Πόσο επικίνδυνη μπορεί να εξελιχθεί μια συμμαχία Πουτιν - Κιμ

Το αντίτιμο που μπορεί να ζητήσει η Β.Κορέα για τα όπλα στην Ρωσία, ίσως τινάξει στον αέρα προσπάθειες 15 ετών για την αποτροπή ανάπτυξης και εμπορία όπλων μαζικής καταστροφής.
Κιμ Γιονγκ ουν και Βλάντιμιρ Πούτιν τον Απρίλιο του 2019 στο Βλαδιβοστόκ
Κιμ Γιονγκ ουν και Βλάντιμιρ Πούτιν τον Απρίλιο του 2019 στο Βλαδιβοστόκ
via Associated Press

Οι δύο ηγέτες, όπως υποστηρίζουν αμερικανοί αξιωματούχοι, σκοπεύουν να συζητήσουν το ενδεχόμενο η Πιονγιάνγκ να παράσχει στη Μόσχα όπλα για να υποστηρίξει τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Σε μια πρώτη ανάγνωση μια τέτοια συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών φαντάζει ως μια λογική συναλλαγή.

Το προφανές μιας ”λογικής συναλλαγής”

Η Μόσχα χρειάζεται απεγνωσμένα όπλα, ειδικά πυρομαχικά και βλήματα πυροβολικού για τον πόλεμο στην Ουκρανία και η Πιονγκγιάνγκ διαθέτει πολλά και από τα δύο.

Από την άλλη πλευρά, η γονατισμένη οικονομικά από τις κυρώσεις Βόρεια Κορέα χρειάζεται απεγνωσμένα χρήματα και τρόφιμα. Περισσότερα από τρία χρόνια με κλειστά σύνορα λόγω πανδημίας και με τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ να έχουν διακοπεί από το 2019 η χώρα όχι μόνο είναι πιο απομονωμένη απο ποτέ αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει και κάποια ορατή διέξοδος.

Πέραν όμως αυτή την πιο εύκολη ανάγνωση αυτής της πιθανής συναλλαγής, μια συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Κιμ διαμορφώνει τις συνθήκες για μια πολύ πιο στενή και σταθερή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, όπως εκτιμά το BBC.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει για μια πιθανή συμφωνία όπλων μεταξύ των δύο χωρών εδώ και αρκετό καιρό, αλλά μια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών αποτελεί σαφής αναβάθμιση των σχέσεων τους και δείχνει πως ενδιαφέρονται για μια συνεργασία που μπορεί να πάει πολύ πιο μακριά από την φημολογούμενη συμφωνία.

Συνάντηση Κιμ με Ρώσο Υπ.Αμυνας τον Ιούλιο
Συνάντηση Κιμ με Ρώσο Υπ.Αμυνας τον Ιούλιο
KCNA via Reuters

Τι χρειάζεται και τι μπορεί να πάρει ο Κιμ

Ενώ η προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, σίγουρα βραχυπρόθεσμα, φαίνεται να είναι να σταματήσουν όπλα της Βόρειας Κορέας να φτάσουν στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, η ανησυχία στη Νότια Κορέα είναι τι θα κερδίσει η Βόρεια ως αντάλλαγμα για την πώληση όπλων στην Ρωσία.

Αναλυτές εκτιμούν πως ο Κιμ θα μπορούσε να αποσπάσει σημαντικά οφέλη. Ίσως θα μπορούσε να απαιτήσει ακόμη και αυξημένη στρατιωτική υποστήριξη από τη Ρωσία.

Χθες, η υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας ενημέρωσε ότι ο υπ.Άμυνας τςη Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου είχε προτείνει στη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα να πραγματοποιήσουν κοινές ναυτικές ασκήσεις, παρόμοιες με αυτές που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία στις οποίες αντιδρά σφόδρα ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Αλλά το μακράν πιο ανησυχητικό αίτημα που θα μπορούσε να υποβάλλει ο Κιμ στο Κρεμλίνο είναι αυτό της παροχής προηγμένης τεχνολογία σε θέματα κατασκευής όπλων ώστε να διευκολυνθεί στις καινοτομίες που επιχειρεί στο πλαίσιο του προγράμματός ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Παράλληλα θέλει να αποκτήσει βασικά στρατηγικά όπλα, κυρίως έναν κατασκοπευτικό δορυφόρο και ένα υποβρύχιο με πυρηνικά όπλα.

Και ο πραγματικός κίνδυνος: Μια έμμεση χρηματοδότηση που θα ”ακυρώσει”...τις κυρώσεις

Ωστόσο, αξιωματούχοι στη Σεούλ πιστεύουν ότι η συνεργασία σε αυτό το επίπεδο είναι απίθανη, καθώς θα μπορούσε να καταλήξει στρατηγικά επικίνδυνη για τη Ρωσία.

Ο Γιανγκ Ουκ, ερευνητής στο Ασιατικό Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών, σημείωσε ότι ακόμη και αν η Ρωσία δεν πουλήσει όπλα στη Βόρεια Κορέα ως αντάλλαγμα, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

”Εάν η Ρωσία πληρώσει σε πετρέλαιο και τρόφιμα, μπορεί να αναζωογονήσει την οικονομία της Βόρειας Κορέας, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει το οπλικό σύστημα της Βόρειας Κορέας. Είναι μια επιπλέον πηγή εισοδήματος”.

Ο Γιανγκ, ειδικός στη στρατιωτική στρατηγική και τα οπλικά συστήματα, πρόσθεσε: ”Επί 15 χρόνια έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, για να την εμποδίσουμε να αναπτύξει και να εμπορευτεί όπλα μαζικής καταστροφής. Τώρα η Ρωσία, μόνιμο μέλος της το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος”.

Καθώς οι κυρώσεις έχουν αυξηθεί, η Βόρεια Κορέα εξαρτάται όλο και περισσότερο από την Κίνα για να κάνει τα στραβά μάτια στις κυρώσεις και να της παρέχει επισιτιστική βοήθεια.

B.Πούτιν
B.Πούτιν
SPUTNIK via Reuters

Τέλος στην αποκλειστική εξάρτηση από την Κίνα;

Πέρυσι το Πεκίνο αρνήθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επικρίνει την Βόρεια Κορέα για τις δοκιμές όπλων πράγμα που σημαίνει ότι μπόρεσε να αναπτύξει το πυρηνικό της οπλοστάσιο χωρίς σοβαρές συνέπειες.

Από την άλλη, η Βόρεια Κορέα παρέχει στο Πεκίνο μια χρήσιμη ζώνη ασφαλείας μεταξύ Κίνας και αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα, πράγμα που σημαίνει ότι πληρώνει για να κρατήσει την Πιονγκγιάνγκ ζωντανή.

Αλλά η Πιονγκγιάνγκ ήταν πάντα ανησυχούσε από την κατ′ αποκλειστικότητα εξάρτησή της από την Κίνα. Μια συμμαχία με την Ρωσία θα έδινε στο στον Κιμ την ευκαιρία να διαφοροποιήσει το δίκτυο υποστήριξής προς την χώρα του.

Και με την Ρωσία να ”διψά” για όπλα ο Κιμ μπορεί να αισθάνεται ότι δύναται να διεκδικήσει από αυτή περισσότερα από ό,τι από το Πεκίνο.

Ο δε Πούτιν, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, μπορεί να συμφωνήσει να σιωπήσει μπροστά σε μια πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

″Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Βόρεια Κορέα έπαιζε τους Ρώσους με τους Κινέζους, όπως τα παιδιά παίζουν με τους δύο γονείς τους” σχολιάζει ο δρ. Μπέρναρντ Λου της Σχολής Διεθνών Σπουδών S Rajaratnam στη Σιγκαπούρη.

Κρύο-ζεστό οι σχέσεις Ρωσίας - Β.Κορεάς

Όπως επισημαίνει μάλιστα το Reuters, η Β. Κορέα δημιουργήθηκε την πρώτη περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και με την υποστήριξη της ΕΣΣΔ από την οποία εξαρτιόταν η Πιονγιάνγκ έως την κατάρρευσή της οπότε η Κίνα κάλυψε το κενό.

Ο δε Κιμ αναθέρμανε μερικώς τις σχέσεις με την Ρωσία κατά την συνάντησή του με τον Πούτιν το 2019 στο Βλαδιβοστόκ ενώ κατά την φετινή ημέρα της Νίκης στην Ρωσία ο βορειοκορεάης ηγέτης υποσχέθηκε να ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία των δυο χωρών ενώ και η Μόσχα έχει συνταχθεί με την Κίνα κατά νέων κυρώσεων στην Β.Κορέα

Το πιο εντυπωσιακό σημάδι εμβάθυνσης των σχέσεων ήρθε τον Ιούλιο, όταν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου επισκέφθηκε την Πιονγκγιάνγκ και περιηγήθηκε σε έκθεση όπλων που περιελάμβανε τους απαγορευμένους βαλλιστικούς πυραύλους του Βορρά. Αργότερα στάθηκε δίπλα στον Κιμ και χαιρέτησε αυτούς τους πυραύλους καθώς περνούσαν κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής παρέλασης.

Κιμ Γιονγκ ουν
Κιμ Γιονγκ ουν
via Associated Press

Τα ταξιδέψει όμως εκτός Β.Κορέα ο φοβικός Κιμ;

Πάντως, πέραν όλων των άλλων αστερίσκων σχετικά με τη πραγματοποίηση ή μη αυτής της συνάντησης, υπάρχει και ένα ερωτηματικό που σχετίζεται με την προτίμηση του Κιμ να μην ταξιδεύει εκτός Βορείου Κορέας.

Είναι γνωστό πως είναι παρανοϊκός σε θέματα ασφάλειας και θεωρεί ότι τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι γεμάτα κινδύνους. Για τα τελευταία διεθνή ταξίδια του - στο Ανόι για να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ τον Φεβρουάριο του 2019 και για να συναντήσει τον κ. Πούτιν στο Βλαδιβοστόκ τον Απρίλιο του 2019 - χρησιμοποίησε θωρακισμένο τρένο.

Το ταξίδι στο Ανόι κράτησε δύο μέρες και έγινε μέσω της Κίνας.

Επίσης, δεν είναι γνωστό εάν μια συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών θα είναι ιδιωτική αλλά είναι λογικό οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι με τη δημοσιοποίησή της, μπορεί να τρομάξει ο Κιμ και έτσι να αποτρέψουν με ένα τέτοιο τέχνασμα τόσο τη συνάντηση όσο και την πιθανή συμφωνία περί όπλων.

Ο δρ.Λου πιστεύει πάντως πως ο Κιμ δεν θα μπορούσε να κάνει πίσω. Όπως λέει ”δεδομένων των αναφορών για τριμερείς στρατιωτικές ασκήσεις, θα ήταν δύσκολο να ακυρωθούν τέτοιου είδους ραντεβού χωρίς να μια τέτοια κίνηση να καταλήξει μπούμερανγκ”.

Πηγές: BBC, Reuters

Δημοφιλή