Σαμπάχ: Η ΕΕ ετοιμάζει μεγάλη σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Φεβρουαρίου

Εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία, η σύνοδος συμπίπτει με την συμπλήρωση ενός χρόνου πολέμου. Η εφημερίδα επικαλείται τον επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία.
To περίφημο Μπλε Τζαμί της Κωνσταντινούπολης.
To περίφημο Μπλε Τζαμί της Κωνσταντινούπολης.
CasarsaGuru via Getty Images

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια μεγάλη σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Φεβρουαρίου, με αφορμή την επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε (Δευτέρα 23 Ιανουαρίου) ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία, Νικολάους Μάγιερ-Λάντρουτ», αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ».

Ο Γερμανός διπλωμάτης και πρέσβης της ΕΕ στην Άγκυρα ανέφερε ότι θα προσκληθεί αξιωματούχος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, ενώ θα παραστεί και ένας Τούρκος εκπρόσωπος στη σύνοδο κορυφής, η οποία θα ασχοληθεί με τις γεωπολιτικές και οικονομικές συνέπειες του πολέμου.

«Αυτός είναι επίσης ένας τρόπος να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Πέρυσι, στις 24 Φεβρουαρίου, η έναρξη της ρωσικής επιθετικότητας υπήρξε μια καθοριστική στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία», είπε στους δημοσιογράφους.

«Οι άνθρωποι λένε συχνά ότι η 11η Σεπτεμβρίου ήταν ένα κομβικό σημείο για την ιστορία της αμερικανικής ασφάλειας. Θα έλεγα ότι το ίδιο σημαντική για την ασφάλεια της Ευρώπης υπήρξε η 24η Φεβρουαρίου 2022. Έχουμε έναν πόλεμο στην ήπειρό μας, έναν μεγάλο βάναυσο πόλεμο, έναν πόλεμο με συνέπειες πολύ πέρα από την ευρωπαϊκή ήπειρο», σημειώνει.

Πέρα από το ρεπορτάζ της τουρκικής «Σαμπάχ», παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η πραγματοποίηση συνόδου κορυφής της ΕΕ στην Κωνσταντινούπολη (εφόσον επιβεβαιωθεί), συμπίπτει χρονικά με την παρουσία στην περιοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα στις 21 Φεβρουαρίου και να μεταβεί στην Τουρκία στην συνέχεια.

Ρωσική και Ουκρανική αντιπροσωπεία συναντήθηκαν για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Μαρτίου 2022. Η Τουρκία φιλοξένησε επίσης τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Αττάλεια, τον Μάρτιο του 2022.

Η τουρκική μεσολάβηση αποδείχθηκε σημαντική για τη διευκόλυνση της υπογραφής συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας, των Ηνωμένων Εθνών, της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία άνοιξε συγκεκριμένα ουκρανικά λιμάνια για τις εξαγωγές σιτηρών, που είχαν «κολλήσει» για μήνες λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα