Πρεμιέρα για τις κάμερες στις στολές των αστυνομικών

Χρυσοχοΐδης: «Μια εικόνα, ένας ήχος, όλη η αλήθεια»
Twitter/Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Την πιλοτική εφαρμογή χρήσης καμερών στις στολές των αστυνομικών των ομάδων Δράση και ΟΠΚΕ ανακοίνωσε, με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Μπήκαν οι κάμερες πιλοτικά στη ΔΡΑΣΗ και στην ΟΠΚΕ. Σε λίγο παντού. Μια εικόνα, ένας ήχος, όλη η αλήθεια» έγραψε ο κ. Χρυσοχοΐδης στην ανάρτησή του.

Η δυνατότητα χρήσης καμερών από τους αστυνομικούς και η μετάδοση της εικόνας στο κέντρο επιχειρήσεων, σε ζωντανή σύνδεση καθιερώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 75/2020, ενώ με την άδεια Εισαγγελέα, το υλικό καταγράφεται και στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως αποδεικτικό στοιχείο, για μία έκνομη ενέργεια, είτε σε περίπτωση καταγγελίας για αστυνομική βία και αυθαιρεσία.

Σύντομα – σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – η χρήση καμερών θα επεκταθεί σε όλες τις μάχιμες υπηρεσίες, ακόμα και με κάμερες που θα είναι προσαρμοσμένες επάνω στις στολές των αστυνομικών.

Τι ισχύει στο εξωτερικό

Κάμερες στολής χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ από το 2016 ξεκίνησαν να εξοπλίζονται και αστυνομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2018, μάλιστα, δεκαπέντε κράτη της Ε.Ε είχαν υιοθετήσει το μέτρο των αστυνομικών καμερών, θεωρώντας ότι έτσι αυξάνεται η διαφάνεια, αλλά και αποκλιμακώνεται πιο γρήγορα την επιθετικότητα, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ πολιτών και ενστόλων.

Δημοφιλή