Πούτιν σε Μακρόν: Η Ρωσία δεν θα ξεκινήσει πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Γάλλο ομολόγο του ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν έλαβαν υπόψιν τους τις θεμελιώδεις ανησυχίες της Ρωσίας.
Sputnik Photo Agency via Reuters

O Bλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή (28/1) ότι η Ρωσία δεν θα ξεκινήσει πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αγνόησαν τα αιτήματά της και άφησαν λίγα περιθώρια για συμβιβασμούς στην κρίση.

Ο Ρώσος πρόεδρος, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, είπε ότι η Δύση απέτυχε να εξετάσει τους βασικούς όρους της Ρωσίας να σταματήσει την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ, να σταματήσει την ανάπτυξη όπλων της συμμαχίας κοντά στα ρωσικά σύνορα και να απομακρύνει τις δυνάμεις της από την Ανατολική Ευρώπη, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο σε όλο το φάσμα των ζητημάτων της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «σε σχέση με την ανάληψη της προεδρίας από την Γαλλία στο Συμβούλιο της ΕΕ στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ο Μακρόν ενημέρωσε τον Πούτιν για τις προσεγγίσεις του Παρισιού στο πανευρωπαϊκό πεδίο»

Ο Πούτιν κατά την συνομιλία υπογράμμισε την σημασία της απαρέγκλιτης τήρησης εκ μέρους του Κιέβου των συμφωνιών του Μινσκ, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου στην οποία επισημαίνεται ότι η Ρωσία και η Γαλλία τόνισαν ότι έχουν κοντινές θέσεις στο ζήτημα του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης ΚΟΣΔ) που σχετίζεται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Επίσης οι δύο πρόεδροι συζήτησαν μεταξύ άλλων την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και αντάλλαξαν απόψεις για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ συμφώνησαν όπως επισημαίνει το Κρεμλίνο στην ανακοίνωση του «να παραμείνουν σε στενή επαφή».

via Associated Press

Μακρόν και Πούτιν συμφώνησαν να συνεχιστεί ο διάλογος για το ουκρανικό

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η Μόσχα πρέπει να σέβεται την εθνική κυριαρχία των γειτονικών χωρών, ανέφερε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Οι δύο ηγέτες, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα, συμφώνισαν επίσης ότι οι χώρες τους θα επιδιώξουν να έχουν τετραμερείς συνομιλίες στο πλαίσιο του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) με σκοπό να μειωθεί η ένταση, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι ήθελε να συνεχιστεί ο διάλογος και ότι ήταν σημαντικό να εργαστούμε για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», είπε ο αξιωματούχος. Πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της κατάστασης.

Πούτιν και Μακρόν συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο, σύμφωνα με το Ελιζέ και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η αποκλιμάκωση. «Ο πρόεδρος Πούτιν δεν εξέφρασε καμία επιθετική πρόθεση. Είπε ξεκάθαρα ότι δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση» αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Εξάλλου, για τις συνομιλίες που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Γάλλος αξιωματούχος είπε ότι παραμένουν «δύσκολες» αλλά υπάρχουν ενδείξεις πως θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Πηγή: Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑFP, Reuters, TASS

Δημοφιλή