Πότε το φλερτ στις εφαρμογές γνωριμιών καταντά σκέτη εξόντωση και πώς θα προστατευτούμε

Η διαδικασία των ραντεβού είναι μια μοναδική φάση της ερωτικής μας ζωής. Γιατί να μην την απολαμβάνουμε όσο της αξίζει;
rbkomar via Getty Images

Η διαδικασία των ραντεβού δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταλήξει να μας εξοντώνει, όπως για παράδειγμα η δουλειά. Ωστόσο, όταν πρόκειται για το φλερτ σε πλατφόρμες γνωριμιών, όλη αυτή η διαλογή ανάμεσα σε μυριάδες υποψήφια ταίρια και η ανταλλαγή τυπικών μηνυμάτων, εξαιτίας του γραπτού λόγου που αφήνει περιθώρια για παρεξηγήσεις, αλλά και της έλλειψης ουσιαστικής σχέσης με το άλλο άτομο, μας κάνει να αισθανόμαστε πως εργαζόμαστε σε ένα πόστο μερικής απασχόλησης γεμάτο στρες και μάλιστα πολύ χαμηλά αμοιβόμενο.

Με τον χαρακτηρισμό «χαμηλά αμοιβόμενο», εννοούμε πως όλη αυτή η προσπάθεια, μπορεί στο τέλος να μην καταλήξει στο παραμικρό αποτέλεσμα. Με την πάροδο του χρόνου όμως, οι απανωτές απογοητεύσεις από τα ψηφιακά φλερτ που δεν περνάνε ποτέ το κατώφλι του πραγματικού κόσμου, μας οδηγούν στην εξάντληση.

Το φαινόμενο της εξουθένωσης

Η Κριστίνα Μασλάχ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έχει αφιερώσει δεκαετίες μελετώντας την επαγγελματική εξουθένωση, την οποία τόσο η ίδια, όσο και οι συνάδελφοί της περιγράφουν ως απάντηση στο διαπροσωπικό στρες, που ενδέχεται να μας ταλαιπωρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί εύκολα να πάρει τη μορφή της συναισθηματικής εξάντλησης, που προκαλεί καταστάσεις όπως η αποστασιοποίησή μας από τους άλλους και η αίσθηση ότι όλοι τους μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό ίδιοι.

Η επαγγελματική εξουθένωση συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη δυσαρέσκεια από τη δουλειά και εμφανίζεται σε εργασιακά καθεστώτα, όπου παρατηρείται συχνή εναλλαγή των εργαζομένων, οι οποίοι αντιμετωπίζονται από τον εργοδότη ως αναλώσιμοι.

Στον κόσμο των διαδικτυακών ραντεβού, αυτό το είδος εξουθένωσης, που όπως προαναφέρθηκε προκύπτει από την υπερβολική πληροφορία και τις διαδοχικές ματαιώσεις, μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι και ανίκανοι να πετύχουμε τους στόχους τους.

Πώς θα το αντιμετωπίσουμε

Ζητάμε στήριξη

Σύμφωνα με τη Mασλάχ, η κοινωνική υποστήριξη δύναται να αποτρέψει την επαγγελματική εξουθένωση. Σε προγενέστερες εποχές συνηθίζαμε να συναντάμε ανθρώπους σε κοινωνικά περιβάλλοντα όπως τα μπαρ και τα εστιατόρια, αλλά πλέον μεγάλο μέρος των επαφών μας παραγματοποιείται ενώ είμαστε μόνοι στο σπίτι, κουλουριασμένοι στον καναπέ.

Η ενεργή προσπάθεια να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας με τους φίλους μας θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα αναπόφευκτα ψυχικά σκαμπανεβάσματα που πάνε χέρι-χέρι με τις διαδικτυακές γνωριμίες.

Τα άτομα που «καίγονται» στις εφαρμογές γνωριμιών ξεμένουν από ενέργεια και νιώθουν ότι δεν κάνουν καμία πρόοδο στην προσπάθειά τους να γνωρίσουν κάποιον.

Μερικά κοινά σημάδια εξουθένωσης είναι το να αισθανόμαστε διαρκώς κουρασμένοι και ψυχικά εξαντλημένοι από την ενασχόλησή μας με τις εφαρμογές γνωριμιών, σε βαθμό που να υποβαθμίζουμε τον εαυτό μας και τα επιτεύγματά μας.

Ας εξασκηθούμε στο προσεκτικό «φιλτράρισμα»

Επιτρέποντας στον εαυτό μας να στέλνει αδιάκοπα μηνύματα χωρίς δεύτερη σκέψη, σπαταλάμε ώρες επί ωρών, δίχως να καταφέρνουμε απολύτως τίποτα. Αντίθετα, αφιερώνοντας χρόνο στο φλερτ μας σε στιγμές που είμαστε πλήρως παρόντες και σε προφίλ ατόμων στα οποία πράγματι εντοπίζουμε κοινά και ενδιαφέροντα στοιχεία, αυξάνουμε τις πιθανότητες η δραστηριότητά μας να πιάσει τόπο.

Ας αξιολογήσουμε τις εμπειρίες μας

Κάθε ραντεβού, είτε είχε επιτυχή είτε ανεπιτυχή έκβαση, μας διδάσκει πράγματα γύρω από το τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε από έναν/μια σύντροφο. Επιπλέον, κάθε συνάντηση, είναι μια ευκαιρία να ακονίσουμε τις διαπροσωπικές μας δεξιότητες.

Υιοθετώντας τη νοοτροπία της αυτοβελτίωσης, θα πάψουμε να αντιλαμβανόμαστε τις εμπειρίες μας ως «σπατάλη χρόνου» και θα μάθουμε να προχωράμε μπροστά. Τότε, ίσως διαπιστώσουμε ότι καταφέρνουμε πολύ περισσότερα από όσα μπορούσαμε να φανταστούμε.

Με πληροφορίες από psychologytoday