Παρά την κυρίαρχη αντίληψη πως τα λαχανικά είναι πιο ευεργετικό να καταναλώνονται ωμά, αυτό δεν ισχύει για όλα τα προϊόντα. Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις που μας εξασφαλίζουν τα πολλαπλά οφέλη τους όταν τις βάζουμε στην κατσαρόλα. 

Ποια είναι όμως τα λαχανικά αυτά;

Advertisement
Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/epta-lachanika-yemata-proteine-poe-vazoen-kato-to-kreas_gr_64511e10e4b0bc1dad7976ee

Η κολοκύθα 

Η γεύση της κολοκύθας δένει υπέροχα σε ένα σωρό μαγειρευτά. Πέρα όμως από την νοστιμιά, η μαγειρεμένη κολοκύθα προσδίδει στις συνταγές μας όλων των ειδών τα αντιοξειδωτικά, όπως η βήτα-καροτίνη, η οποία στα ζεστά μαγειρευτά απορροφάται ακόμα πιο εύκολα από τον οργανισμό μας.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/treis-ayapemenes-sentayes-me-koloketha-skete-apolaese_gr_6166a54de4b0f26084ee4bf6&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad

Τα σπαράγγια

Στα σπαράγγια το μαγείρεμα συμβάλλει στη διάσπαση των παχιών κυτταρικών τοιχωμάτων, που δυσκολεύουν την απορρόφηση του φυλλικού οξέος από τον οργανισμό μας. Στην περίπτωση των σπαραγγιών μάλιστα, το μαγείρεμα απελευθερώνει και περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως το φερουλικό οξύ.

Μελέτη που επικεντρώθηκε στους τρόπους μαγειρέματος των σπαραγγιών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ως μέθοδοι, τόσο το μαγείρεμα στον ατμό όσο και το ψήσιμο στα μικροκύματα συμβάλλουν εξίσου στη διατήρηση περισσότερων θρεπτικών συστατικών.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/piato-emeras-sparayyia-me-panseta_gr_60c86ad2e4b007ebdfad84ca

Advertisement

Η ντομάτα

Tο μαγείρεμα της ντομάτας απελευθερώνει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό, που είναι γνωστό ως λυκοπένιο και έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών προσβολών. Επομένως αξίζει να το δοκιμάσουμε, όσο κι αν απολαμβάνουμε την δροσερή χωριάτικη σαλάτα, που αυτό τον καιρό έχει την τιμητική της.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-noemero-ena-mestiko-yia-na-fetepsoeme-sto-mpalkoni-e-ston-kepo-mas-ten-pio-zoemere-ntomata_gr_64930d59e4b06123d8317d08

Τα καρότα

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας διαπίστωσε ότι τα μαγειρεμένα καρότα απελευθερώνουν υψηλότερα επίπεδα βήτα-καροτίνης. Η βήτα-καροτίνη ανήκει σε μια ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών που ονομάζονται καροτενοειδή, και προσδίδουν στα φρούτα και τα λαχανικά το χαρακτηριστικό κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα.

Advertisement

Το σώμα μετατρέπει τη βήτα-καροτίνη σε βιταμίνη Α, η οποία είναι τρομερά σημαντική για πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, όπως η φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού και της όρασης. 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ola-osa-echei-na-mas-prosferei-to-kathe-froeto-kai-lachaniko-analoya-me-to-chroma-toe_gr_638643fee4b082d8e6d59ef0

Τα μανιτάρια

Τα μανιτάρια ουσιαστικά είναι δύσπεπτα αν δεν τα μαγειρέψουμε. Ανεξάρητα από αυτό ωστόσο, το μαγείρεμα απελευθερώνει τα θρεπτικά συστατικά των μανιταριών, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, των βιταμινών Β και διαφόρων μετάλλων.

Advertisement

Όταν τα μανιτάρια προετοιμάζονται στον φούρνο μικροκυμάτων ή στη σχάρα, οι πολυφαινόλες και οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες χτυπούν κόκκινο.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/manitaria-ta-threptika-sestatika-oi-idiotetes-toes-kai-merika-mikra-mestika_gr_5f159157c5b619afc4043f6a

To σπανάκι

Σύμφωνα με τους Vegetarian Times το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη C, η νιασίνη, η ριβοφλαβίνη και το κάλιο προσλαμβάνονται πιο εύκολα όταν καταναλώνουμε το σπανάκι ωμό.

Advertisement

Το μαγείρεμα ωστόσο καθιστά πιο απλή την πρόσληψη των βιταμινών Α και Ε, των πρωτεϊνών, των φυτικών ινών, του ψευδάργυρου, της θειαμίνης, του ασβεστίου, του σιδήρου, καθώς των καροτενοειδών, όπως η βήτα-καροτίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.

Advertisement

Επομένως σε ό,τι αφορά το σπανάκι, έχει σημασία να το καταναλώνουμε με όλους τους διαθέσιμους τρόπους.

(Mε πληροφορίες από treehugger). 

Advertisement