Οι «ειδήσεις τσέπης» της ημέρας: Ποιοί είναι οι «αδύναμοι κρίκοι» της Ευρωπαϊκής ανάπτυξης

Παρότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης είναι αυξημένο κατά 0,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2022, Γερμανία, Ιταλία και Σουηδία αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Οι «ειδήσεις τσέπης» είναι μία φρέσκια ματιά στα οικονομικά νέα της ημέρας που αγγίζουν τη ζωή μας».

Οριακή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Αυξημένο κατά 0,1% είναι το ΑΕΠ της ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ’έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Παρότι οι αρχικές εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγω για συρρίκνωση 0,1% φαίνεται οτι η Ευρωζωνη απομακρύνεται από το κακό σενάριο της ύφεσης.

Και παρότι η γερμανική και η ιταλική παραγωγή συρρικνώθηκαν, καταγράφοντας αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η Γαλλία και η Ισπανία έχουν ανοδική πορεία, ενώ και η Ιρλανδική οικονομία ανακάμπτει εντυπωσιακά στο +3,5%.

Ακολούθησαν η Λετονία με +0,3% και η Πορτογαλία και Ισπανία με +0,2% ενώ μεγάλη μείωση έχουν η Λιθουανία με -1,7%, η Αυστρία -0,7% και τη Σουηδία -0,6%.

Κι ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα με τους Ευρωπαίους πολίτες να πληρώνουν και το πρώτο εξάμηνο του 2023 αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας και να ακριβά δάνεια, λόγω των συνεχιζόμενων αυξήσεων στα επιτόκια (νέα αύξηση αναμένεται την Πέμπτη), η οικονομία της ευρωζώνης φαίνεται να αντέχει.

Στη Γερμανία, την μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ ωστόσο, η ανεργία, σε μη εποχικούς τομείς, αυξήθηκε τον Ιανουάριο στα 2,6 εκατομμύρια γεγονός που αποδίδεται στις ειπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και την εξάρτηση της χώρας από τη Ρωσία σε σημαντικούς τομείς.

Υπήρχαν 162.000 άνεργοι περισσότεροι τον Ιανουάριο από ό,τι τον Δεκέμβριο και 154.000 περισσότεροι από έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με την έκθεση εργασίας του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας. Αντίθετα, στις εποχικές εργασίες, 15.000 άτομα βρήκαν εργασία.

Σουηδία: Ευάλωτες οι τράπεζες στην φούσκα του real estate

Η Σουηδία, η οποία κατέγραψε αρνητική πορεία σε επίπεδο ανάπτυξης, η οικονομία απειλείται από την «φούσκα» στην κτηματαγορά.

Οι τράπεζες της χώρας είναι πολύ εκτεθειμένες στον τομέα των εμπορικών ακινήτων που αποτελεί τον κύριο κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Erik Thedeen στην Επιτροπή Οικονομικών του κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια τακτικής κατάθεσης του.

″Τα τρωτά σημεία περιλαμβάνουν κυρίως την έκθεση των τραπεζών και των κατόχων ομολόγων σε εταιρείες εμπορικών ακινήτων με υψηλό χρέος, με το υψηλό χρέος των νοικοκυριών να καθιστά το τραπεζικό σύστημα διπλά ευάλωτο”, δήλωσε ο Thedeen.

Οι εταιρείες ακινήτων αντιπροσωπεύουν περίπου το 44% του εμπορικού δανεισμού των τραπεζών, σύμφωνα με στοιχεία της Riksbank.

Οι υπερχρεωμένοι κατασκευαστές ακινήτων έχουν πληγεί από τα υψηλότερα επιτόκια, τις πιέσεις αναχρηματοδότησης και τις αλλαγές στη χρήση ακινήτων μετά την πανδημία και την τάση για εργασία από το σπίτι.

Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας εκτιμά ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να δουν πιστωτικές απώλειες έως και 45 δισεκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (4,32 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μια απότομη ύφεση.

Πληροφορίες από Reuters, CNBC

Πήγαινε στην αρχική σελίδα