα και θα ξανακάνουμε τη Βόρεια Εύβοια καλύτερη από ό,τι ήταν πριν. Εκταμιεύσαμε και εκταμιεύουμε παραπάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουμε συνολικά τη Βόρεια Εύβοια», σημείωσε προσθέτοντας ότι το κράτος ήταν δίπλα στους πληγέντες.

«Το σχέδιο το οποίο εκπονήσαμε, υπό την ηγεσία του Σταύρου Μπένου, πραγματικά μας δίνει τη δυνατότητα να οραματιστούμε συνολικά τη Βόρεια Εύβοια ως μία περιοχή με σημαντική αναπτυξιακή δυναμική, με βιώσιμο και ποιοτικό τουρισμό, με βιώσιμο πρωτογενή τομέα. Μία περιοχή η οποία θα μπορέσει πραγματικά να πατήσει καλά στα πόδια της, να ορθοποδήσει και να γίνει πρωταγωνίστρια και όχι ουραγός στον δρόμο της ανάπτυξης.

Απολύτως κρίσιμο έργο για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό μας το όραμα είναι η οδική σύνδεση της Βόρειας Εύβοιας με την Κεντρική Εύβοια. Μία κεντρική δέσμευση της κυβέρνησής μας η οποία επιτέλους υλοποιείται», επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι μεγάλες αλλαγές απαιτούν και ισχυρές πλειοψηφίες»

Μιλώντας για τις εκλογές της 25 Ιουνίου και το διακύβευμα τους, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο «mea culpa» που είπε χθες (8/6) ο Αλέξης Τσίπρας χθες για την απλή αναλογική και ζήτησε ισχυρή εντολή από το λαό:

«Να προτάξουμε ακόμα μια φορά με πειστικό τρόπο γιατί η χώρα πρέπει την επόμενη μέρα να έχει μια ισχυρή, σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο λόγος είναι απλός, φίλες και φίλοι: έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για την επόμενη τετραετία το οποίο θέλουμε να υλοποιήσουμε.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι μεγάλες αλλαγές απαιτούν και ισχυρές πλειοψηφίες. Γι’ αυτό ζητώ ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό. Όχι με αίσθημα αυταρέσκειας, αλλά με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες. Σέβομαι και τιμώ την εντολή την οποία μας έδωσαν, η οποία ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες. Αυξήσαμε τα ποσοστά μας και τον απόλυτο αριθμό ψήφων μετά από τέσσερα χρόνια στη διακυβέρνηση, γιατί οι πολίτες επιβράβευσαν την εργατικότητα, τη συνέπειά μας και τελικά τα αποτελέσματα τα οποία η πολιτική μας παρήγαγε.»

Αναφερόμενος στις αναπτυξιακές προοπτικές που έχει η Αιδηψός, τόνισε ότι χρειάζονται ιδιωτικές επενδύσεις και συμπλήρωσε:

«Πιστεύετε πραγματικά ότι όλοι αυτοί οι επενδυτές, οι οποίοι σήμερα έρχονται εδώ και ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Αιδηψό, θα επένδυαν με μια άλλη κυβέρνηση; Θα επένδυαν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί δεν είχαν εμφανιστεί τότε και έρχονται τώρα; Γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί σταθερότητα, προσφέρει ένα φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις, τροφοδοτεί την ανάπτυξη και τελικά, ναι, έτσι δημιουργούνται και οι καλές θέσεις εργασίας.»

Όσο για τη φορολογική πολιτική των κομμάτων, θέμα που επίσης έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι «μειώσαμε τους φόρους για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Αυτό δεν αμφισβητείται ό,τι και να λέει η αντιπολίτευση. Εσείς θυμάστε πολύ καλά τη φορολογική επιδρομή επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Και γνωρίζετε πολύ καλά ποια κυβέρνηση ήρθε και έκανε πράξη τις δεσμεύσεις της για μείωση των φόρων. Θα συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο, επειδή εμείς τιμούμε το συμβόλαιο αλήθειας το οποίο υπογράψαμε και επανεπιβεβαιώνουμε με τον ελληνικό λαό.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο της προκοπής, με ανάπτυξη που παράγει πλεονάσματα ευημερίας τα οποία επιστρέφουμε στην κοινωνία, τότε η μόνη επιλογή σήμερα, φίλες και φίλοι, είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε τον χαιρετισμό του ζητώντας από όλους να μην επηρεαστούν από τη χαλαρότητα και την καλοκαιρινή ραστώνη και να πάνε να ψηφίσουν.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Βόρεια Εύβοια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε και την Ιστιαία
Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Βόρεια Εύβοια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε και την Ιστιαία
Dimitris Papamitsos

Μητσοτάκης από Ιστιαία: «Η αυτοδυναμία είναι και μονόδρομος αλλά ταυτόχρονα είναι και αίτημα των καιρών»

Αμέσως μετά την Αιδηψό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Ιστιαία όπου και εκεί μίλησε σε συγκέντρωση πολιτών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον στόχο της αυτοδυναμίας για την οποία τόνισε ότι είναι μονόδρομος αλλά και αίτημα των καιρών.

«Σε όσους σήμερα ισχυρίζονται «μην κάνουμε», λέει, «τη Νέα Δημοκρατία παντοδύναμη» -αυτό είναι το επιχείρημά τους τώρα- τους απαντώ: μα παντοδύναμη θα την έκανε τη Νέα Δημοκρατία ένας μόνο και αυτός είναι ο κυρίαρχος λαός και τη γνώμη του και τη θέλησή του θα τη σεβαστούμε. Ο λαός είναι αυτός ο οποίος καθορίζει τελικά τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξηγώντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει κανείς άλλος να αναλάβει την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Όλοι οι υπόλοιποι ασχολούνται για τα πρωτεία της αντιπολίτευσης. Εμείς, όμως, για κυβέρνηση ψηφίζουμε, όχι για αντιπολίτευση. Εσείς Πρωθυπουργό ψάχνετε και Υπουργούς αύριο οι οποίοι θα έρθουν να σας λύσουν τα προβλήματα», σημείωσε ενώ αναφέρθηκε και στην στάση του ΠΑΣΟΚ.

«Από τη στιγμή που και το ΠΑΣΟΚ έρχεται και λέει «με 149 βουλευτές, λέει, και να έχετε 149 βουλευτές, όχι, εγώ στην αντιπολίτευση θέλω να είμαι». Εμείς τους λέμε ότι τότε δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή, για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο, από αυτό το οποίο θα κάνει ο ελληνικός λαός: να δώσει ισχυρή αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία στην κάλπη της 25ης Ιουνίου.

Γι’ αυτό η αυτοδυναμία είναι και μονόδρομος αλλά ταυτόχρονα είναι και αίτημα των καιρών. Διότι θα χρειαστεί την επόμενη μέρα να πάρουμε δύσκολες και γρήγορες αποφάσεις. Αυτές τις αποφάσεις μπορεί να τις πάρει μόνο μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία δεν θα μπλέκει σε μικροκομματικά παζάρια αλλά θα έχει μια νωπή λαϊκή εντολή να εφαρμόσει το πρόγραμμά της», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κρυφό πρόγραμμα αλλά ένα πλήρες κοστολογημένο σχεδιασμό για την επόμενο τετραετία.

Νέο πιλοτικό πρόγραμμα εναέριων διακομιδών

Στην αναφορά του για την αναβάθμιση του ΕΣΥ που σχεδιάζει η Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι «δρομολογούμε ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα για εναέριες διακομιδές, ταχύτατες, για απομονωμένες περιοχές της χώρας, για τους ορεινούς μας όγκους, ακριβώς για να ξέρουν και οι πολίτες οι οποίοι είναι στην περιφέρεια, στα πιο απομονωμένα μέρη, ότι αν, ο μη γένοιτο, τύχει κάτι θα μπορούν να έχουν γρήγορα πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα.»

Για την στήριξη των χωρών που φυλάνε τα ευρωπαϊκά σύνορα

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας για το μεταναστευτικό και την ασφάλεια των συνόρων, σημείωσε: «Χθες, η Ευρώπη συμφώνησε, μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις, σε μία νέα πολιτική για τη μετανάστευση και για το άσυλο. Που αναγνωρίζει, επιτέλους, την ιδιαιτερότητα των κρατών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Επιτέλους, για πρώτη φορά υπάρχει ένας μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων και αναγνωρίζεται η ιδιαιτερότητα και η ανάγκη να στηριχθούν οι χώρες, οι οποίες φυλάνε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Γιατί εμείς αποδείξαμε στην πράξη ότι η χώρα έχει σύνορα και τα σύνορα αυτά πρέπει να φυλάσσονται.

Γι’ αυτό, λοιπόν, έχει σημασία να μετράει η φωνή της Ελλάδος στις Βρυξέλλες και στις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου, όπου παίρνονται οι σημαντικές αποφάσεις.»

Δημοφιλή