Ο διευθυντής της CIA επισκέφθηκε το Πεκίνο για συνομιλίες με ομολόγους του

Η επίσκεψη του Μπερνς σηματοδοτεί την προσπάθεια της Ουάσινγκτον να κατευνάσει τις εντάσεις με το Πεκίνο και να προωθήσει το διάλογο.
via Associated Press

Ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς ταξίδεψε στο Πεκίνο τον Μάιο για να συναντηθεί με Κινέζους ομολόγους του, δήλωσε την Παρασκευή Αμερικανός αξιωματούχος, στην υψηλότερου επιπέδου επίσκεψη αξιωματούχου της κυβέρνησης Μπάιντεν μετά την κατάρριψη ενός ύποπτου κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Η επίσκεψη του Μπερνς, την οποία ανέφεραν για πρώτη φορά οι Financial Times, σηματοδοτεί τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να κατευνάσει τις εντάσεις με το Πεκίνο για το μπαλόνι κι άλλες πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών και γεωπολιτικών αντιπάλων του κόσμου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η Κίνα απορρίπτει τις προσπάθειές τους για προσέγγιση. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες η έλλειψη επικοινωνίας να εξελιχθεί σε σύγκρουση.

«Τον περασμένο μήνα, ο διευθυντής Μπερνς ταξίδεψε στο Πεκίνο όπου συναντήθηκε με Κινέζους ομολόγους του και τόνισε τη σημασία της διατήρησης ανοικτών γραμμών επικοινωνίας», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μίλησε επίσης ”εν συντομία” την Παρασκευή με τον Λι Σανγκφού, τον υπουργό εθνικής άμυνας της Κίνας, στο εναρκτήριο δείπνο ενός φόρουμ ασφαλείας στη Σιγκαπούρη. Η Κίνα είχε προηγουμένως απορρίψει το αίτημα του Όστιν για συνάντηση στο περιθώριο του φόρουμ.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει συχνά στείλει τον Μπερνς σε κρίσιμες ταξίδια για να συναντήσει αντιπάλους των ΗΠΑ. Ο Μπερνς πήγε στη Μόσχα στα τέλη του 2021 για να αντιμετωπίσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν σχετικά με τις ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμαζόταν να εξαπολύσει νέα εισβολή στην Ουκρανία.

Δημοφιλή