Οκτώ απορίες που είχαμε για τους σκύλους βρήκαν την απάντηση τους

Αν έχουμε σκοπό να υιοθετήσουμε ένα σκύλο, το φύλο είναι λιγότερο σημαντικό από παράγοντες όπως το ιστορικό του, η εκπαίδευση, η προσωπικότητα και η φροντίδα.

Όσοι από εμάς έχουμε σκύλο θα έχουμε κατά καιρούς αναρωτηθεί για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή συμπεριφορές του.

Το περιοδικό Insider επικοινώνησε με κτηνιάτρους προκειμένου να μας λυθούν τυχόν απορίες που έχουμε για τους τετράποδους φίλους μας.Τα όσα μάθαμε είναι άκρως ενδιαφέροντα:

Γιατί η μύτη του σκύλου είναι υγρή;

Σύμφωνα με την κτηνίατρο Γουίτνεϊ Μίλερ, διευθύντρια της κτηνιατρικής κλινικής Petco, η μύτη των σκύλων είναι υγρή καθώς «εκκρίνουν μια βλεννογόνο που βοηθά την αίσθηση της όσφρησης, επίσης ιδρώνουν από τις μύτες τους και τέλος γλείφουν τις μύτες τους για να τις καθαρίσουν».

Υπάρχουν ράτσες που είναι επιθετικές;

Όπως εξηγεί ο κτηνίατρος Ρόμπερτ Κότον, «δεν υπάρχει ράτσα σκύλων που να είναι από την φύση του επιθετική. Υπάρχουν ράτσες που έχουν ισχυρή βούληση για την εκτέλεση εντολών, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είναι στοργικά σκυλιά, αν έχουν τον σωστό ιδιοκτήτη δίπλα τους».

Παράλληλα ο Ρόμπερτ Κότον μας τονίζει πως η σωστή ενημέρωση σχετικά με την ράτσα του σκύλου μας είναι ζωτικής σημασίας για την εκπαίδευση του, εξασφαλίζοντας έτσι τον σωστό σύντροφο για την οικογένεια μας.

Η στείρωση επηρεάζει την προσωπικότητα του σκύλου;

Η κτηνίατρος Τζέιμι Ρίτσαρντσον, από την κλινική, Small Door Veterinary, μας εξηγεί ότι η αφαίρεση των αναπαραγωγικών οργάνων ενός σκύλου στην κατάλληλη ηλικία δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει ανεπιθύμητες συνέπειες στην προσωπικότητα του.

«Δεν υπάρχει επιστημονική βιβλιογραφία που να αποδεικνύει ότι η στείρωση καθιστά τα σκυλιά λιγότερο ενεργητικά ή τεμπέλικα, ή ότι επηρεάζει αρνητικά την προσωπικότητά τους».

Μπορούμε να δώσουμε στο σκύλο μας μόνο ξηρή τροφή;

Όπως μας λέει η κτηνίατρος Τζέιμι Ρίτσαρντσον, η ξηρή τροφή είναι εξίσου υγιεινή με την κονσέρβα.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την προϋπόθεση πως (η κονσέρβα) είναι υψηλής ποιότητας και πληροί τις απαιτήσεις της ράτσας του σκύλου μας, την ηλικία του, τον τρόπο ζωής του αλλά και τα όποια θέματα υγείας που μπορεί να έχει».

Τα μικρόσωμα σκυλιά γαβγίζουν περισσότερο;

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ένα μεγαλόσωμο σκυλί θα είναι ήσυχο σε αντίθεση με ένα μικρόσωμο.

Ο κτηνίατρος Γκάρι Ρίχτερ, ωστόσο, υποστηρίζει πως παρόλο που κάθε σκύλος είναι διαφορετικός, υπάρχουν ράτσες μικρόσωμων σκυλιών που γαβγίζουν περισσότερο.

«Τα περισσότερα σκυλιά εκτράφηκαν για μία συγκεκριμένη δουλειά και μερικές από αυτές απαιτούν γάβγισμα. Ράτσες όπως τα πίντσερ είναι φύλακες. Άλλες όπως τα μπιγκλ είναι κυνηγοί και γαβγίζουν για να ειδοποιήσουν το αφεντικό τους για το θήραμα».

Τα θηλυκά ή τα αρσενικά είναι πιο φιλικά;

Όσον αφορά την προσωπικότητα και την φιλικότητα, τα αρσενικά και θηλυκά σκυλιά είναι ίδια. «Η αλήθεια είναι ότι κανένα φύλο δεν είναι φιλικότερο από το άλλο», ξεκαθαρίζει ο Ρόμπερτ Κότον.

«Η κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση από νεαρή ηλικία μπορεί να διασφαλίσει ότι το σκυλί μας θα είναι φιλικό ανεξάρτητα από το φύλο του».

Αν έχουμε σκοπό να υιοθετήσουμε ένα σκύλο, το φύλο είναι λιγότερο σημαντικό από παράγοντες όπως το ιστορικό του, την εκπαίδευση αλλά και την προσωπικότητα του.

Είναι ασφαλές να δώσουμε στον σκύλο μας ωμό κρέας;

raw pork meat on a wooden background
raw pork meat on a wooden background

Σύμφωνα με την κτηνίατρο Τζέιμι Ρίτσαρντσον, υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν να ταΐζουν στον σκύλο τους ωμό κρέας, αλλά η ίδια είναι αντίθετη σε αυτή την πρακτική.

«Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα της ”δίαιτας των λύκων” στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν τα οφέλη για την υγεία που ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της, ενώ υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν το αντίθετο. Όπως διατροφικές ανισορροπίες, υπερθυρεοειδισμός που προκαλείται από διατροφή και βακτηριακές λοιμώξεις».

Το ωμό κρέας ενέχει επίσης κινδύνους μόλυνσης για σκύλους και ανθρώπους από σαλμονέλα, λιστερίωση και άλλα βακτήρια.

Υπάρχουν ράτσες σκύλων που είναι πιο φιλικές;

Portrait of Golden Retriever giving paw
Portrait of Golden Retriever giving paw

Όλα τα σκυλιά μπορούν να είναι φιλικά με την σωστή εκπαίδευση και ανατροφή.

«Ορισμένες ράτσες έχουν εκτραφεί όλα αυτά τα χρόνια για να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες ιδιότητες, όπως η αφοσίωση» ισχυρίζεται η Γουίτνεϊ Μίλερ. «Ωστόσο, τα σκυλιά οποιασδήποτε ράτσας μπορούν να είναι εξαιρετικοί σύντροφοι και να έχουν μοναδικές ικανότητες - ιδιότητες, κοινωνική συμπεριφορά και συνήθειες».

Πηγή: Insider