Παιδική διατροφή: Απλές και άκρως αποτελεσματικές οδηγίες

Από διαιτολόγο – διατροφολόγο.
.
EmirMemedovski via Getty Images
.

H διατροφή των παιδιών αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητας τους και συνδέεται άμεσα με την υγεία.

Ο ρυθμός ανάπτυξης ενός παιδιού, είναι γρήγορος και απαιτεί την εξασφάλιση μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά από τα πρώτα χρόνια ζωής μέχρι και την εφηβεία για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών και την μείωση του κινδύνου εμφάνισης άμεσων προβλημάτων υγείας, όπως παχυσαρκία, αναιμία, ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

Οπως γράφει η Κική Βαγιάνου, διαιτολόγος – διατροφολόγος, με έδρα τη Χίο:

Αξιολόγηση βάρους σε παιδιά

Η αξιολόγηση του βάρους σε παιδιά και εφήβους γίνεται με χρήση καμπύλης ανάπτυξης για τον ελληνικό πληθυσμό.

Δηλαδή, για να καταλάβουμε αν ένα παιδί έχει υγιές βάρος, δεν χρησιμοποιούμε τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) όπως κάνουμε με τους ενήλικες, αλλά οι ειδικές καμπύλες ανάπτυξης που λαμβάνουμε υπόψιν την ηλικία και το φύλο του παιδιού / εφήβου.

Αν ένα παιδί έχει χαμηλό ή αυξημένο σωματικό βάρος για το ύψος και την ηλικία του είναι καλό οι γονείς να απευθυνθούν σε επαγγελματία διαιτολόγο – διατροφολόγο, ώστε να βρεθούν λύσεις για την σωστή ρύθμιση σωματικού βάρους.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι διατροφικές ανάγκες του κάθε παιδιού επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, ο ρυθμός ανάπτυξης, το φύλο, ο βαθμός σωματικής δραστηριότητας, οι οικογενειακές και κοινωνικές πεποιθήσεις.

Η ποσότητα που χρειάζεται να καταναλώσει ένα παιδί από κάθε ομάδα τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, κα) εξαρτάται από την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του.

Ο ρόλος της άσκησης

Παράλληλα με την διατροφή, εξίσου σημαντική είναι και η καθημερινή σωματική δραστηριότητα, όπου αναπτύσσεται η σωματική και η ψυχική υγεία των παιδιών και προσφέρονται σημαντικά κοινωνικά οφέλη.

Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει η άσκηση συνήθεια είναι να γίνεται ως παιχνίδι∙ μια δραστηριότητα που να δίνει στο παιδί χαρά και να μη γίνεται μέσο ανταγωνισμού.

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για την υιοθέτηση της ισορροπημένης διατροφής και της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας ως τρόπου ζωής από τα παιδιά είναι η πληροφόρηση και η εκπαίδευση των γονέων και των εκπαιδευτικών, οι οποίοι αποτελούν πρότυπα για το παιδί και επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη διατροφική του συμπεριφορά.

Ο ρόλος των γονιών στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών

Ο ρόλος των γονέων στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς των παιδιών σε θέματα διατροφής και άσκησης είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Συστήνεται στους γονείς:

  1. Να επιλέγουμε ποικιλία τροφίμων σε κατάλληλες ποσότητες.
  2. Να καταναλώνουμε τα γεύματα μαζί με παιδιά σε ένα ευχάριστο και ήρεμο περιβάλλον.
  3. Να είμαστε το παράδειγμα – πρότυπο για τα παιδιά με το να τρώμε ισορροπημένα και να είμαστε σωματικά δραστήριοι.
  4. Να παροτρύνουμε τα παιδιά να παίζουν σε κάθε ευκαιρία, είτε σε οργανωμένη άσκηση, είτε με τη μορφή παιχνιδιού, κρυφτό – κυνηγητό – σκοινάκι.
  5. Να μην επιτρέψουμε το φαγητό να γίνει πεδίο μάχης, πιέσεων, αντιπαραθέσεων ή «εργαλείο διαπραγμάτευσης». Για παράδειγμα, «Φάε τις φακές σου και θα σου δώσω μετά γλυκό», διότι στο παιδί ενισχύεται η προτίμησή για το φαγητό-δώρο και μειώνεται για το φαγητό-στόχος.

Ο ρόλος της οικογένειας και του κοινωνικού περίγυρου είναι εξαιρετικά σημαντικός στις συνήθειες που διαμορφώνονται κατά την παιδική ηλικία.

Ο σκοπός του επαγγελματία διαιτολόγου – διατροφολόγου είναι να συμβάλλει στην εγκαθίδρυση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, ώστε να επιτευχθεί η ομαλή σωματική και διανοητική ανάπτυξη των παιδιών, η πρόληψη νοσημάτων στη μετέπειτα ζωή και η διατήρηση της υγείας.

ΠΗΓΗ: fmh.gr