Οι ΗΠΑ κατέρριψαν άγνωστο αντικείμενο πάνω από την Αλάσκα

Κατόπιν εντολής του προέδρου Μπάιντεν.
via Associated Press

Το Πεντάγωνο κατέρριψε ένα άγνωστο αντικείμενο που πετούσε στον αμερικανικό εναέριο χώρο στα ανοιχτά των ακτών της Αλάσκα κατόπιν εντολής του προέδρου Μπάιντεν, είπαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Το αντικείμενο πετούσε περίπου στα 40.000 πόδια και αποτελούσε πιθανή απειλή για την ασφάλεια των πολιτικών πτήσεων, είπε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Ο ίδιος περιέγραψε το αντικείμενο ως μεγέθους αντίστοιχου ενός μικρού αυτοκινήτου.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα που οι ΗΠΑ καταρρίπτουν κάποιου είδους ιπτάμενο αντικείμενο στους ουρανούς τους. Το Σάββατο μαχητικό κατέρριψε ένα κινεζικό μπαλόνι που θεωρήθηκε κατασκοπευτικό στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνα.

Ο Κίρμπι είπε πως δεν ήταν ακόμα γνωστό σε ποιον ανήκε το αντικείμενο, και δεν είπε πως ήταν μπαλόνι- για την ακρίβεια, προέβη σε σχετική διόρθωση σε δημοσιογράφο που αναφέρθηκε σε αυτό ως μπαλόνι. Αξιωματούχοι επίσης δεν ήταν σε θέση να πουν αν υπήρχε πάνω του εξοπλισμός παρακολούθησης. Επίσης, δεν ήταν γνωστό από πού προερχόταν ή ποιος ήταν ο σκοπός του. Ωστόσο ο Κίρμπι σημείωσε πως πιλότοι μαχητικών που το εξέτασαν οπτικά επιβεβαίωσαν πως δεν ήταν επανδρωμένο. «Δεν ξέρουμε σε ποιον ανήκει, αν ανήκει σε κράτος ή εταιρεία ή ιδιώτη» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν διευκρινίστηκε η ακριβής τοποθεσία όπου καταρρίφθηκε το αντικείμενο, μα η Federal Aviation Administration είπε πως είχε κλείσει τον εναέριο χώρο στην περιοχή του Ντέντχορς στη βόρεια Αλάσκα.

Το αντικείμενο έπεσε σε παγωμένα νερά και η συλλογή των συντριμμιών αναμενόταν να γίνει ταχύτερα από αυτήν στην περίπτωση του μεγάλου μπαλονιού της προηγούμενης εβδομάδας.

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα περίπου μια εβδομάδα αφού οι ΗΠΑ κατέρριψαν ένα κινεζικό μπαλόνι που φέρεται να ήταν κατασκοπευτικό στα ανοιχτά των ακτών της Καρολίνα, αφού πέρασε από χώρους στρατιωτικού ενδιαφέροντος ανά τη βόρεια Αμερική. Η Κίνα επέμεινε πως η πτήση αυτή ήταν ατύχημα ενός πολιτικού σκάφους και απείλησε με επιπτώσεις.

Ο Μπάιντεν έδωσε την εντολή, μα επιθυμούσε κατάρριψη του μπαλονιού από ακόμα νωρίτερα- ωστόσο τον συμβούλεψαν πως η καλύτερη στιγμή για την επιχείρηση θα ήταν όταν ήταν πάνω από νερό. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι διαπίστωσαν πως η κατάρριψή του πάνω από έδαφος από ύψος 60.000 ποδών θα συνιστούσε κίνδυνο για ανθρώπους στο έδαφος.

Η Κίνα αντέδρασε λέγοντας πως διατηρεί το δικαίωμα για «περαιτέρω ενέργειες» και επέκρινε τις ΗΠΑ για «προφανώς υπερβολική αντίδραση και σοβαρή παραβίαση των διεθνών πρακτικών».

Με πληροφορίες από Associated Press, ΒΒC

Δημοφιλή