ΟΗΕ: Σχεδόν 89.000 γυναικοκτονίες το 2022 - Το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών

Οι περισσότερες δολοφονίες διαπράχθηκαν από μέλη της οικογένειας ή συντρόφους.
Geraint Rowland Photography via Getty Images

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών αυξήθηκαν οι γυναικοκτονίες παγκοσμίως το 2022, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, περίπου 89.000 γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν σκόπιμα πέρυσι, όπως αναφέρουν η UN Women, που ασχολείται με ζητήματα γυναικών, και η UNODC, που είναι υπεύθυνη για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος.

Πρόκειται για έναν αριθμό που προκαλεί ανησυχία κι αποτελεί απόδειξη ότι η ανθρωπότητα εξακολουθεί να παλεύει με βαθιά ριζωμένες ανισότητες και βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

«Κάθε χαμένη ζωή είναι μια έκκληση για δράση, μια έκκληση για την επείγουσα αντιμετώπιση των δομικών ανισοτήτων, για τη βελτίωση των απαντήσεων της ποινικής δικαιοσύνης, ώστε καμία γυναίκα ή κορίτσι να μην φοβάται για τη ζωή της λόγω του φύλου της», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του UNODC, Γκάντα Γουάλι.

Περισσότερες από τις μισές δολοφονίες όπου τα θύματα είναι γυναίκες και κορίτσια, περίπου το 55%, διαπράχθηκαν από μέλη της οικογένειας ή συντρόφους, σε σύγκριση με περίπου 12%, που αποδεικνύεται ότι είναι ο αριθμός των ανδρών θυμάτων από φόνους.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ο μεγαλύτερος αριθμός δολοφονιών γυναικών και κοριτσιών ήταν το 2022, περίπου 20.000, καταγράφηκε στην Αφρική και στην Ασία.

(Πηγή: ΕΡΤ)

Δημοφιλή