Κι όμως, η ντομάτα απελευθερώνει τα πολύτιμα οφέλη της στην κατσαρόλα

Κι άλλα πέντε λαχανικά με τα οποία συμβαίνει το ίδιο επίσης.
Rosanne Roe Florence / 500px via Getty Images

Παρά την κυρίαρχη αντίληψη πως τα λαχανικά είναι πιο ευεργετικό να καταναλώνονται ωμά, αυτό δεν ισχύει για όλα τα προϊόντα. Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις που μας εξασφαλίζουν τα πολλαπλά οφέλη τους όταν τις βάζουμε στην κατσαρόλα.

shapecharge via Getty Images

Ποια είναι όμως τα λαχανικά αυτά;

Η κολοκύθα

Η γεύση της κολοκύθας δένει υπέροχα σε ένα σωρό μαγειρευτά. Πέρα όμως από την νοστιμιά, η μαγειρεμένη κολοκύθα προσδίδει στις συνταγές μας όλων των ειδών τα αντιοξειδωτικά, όπως η βήτα-καροτίνη, η οποία στα ζεστά μαγειρευτά απορροφάται ακόμα πιο εύκολα από τον οργανισμό μας.

Τα σπαράγγια

Στα σπαράγγια το μαγείρεμα συμβάλλει στη διάσπαση των παχιών κυτταρικών τοιχωμάτων, που δυσκολεύουν την απορρόφηση του φυλλικού οξέος από τον οργανισμό μας. Στην περίπτωση των σπαραγγιών μάλιστα, το μαγείρεμα απελευθερώνει και περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως το φερουλικό οξύ.

Μελέτη που επικεντρώθηκε στους τρόπους μαγειρέματος των σπαραγγιών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ως μέθοδοι, τόσο το μαγείρεμα στον ατμό όσο και το ψήσιμο στα μικροκύματα συμβάλλουν εξίσου στη διατήρηση περισσότερων θρεπτικών συστατικών.

Η ντομάτα

Tο μαγείρεμα της ντομάτας απελευθερώνει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό, που είναι γνωστό ως λυκοπένιο και έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών προσβολών. Επομένως αξίζει να το δοκιμάσουμε, όσο κι αν απολαμβάνουμε την δροσερή χωριάτικη σαλάτα, που αυτό τον καιρό έχει την τιμητική της.

Τα καρότα

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας διαπίστωσε ότι τα μαγειρεμένα καρότα απελευθερώνουν υψηλότερα επίπεδα βήτα-καροτίνης. Η βήτα-καροτίνη ανήκει σε μια ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών που ονομάζονται καροτενοειδή, και προσδίδουν στα φρούτα και τα λαχανικά το χαρακτηριστικό κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα.

Το σώμα μετατρέπει τη βήτα-καροτίνη σε βιταμίνη Α, η οποία είναι τρομερά σημαντική για πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, όπως η φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού και της όρασης.

Τα μανιτάρια

Τα μανιτάρια ουσιαστικά είναι δύσπεπτα αν δεν τα μαγειρέψουμε. Ανεξάρητα από αυτό ωστόσο, το μαγείρεμα απελευθερώνει τα θρεπτικά συστατικά των μανιταριών, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, των βιταμινών Β και διαφόρων μετάλλων.

Όταν τα μανιτάρια προετοιμάζονται στον φούρνο μικροκυμάτων ή στη σχάρα, οι πολυφαινόλες και οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες χτυπούν κόκκινο.

To σπανάκι

Σύμφωνα με τους Vegetarian Times το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη C, η νιασίνη, η ριβοφλαβίνη και το κάλιο προσλαμβάνονται πιο εύκολα όταν καταναλώνουμε το σπανάκι ωμό.

Το μαγείρεμα ωστόσο καθιστά πιο απλή την πρόσληψη των βιταμινών Α και Ε, των πρωτεϊνών, των φυτικών ινών, του ψευδάργυρου, της θειαμίνης, του ασβεστίου, του σιδήρου, καθώς των καροτενοειδών, όπως η βήτα-καροτίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.

Επομένως σε ό,τι αφορά το σπανάκι, έχει σημασία να το καταναλώνουμε με όλους τους διαθέσιμους τρόπους.

(Mε πληροφορίες από treehugger).