Silicon Valley Bank: Η κατάρρευση μιας «άγνωστης» τράπεζας προκαλεί κλυδωνισμούς παγκοσμίως

Φόβοι για ντόμινο συνεπειών σε τράπεζες, χρηματιστήρια και εταιρείες ανά την υφήλιο.
via Associated Press

Το όνομα Silicon Valley Bank πιθανότατα δεν έλεγε τίποτα στους περισσότερους εξ ημών μέχρι το άκουσμα της είδησης της χρεοκοπίας της. Η τράπεζα με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ, που δάνειζε χρήματα σε νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley, κατέρρευσε κάνοντας κρότο και σηκώνοντας σκόνη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της έχουν ήδη αρχίσει να εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο. Οι ιδρυτές startup στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο πανικόβλητοι προβληματίζονται για την πρόσβαση σε χρήματα και την πληρωμή των εργαζομένων τους. Οι φόβοι ενός πιθανού ντόμινο αρνητικών εξελίξεων έχουν φτάσει στον Καναδά, την Ινδία και την Κίνα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η SVB πρόκειται να κηρυχθεί αφερέγγυα, έχει ήδη σταματήσει τις συναλλαγές και δεν δέχεται πλέον νέους πελάτες. Το Σάββατο, οι επικεφαλής περίπου 180 εταιρειών τεχνολογίας έστειλαν επιστολή καλώντας τον υπουργό Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Χαντ, να παρέμβει.

«Η απώλεια καταθέσεων μπορεί να ακρωτηριάσει τον κλάδο και να φέρει το σύστημα πίσω 20 χρόνια», ανέφεραν στην επιστολή τους. «Πολλές επιχειρήσεις θα τεθούν σε ακούσια εκκαθάριση εν μία νυκτί», προειδοποίησαν. «Αυτή η κρίση θα ξεκινήσει τη Δευτέρα και γι′ αυτό σας καλούμε να την αποτρέψετε τώρα», επισήμαναν σε δραματικούς τόνους.

JEFFREY DASTIN via Reuters

Ο Χαντ δήλωσε ότι συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, αλλά και με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας προκειμένου «να αποφευχθούν ή να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες» που προκύπτουν από το χάος γύρω από τη θυγατρική της αμερικανικής τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Σούνακ δήλωσε ότι αναγνωρίζει τη «νευρικότητα» που κυριαρχεί, αλλά τόνισε πως η κυβέρνησή του εργάζεται για την εξεύρεση μιας λύσης που θα εξασφαλίσει την οικονομική ρευστότητα των πελατών της τράπεζας, αλλά και τις ανάγκες για ρευστό χρήμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει αγοραστή από τη Μέση Ανατολή για την εξαγορά της θυγατρικής της Silicon Valley Bank, προκειμένου να αποτρέψει τη διάχυση των συνεπειών. H SVB UK έχει οικονομικό ύψος καταθέσεων 7 δισεκατομμυρίων λιρών με την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να τη θεωρεί ως τράπεζα που έχει πτωχεύσει. Ο αγοραστής από τη Μέση Ανατολή έχει ηγετικό ρόλο στην κατάθεση προσφορών για την εξαγορά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Αυτό, πάντως, είναι μόνο η αρχή. Η SVB είχε υποκαταστήματα στην Κίνα, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ινδία, το Ισραήλ και τη Σουηδία, επίσης. Οι ιδρυτές προειδοποιούν ότι η πτώχευση της τράπεζας θα μπορούσε να αφανίσει νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο χωρίς κυβερνητική παρέμβαση.

Στην Ασία, αντίστοιχα, τεχνολογικές εταιρίες προσπαθούν να αξιολογήσουν τις πιθανές επιπτώσεις. Στη Σιγκαπούρη και την Ινδία η υπόθεση της Silicon Valley Bank είναι αυτή τη στιγμή η μεγάλη αγωνία χρηματοδοτών, επιχειρηματιών, ιδρυτών και επενδυτών startup.

Οι καταθέσεις είναι ζωτικής σημασίας για τις νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας, επειδή απαιτούν γενικά πολλά μετρητά για να πληρώσουν βαριές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και των μισθών του προσωπικού, εξηγούν. Εάν αυτές οι καταθέσεις μετρητών πρέπει τελικά να απομειωθούν κατά τη διαδικασία πτώχευσης ή αναδιάρθρωσης, ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας κινδυνεύουν ακόμη και με χρεοκοπία.

via Associated Press

Στον Καναδά, το παράρτημα του SVB Financial Group στη χώρα δήλωσε 314 εκατομμύρια δολάρια σε εξασφαλισμένα δάνεια πέρυσι, διπλάσιο ποσό σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Μεταξύ των ντόπιων πελατών της ήταν εταιρείες παροχής λογισμικού ηλεκτρονικού εμπορίου, φαρμακευτικές και διαφημιστικές.

Τραπεζική αβεβαιότητα και αγορές σε «αναμμένα κάρβουνα»

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για περισσότερες αναταράξεων μετά τη μεγαλύτερη κατάρρευση τράπεζας των ΗΠΑ από την οικονομική κρίση του 2008 με την Lehman Brothers που προκάλεσε σοκ στις αγορές.

Η πτώχευση της τράπεζας του SVB Financial Group οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιπτώσεις από τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με το εάν και άλλα ιδρύματα ενδέχεται να κινδυνεύουν. Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές για την οικονομία παραμένουν ρευστές.

NATHAN FRANDINO via Reuters

Οι αγορές συναλλάγματος θα είναι οι πρώτες που θα τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας καθώς ξεκινά η νέα εβδομάδα, με τις συναλλαγές στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού να είναι οι πρώτες που θα δώσουν το στίγμα τη Δευτέρα. Οι επενδυτές αναμένουν να δουν εάν νομίσματα «καταφύγια» όπως το ελβετικό φράγκο και το γιεν Ιαπωνίας θα επεκτείνουν τα κέρδη που σημείωσαν την Παρασκευή και εάν το δολάριο θα συνεχίσει να κινείται χαμηλότερα μαζί με τις προσδοκίες για βραχυπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων.

Η προσοχή θα επικεντρωθεί έντονα σε οτιδήποτε παρέχει ενδείξεις για τα επόμενα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και των παγκόσμιων ομολόγων της - ή σε ό,τι υπονοεί παράπλευρες συνέπειες στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ πέρα από την SVB.

Για τους παρατηρητές της Fed, το επίκεντρο της εβδομάδας ίσως να είναι η μέτρηση του πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή την Τρίτη. Στη ζώνη του ευρώ, το βασικό γεγονός είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της Πέμπτης, στην οποία οι αξιωματούχοι αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά μισή μονάδα.

EDUARDO MUNOZ via Reuters

Στις ΗΠΑ, η διήμερη πτώση της απόδοσης του διετούς ομολόγου που παρατηρήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή ήταν κλίμακας ανάλογης με αυτή που παρατηρήθηκε στην παγκόσμια κρίση του 2008, ενώ ένας δείκτης τραπεζικών μετοχών στις ΗΠΑ σημείωσε τη χειρότερη εβδομάδα του από την αρχή της πανδημίας Covid το 2020.

Δεν εξετάζεται διάσωση

Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ, αντιδρώντας στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank για την προστασία των καταθετών, δηλώνοντας ωστόσο, ότι δεν εξετάζεται μία μεγάλη οικονομική διάσωση. «Αφήστε με να ξεκαθαρίσω ότι στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης υπήρξαν επενδυτές και ιδιοκτήτες συστημικών μεγάλων τραπεζών που διασώθηκαν οικονομικά... Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν έχουν το νόημα ότι δεν θα το ξανακάνουμε αυτό» διεμήνυσε.

Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να προβεί σε μία «ουσιαστική» ανακοίνωση για να στηρίξει τις καταθέσεις στην SVB, όπως δήλωσαν πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν εργάστηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να αξιολογήσουν τις συνέπειες της δραματικής κατάρρευσης της τράπεζας.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν ό,τι απαιτείται για την αντιμετώπιση της κατάστασης. «Ουσιαστικά, έχουν τα εργαλεία για τον χειρισμό της παρούσας κατάστασης», είπε.

(με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters)