Οι νέες στολές της NASA για τη Σελήνη

Με το βλέμμα στην αποστολή «Άρτεμις 3».
.
.
Axiom Space

Οταν η NASA στείλει τους πρώτους της αστροναύτες να εξερευνήσουν τον νότιο πόλο της Σελήνης, θα φορούν διαστημικές στολές της Axiom Space: Πρόκειται για την εταιρεία που επέλεξε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία για να αναπτύξει τις σύγχρονες στολές για την αποστολή «Άρτεμις 3», με το πρώτο πρωτότυπο να παρουσιάζεται την Τετάρτη σε event στο Space Center Houston στο Τέξας.

Στο πλαίσιο της αποστολής «Άρτεμις 3» θα προσεληνωθούν αστροναύτες, μεταξύ των οποίων και η πρώτη γυναίκα, στη Σελήνη με σκοπό την περαιτέρω και μακροπρόθεσμη εξερεύνησή της. Η Axiom Space θα παρέχει το σύστημα «moonwalking», περιλαμβανομένης της στολής, για την αποστολή. Έχοντας την ονομασία AxEMU (Axiom Extravehicular Mobility Unit) η στολή βασίζεται στις εξελίξεις πρωτοτύπων της NASA και ενσωματώνει την πιο προηγμένη τεχνολογία, αυξημένες δυνατότητες κινητικότητας και επιπλέον προστασία από τους κινδύνους που καραδοκούν στη Σελήνη. Σημειώνεται πως η NASA επέλεξε συμβόλαιο «commercal services» για την ανάπτυξη της νέας στολής, οπότε στο πλαίσιο αυτό του μοντέλου η εταιρεία ενθαρρύνεται να «κυνηγήσει» και άλλους πιθανούς πελάτες για υπηρεσίες «moonwalking».

Ειδικοί της NASA όρισαν τις τεχνικές προδιαγραφές και τα πρότυπα ασφαλείας με τα οποία θα φτιαχτούν οι στολές. Η στολή AxEMU περιλαμβάνει το εύρος κίνησης και ευελιξίας που απαιτείται για να εξερευνηθεί μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της Σελήνης, και η στολή θα μπορεί να «καλύψει», από άποψης διαστάσεων, άτομα που αποτελούν τουλάχιστον το 90% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Δημοφιλή