Xρυσά tips για να σηκωθούμε από το Πασχαλινό τραπέζι ανάλαφροι χωρίς φούσκωμα, καούρα ή δυσπεψία

Ενώ θα έχουμε απολαύσει στο έπακρο τα εδέσματα, δίχως να αποκλίνουμε από τους στόχους μας στη διαδικασία απώλειας βάρους.
Dejan Marjanovic via Getty Images

Η Κυριακή του Πάσχα έφτασε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συχνά να καταφεύγουμε σε μια μορφή υπερφαγίας.

Ως εκ τούτου, καλό θα ήταν να φανούμε ψύχραιμοι: Να μην λυγίσουμε μπροστά στο κατάμεστο τραπέζι της Λαμπρής και να φάμε λίγο πιο συνειδητά. Τόσο για το βάρος μας, όσο και για την αποφυγή δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως αυτό της δυσπεψίας.

Αν μας φαίνεται αδιανόητο να στερηθούμε όλες τις αγαπημένες μας λιχουδιές, η Έλενα Σερδάρη, διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή, μας έχει καλά νέα: Δεν χρειάζεται να στερηθούμε απολύτως τίποτα. Η ειδικός μοιράζεται μαζί μας τον τρόπο, ώστε να απολαύσουμε όλα όσα επιθυμούμε, ακριβώς στην ποσότητα που το έχει ανάγκη ο οργανισμός μας για να νιώσει πλήρης, χαρούμενος μα και ταυτόχρονα ανάλαφρος.

Έλενα Σερδάρη: Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή
Έλενα Σερδάρη
Έλενα Σερδάρη: Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή

Λίγο πριν το σφύριγμα για τη λήξη της νηστείας

Και καθώς η νηστεία εξακολουθεί να ισχύει, είναι ευκαιρία να απολαύσουμε μια ισορροπημένη μερίδα λαδερού φαγητού, όπως οι αγγινάρες ή τα φασολάκια.

Χάρη στις φυτικές ίνες, πιάτα αυτής της φιλοσοφίας θα μας κρατήσουν χορτάτους και θα περιορίσουν τις λιγούρες μας για γλυκά και παχυντικά φαγητά τα μεσάνυχτα μετά την εκκλησία.

Η πρόκληση της σούβλας

Αρχικά, θα πρέπει όσο μπορούμε, να έχουμε ένα πλάνο για το τί μας επιφυλάσσει η ημέρα όσον αφορά τις διατροφικές μας επιλογές.

Για τους λάτρεις των γλυκών, επιτρέπεται για πρωινό μια φέτα από το πολυπόθητο μοσχομυριστό τσουρέκι ή τρία πασχαλινά κουλουράκια, συνοδευόμενα από ένα φλιτζάνι γάλα ή κάποιο άλλο ρόφημα. Τότε μιλάμε για ένα πλήρες γεύμα, που θα μας αποτρέψει απ′ το να τσιμπολογάμε ακατάπαυστα μέσα στην ημέρα.

Για τους λάτρεις των αλμυρών γεύσεων, το πρωινό της Κυριακής είναι η ευκαιρία να απολαύσουμε από ένα έως δύο κόκκινα αυγά, παρέα με μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης. Άλλωστε, ανεξαρτήτου εποχής, το βραστό αυγό αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης που θα πρέπει να υπάρχει μέσα σε κάθε πλάνο διατροφής.

Όσον αφορά το πασχαλινό τραπέζι, η σαλάτα είναι απαραίτητη ως συνοδευτικό στο κυρίως γεύμα μας, καθώς ξεκινώντας από αυτήν, επέρχεται πιο άμεσα το αίσθημα κορεσμού, που μας κρατά μακριά από υπερβολές και ασυδοσίες ως προς την κατανάλωση των παχυντικών τροφών που κυριαρχούν στο πασχαλινό τραπέζι.

Το μεσημέρι, καλύτερα να εστιάσουμε στη σαλάτα και το κρέας και να αφήσουμε για το βράδυ τυχόν παραδοσιακές πίτες ή κάποια σούπα που αισθανόμαστε ότι μπορεί και να μας βαρύνει.

Προσοχή: Ιδού η στιγμή να ξετυλίξουμε το σοκολατένιο αυγό

Το απόγευμα είναι η καλύτερη ώρα να τσιμπήσουμε λίγο απ′ το σοκολατένιο αυγό ή το λαγουδάκι που έχουμε στολίσει σε περίοπτη θέση στο σαλόνι μας. Αν πάλι δεν τρελαινόμαστε για σοκολάτα, μία μπάλα παγωτού βρίσκεται μεταξύ των επιλογών γλυκού με τις χαμηλότερες θερμίδες.

Πώς θα αντισταθούμε στο αλκοόλ και τις κενές θερμίδες του

Το αλκοόλ δεν μας προσφέρει καθόλου θρεπτικά συστατικά, ενώ μας φορτώνει ένα σωρό κενές θερμίδες. Μπορούμε ωστόσο, να εξαιρέσουμε το κρασί, καθώς περιέχει πληθώρα αντιοξειδωτικών και η κατανάλωση του μέχρι δυο-τρία ποτηράκια επιτρέπεται λόγω της ημέρας, χωρίς να επιβαρύνει ούτε στο ελάχιστο τη διαδικασία της πέψης.

Τα αφεψήματα, η σόδα και τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη επίσης επιτρέπονται.

Αν βρισκόμαστε σε διαδικασία απώλειας βάρους

Ένα διαιτολόγιο για την Κυριακή του Πάσχα, που δεν θα επιτρέψει στο αίσθημα της στέρησης να μας χτυπήσει την πόρτα είναι:

Για πρωινό

Ένα αυγό βραστό με δύο μικρά κριτσινάκια ολικής άλεσης

Για δεκατιανό

Μια μικρή χούφτα ξηρών καρπών

Για μεσημεριανό

Μέχρι 150γρ. αρνί ή κατσίκι ή μία χοιρινή μπριζόλα χωρίς λίπος ή στήθος κοτόπουλο σχάρας με πράσινη σαλάτα και ένα πιτάκι

Για απογευματινό

Μία μπάλα παγωτού ή μια φέτα τσουρέκι

Για βραδινό

Λίγο γιαούρτι με φρούτα

Πώς θα αποφύγουμε τα αισθήματα καούρας, φουσκώματος, γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή δυσπεψίας

Συνήθως όταν νηστεύουμε αποκλείουμε από τη διατροφή μας το κρέας, το οποίο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά. Η διατροφή μας γίνεται κυρίως χορτοφαγική, με μεγάλη πρόσληψη υδατανθράκων από φρούτα, ζυμαρικά, όσπρια και λαχανικά.

Η αλλαγή στην ποιότητα του φαγητού συχνά προκαλεί συμπτώματα όπως η δυσπεψία, το φούσκωμα, το πρήξιμο, η διάρροια και άλλα εντερικά προβλήματα.

Πώς λοιπόν θα καταφέρουμε να σηκωθούμε από το Πασχαλινό τραπέζι ανάλαφροι;

  • Απολαμβάνουμε το φαγητό μας τρώγοντας αργά και με κλειστό στόμα.
  • Αποφεύγουμε την κατανάλωση υγρών την ώρα που τρώμε, καθώς αυτό εμποδίζει την ομαλή πέψη,
  • Μετά από τις ημέρες της νηστείας θα πρέπει επανεντάξουμε τις ζωικές τροφές στο πλάνο μας με το μαλακό, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν εντερικά προβλήματα. Η λακτόζη, οι σφολιάτες και τα πικάντικα φαγητά είναι κάποιοι βασικοί ύποπτοι για το φαινόμενο του φουσκώματος
  • Αποφεύγουμε τα στενά ρούχα.
  • Δεν ξαπλώνουμε αμέσως μετά το φαγητό.
  • Προσπαθούμε το τελευταίο μας γεύμα να είναι περίπου δύο με τρεις ώρες πριν τον ύπνο και να είναι ένα ελαφρύ σνακ.
  • Δεν ξεχνάμε την τακτική ενυδάτωση του οργανισμού μας μας.