Προβλήματα σε μεγάλες ιστοσελίδες παγκοσμίως εξαιτίας νέου «μπλακ άουτ»

«Επεσαν» ιστότοποι αεροπορικών εταιρειών, τραπεζών, online παιχνιδιών. Τι συνέβη.
Oscar Wong via Getty Images

Πολλοί δημοφιλείς ιστότοποι «έπεσαν» την Πέμπτη εξαιτίας ενός εκτεταμένου - αλλά σύντομου - παγκόσμιου διαδικτυακού «μπλακ άουτ».

Μεταξύ των υπηρεσιών που επηρεάστηκαν ήταν αεροπορικές εταιρείες, τράπεζες και τεχνολογικοί κολοσσοί. Προβλλήματα αντιμετώπισαν, ανάμεδα σε άλλους, οι Airbnb, UPS, HSBC, British Airways και PlayStation

Ο δημοφιλής πάροχος DNS, Akamai, έκανε λόγο για «πρόβλημα» με την υπηρεσία Edge DNS.

Στη συνέχεια γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι το πρόβλημα έχει επιλυθεί και «η υπηρεσία επανήλθε στην κανονική της λειτουργία».

Η πλατφόρμα παρακολούθησης διακοπών και άλλων προβλημάτων στο διαδίκτυο DownDetector κατέγραψε χιλιάδες προβλήματα από τους χρήστες της σε δεκάδες πλατφόρμες.

Καθώς ορισμένοι ιστότοποι άρχισαν να επαναλειτουργούν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, άλλοι σε χώρες της Ασίας συνέχισαν να αναφέρουν προβλήματα.

Το DNS - συντόμευση για το Domain Name System - μετατρέπει τις αναγνώσιμες από τον άνθρωπο διευθύνσεις ιστού που χρησιμοποιούμε, όπως το huffingtonpost.gr, σε διευθύνσεις που οδηγούν σε διακομιστή υπολογιστή κάπου στο διαδίκτυο.

Οι διακοπές αυτές συχνά σημαίνουν ότι ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού δεν μπορεί να βρει το περιεχόμενο που αναζητά.

Αλλες επηρεαζόμενες υπηρεσίες που αναφέρθηκαν από το DownDetector περιλαμβάνουν:

  • Τράπεζες όπως οι Barclays, Lloyds, TSB και Halifax
  • Υπηρεσίες παιχνιδιών συμπεριλαμβανομένων των Steam, Call of Duty και EA
  • Υπηρεσίες streamin στα κανάλια Channel 4 και ITV

Αυτό είναι το δεύτερο τόσο εκτεταμένο διαδικτυακό «μπλα κάουτ» το τελευταίο δίμηνο.

Τον Ιούνιο, ο πάροχος cloud είχε μια διακοπή της υπηρεσίας που έριξε μεγάλο αριθμό ιστοσελίδων υψηλού προφίλ σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πολλών διεθνών ΜΜΕ και κυβερνητικών ιστότοπων.

Σε αυτήν την περίπτωση, προέκυψε αργότερα ότι μια αλλαγή ρυθμίσεων από έναν πελάτη είχε επηρεάσει ακούσια ολόκληρη την υποδομή.

(με πληροφορίες από BBC)