Νέα σφοδρή κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τα Τέμπη

Σύγκρουση για την τροπολογία με το ακαταδίωκτο στα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που διερευνούν το σιδηροδρομικό δυστύχημα.
|
Eurokinissi

Νέος γύρος σφοδρής πολιτικής κόντρας έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για το δυστύχημα στα Τέμπη ενώ νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης ήρθε να ρίξει τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία θεσπίζεται το ακαταδίωκτο των μελών της επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος με τα τρένα.

Οι τόνοι ανέβηκαν στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου με τα μέτρα στήριξης των οικογενειών των θυμάτων και των πληγέντων από την τραγωδία.

Eurokinissi

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος, καταλόγισε «στην τακτική της κυβέρνησης τοξικότητα, πολιτικαντισμούς και μικροπολιτική», με στόχο, όπως είπε, να αποφύγει σκόπιμα τις ευθύνες της για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

«Ο κ. Γεωργιάδης έφτασε στο σημείο να γράψει ότι εγώ και ο κ. Μαμουλάκης είμαστε βουτηγμένοι στη λάσπη και στη παρανομία. Είναι ένας αχαρακτήριστος υπουργός», σημείωσε ο κ. Φάμελος.

Έντονα αντέδρασε ο κ. Γεωργιάδης που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «συνεχίζει με τοξικό τρόπο και αηδιαστική τακτική την επίθεση του κατά της κυβέρνησης για να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη».

Eurokinissi

«Σταματήστε το θέατρο του παραλόγου που κάνετε για το δικό σας πολιτικό συμφέρον γιατί γελοιοπείστε στον ελληνικό λαό», σημείωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης .

Από την πλευρά του, ο κ. Φάμελος κάλεσε τον κ. Γεωργιάδη να επανορθώσει για τα ψεύδη του διαφορετικά όπως είπε, «θα είναι ο ίδιος στη λάσπη».

Τροπολογία για ακαταδίωκτο και νέα ένταση

Με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, η κυβέρνηση θεσπίζει το ακαταδίωκτο των μελών της επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος των Τεμπών.

Η τροπολογία, στο άρθρο 5, ορίζει πως «ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής δεν δέχονται οδηγίες και υποδείξεις, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας της, εκτός αν ενήργησαν με δόλο».

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ,Αλεξης Τσίπρας καυτηρίασε τη θέσπιση ακαταδίωκτου για την επιτροπή, χαρακτηρίζοντας την προκλητική και προσβλητική για τις οικογένειες των θυμάτων ενώ διερωτήθηκε αν αυτό το ζήτησαν τα μέλη της επιτροπής ή η κυβέρνηση το προσφέρει με σκοπό την συγκάλυψη και το σκοτάδι.

Eurokinissi

Επιπλέον, ο κ. Τσιπρας, αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στην επόμενη βουλή να διερευνηθούν τα γιατί της τραγωδίας στα Τεμπη και κατέληξε λέγοντας ότι όταν ο πολίτης νοιώθει ότι δεν προστατεύεται η ζωή του η αλλαγή, η αλήθεια και η δικαιοσύνη, γίνονται ανάγκη. Και σ’ αυτήν την κρίση, κατέληξε ο κ. Τσίπρας «ο αρχιεπιτελάρχης δεν γνώριζε τίποτε, ωστόσο πλέον δεν μπορεί να πείσει την ελληνική κοινωνία», πρόσθεσε.

Απο την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για θλιβερο κοινοβουλευτικό σόου, υπενθυμίζοντας τι έκανε ο κ. Τσιπρας το βραδυ της τραγωδίας στο Μάτι, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για υποκρισία.

Να επεκταθούν τα μέτρα ζητά το ΠΑΣΟΚ

Να διορθωθεί το νομοσχέδιο ώστε τα μέτρα στήριξης να μην αφορούν μόνο την τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου, στα Τέμπη, αλλά τα θύματα όλων των τραγωδιών στις ράγες του ΟΣΕ, ζήτησε από την πλευρά της η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη.

«Σας καλώ τώρα, άμεσα, να επεκτείνετε το πεδίο εφαρμογής των μέτρων για κάθε θάνατο σε αιματοβαμμένες ράγες. Αποτελεί το ελάχιστο χρέος μας, μια αυτονόητη παρέμβαση ισονομίας και δικαιοσύνης για τις ψυχές των αφύλακτων διαβάσεων. Εμείς στη Λάρισα, σε μια πόλη που κόβεται στα δυο από τις ράγες, σε μια πόλη που τα τρένα περνούν ελάχιστα μέτρα από τα σχολειά μας, σε έναν τόπο γεμάτο καντήλια στη μνήμη νεκρών κατά μήκος του σιδηροδρόμου, γνωρίζουμε καλά την αξία και την αναγκαιότητα αυτής της ρύθμισης. Το αποδέχθηκε ο κ. Γεραπετρίτης. Διεκδικώ ξανά, η πρότασή μου να γίνει σήμερα πράξη», ανέφερε η Ευ. Λιακούλη.

Η κ. Λιακούλη, χαρακτήρισε «πρόκληση» την τροπολογία με την οποία προβλέπεται το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, υποστηρίζοντας πως η κίνηση αυτή ρίχνει «λάδι στη φωτιά» της πάνδημης οργής και ρίχνει περισσότερες σκιές στις εν εξελίξει διαδικασίες.

Διερωτήθηκε επίσης, πώς διασφαλίζεται ότι θα εφαρμοστεί η εξαγγελία για διαγραφή των στεγαστικών και προσωπικών δανείων στις οικογένειες των θυμάτων και ζήτησε να πληροφορηθεί το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα εφαρμοστεί.

ΚΚΕ: Κανένα μέτρο στήριξης άλλοθι για να συγκαλυφτεί το έγκλημα

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «κάτω από τον προσχηματικό τίτλο ”Στήριξη των πληγέντων”, πιο σωστά των πληγέντων από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, στριμώχνει στο πολυνομοσχέδιο ένα σωρό άρθρα άσχετα μεταξύ τους τα οποία όμως αφορούν σοβαρά ζητήματα που πλήττουν διάφορες κατηγορίες εργαζομένων, ενώ μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση δεν παραλείπει να θεσμοθετήσει και ορισμένα δωράκια στο κεφάλαιο».

Eurokinissi

«Η μόνη ανησυχία που έχετε όλοι σας είναι μη τυχόν εκφραστεί στις εκλογές μαζικά η οργή και η αγανάκτηση του λαού και της νεολαίας όπως εκφράστηκε στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και συνεχίζει να εκφράζεται πολύμορφα για να μη συνεχιστεί το έγκλημα στα Τέμπη, για να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα, για να μπουν στο στόχαστρο οι πραγματικές αιτίες και οι πραγματικοί ένοχοι» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Όπως γράφουν και τα πανό στις μεγάλες διαδηλώσεις για το έγκλημα στα Τέμπη ”Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”. Εσείς σταθερά και με όλους τους τρόπους απαντάτε ”τα κέρδη τους”, εμείς απαντάμε ”οι ζωές μας”. Με αυτό το κριτήριο τοποθετούμαστε και στα ζητήματα που θέτει το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο, ιδιαίτερα στο ζήτημα της στήριξης των πληγέντων. Σας λέμε λοιπόν ευθέως, πως κανένα μέτρο στήριξης των συγγενών των θυμάτων δεν μπορεί να σας απαλλάξει από τις εγκληματικές σας ευθύνες για αυτή την τραγωδία που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα και κόστισε τη ζωή σε τόσα αθώα θύματα. Κανένα μέτρο στήριξης δεν μπορεί να γίνει το άλλοθι για να συγκαλυφτεί αυτό το έγκλημα» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα