ΔΙΕΘΝΕΣ
16/10/2021 21:52 EEST | Updated 16/10/2021 21:54 EEST

Μεγαλειώδης αντιφασιστική συγκέντρωση 200.000 πολιτών στη Ρώμη

Αίτημα η διάλυση φασιστικών οργανώσεων και κομμάτων. Αφορμή η επίθεση στα γραφεία το μεγαλύτερου συνδικάτου.

Anadolu Agency via Getty Images

Διακόσιες χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν σήμερα στην Ρώμη στην κινητοποίηση των τριών μεγαλύτερων ιταλικών συνδικάτων, Cgil, Cisl και Uil με κοινό σύνθημα και αίτημα που ακούστηκε από την εξέδρα της πλατείας Σαν Τζοβάνι, την άμεση διάλυση όλων των κομμάτων και οργανώσεων που συνδέονται, άμεσα ή έμμεσα, με τον φασισμό. 

Μεταξύ των άλλων, στην σημερινή κινητοποίηση συμμετείχαν ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα, ο Τζουζέπε Κόντε, πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του κινήματος Πέντε Αστέρων και ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο. 

Σημειώνεται πως ο Λέτα έχει ήδη καταθέσει πρόταση στο κοινοβούλιο που καλεί την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι να διαλύσει τη Forza Nuova, μέλη της οποίας μετείχαν στην επίθεση, και όλα τα πολιτικά κινήματα νεοφασιστικής έμπνευσης. Ο ιστότοπος του εξωκοινοβουλευτικού κόμματος, τέθηκε εκτός με δικαστική απόφαση μετά από καταγγελίες ότι η ομάδα είχε χρησιμοποιήσει τον ιστότοπο για να ενθαρρύνει εγκληματικές δραστηριότητες.

NurPhoto via Getty Images
Antonio Masiello via Getty Images

 

«Λέμε όχι στους φασισμούς, ναι στην εργασία, στην ασφάλεια και στα δικαιώματα», τόνισαν οι επικεφαλής των ιταλικών συνδικάτων.

«Μιλάμε για μια κινητοποίηση που όχι μόνον δεν είναι μεροληπτική, αλλά η οποία υπερασπίζει τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της χώρας», πρόσθεσε ο Μαουρίτσιο Λαντίνι, γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, Cgil. 

Πρόκειται για τη συνδικαλιστική οργάνωση στα γραφεία της οποίας, πριν μια εβδομάδα, εισήλθαν και προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές, νεοφασιστικά στοιχεία και αντιεμβολιαστές.

Σήμερα, χάρη και στα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δεν καταγράφηκε καμία πρόκληση κατά των διαδηλωτών, από μέρους ακροδεξιών οργανώσεων. 

NurPhoto via Getty Images
Τζουζέπε Κόντε
Antonio Masiello via Getty Images
Ηγεσία των τριών συνδικαλιστικών φορέων

 

Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε η δήλωση του γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι ο οποίος, κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα της κινητοποίησης της Ρώμης, δήλωσε ότι «ευτυχώς, πλέον δεν υπάρχουν φασίστες» και ότι «για την Ευρώπη, ο μόνος, πραγματικός κίνδυνος είναι η ισλαμική τρομοκρατία».

Τόσο η Λέγκα το Σαλβίνι όσο και το Αδέλφια της Ιταλίας, της Τζόρτζια Μελόνι, που κερδίζει συνεχώς μονάδες στις δημοσκοπήσεις αλλά και η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είχαν αρνηθεί να στηρίξουν την πρόταση Λέτα και των συνδικάτων για διάλυση των νεο-φασιστικών μορφωμάτων. 

Πηγές:  Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ

Antonio Masiello via Getty Images
Ντι Μάιο
Antonio Masiello via Getty Images
Antonio Masiello via Getty Images
Antonio Masiello via Getty Images
Antonio Masiello via Getty Images
Antonio Masiello via Getty Images