Skiplagging: Η μέθοδος για φθηνότερα εισιτήρια που μισούν οι αεροπορικές

Τι θα πρέπει, όμως, να προσέξουμε.
Frazao Studio Latino via Getty Images

Δεν θα ήταν υπέροχο να μπορούσαμε να γλιτώσουμε το ένα τρίτο των χρημάτων που δίνουμε για αεροπορικά εισιτήρια; Κάποιοι μπορούν. Χάρις στη μέθοδο του skiplagging.

Το skiplagging είναι μια μέθοδος για τα ταξίδια που κάνουμε με το αεροπλάνο και σε όσους την αξιοποιούν, εξοικονομεί χρήματα από τα αεροπορικά εισιτήρια. Και πώς γίνεται αυτό; Πολύ απλά κλείνοντας ένα εισιτήριο με δήθεν «ενδιάμεσο προορισμό» το μέρος που θέλουν να πάνε και να κάνουν τις διακοπές τους.

Ας υποθέσουμε ότι ένας σημαντικός ποδοσφαιρικός αγώνας πραγματοποιείται στο Ντάλας, όμως οι πτήσεις προς το Ντάλας είναι απίστευτα ακριβές. Αν όμως οι πτήσεις προς το Σαν Ντιέγκο μέσω Ντάλας είναι εξαιρετικά φθηνές; Τότε ίσως μας συμφέρει να κλείσουμε ένα εισιτήριο για το Σαν Ντιέγκο μέσω Ντάλας, να κατεβούμε στο Ντάλας και να βγούμε από το αεροδρόμιο με το κεφάλι ψηλά.

Μερικές φορές, οι αεροπορικές εταιρείες χρεώνουν περισσότερo τα εισιτήρια για μια απευθείας πτήση από ό,τι για μια πτήση με μία ή περισσότερες στάσεις. Κι αν κάποια από τις στάσεις της πιο οικονομικής πτήσης τους εξυπηρετεί, οι λεγόμενοι «skiplaggers» την επιλέγουν ανεπιφύλακτα και απλώς κατεβαίνουν εκεί που είχαν σχεδιάσει εξαρχής, πριν μπουν να κλείσουν το εισιτήριο τους και αντικρίσουν τις τσουχτερές τιμές.

Ωστόσο, στις αεροπορικές εταιρείες δεν αρέσει η συγκεκριμένη τακτική. Και όσοι τη μεταχειρίζονται ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρές κυρώσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις που αν επιχειρήσουμε να κάνουμε skiplag, μπορεί ακόμα και να μας σταματήσουν στο αεροδρόμιο.

Η American Airlines, η United Airlines και η Lufthansa συγκαταλέγονται στον ολοένα αυξανόμενο κατάλογο των αερομεταφορέων που λαμβάνουν μέτρα για την καταπολέμηση της πρακτικής αυτής. Η Lufthansa προσπάθησε να μηνύσει έναν επιβάτη που έκανε «skiplagging», ενώ η American Airlines το 2021 έστειλε στους υπαλλήλους της υπόμνημα με το οποίο ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να παρακολουθεί στενά τα περιστατικά «skiplagging».

Οι κίνδυνοι του Skiplagging

Αν οι αεροπορικές ανακαλύψουν πως κάνουμε Skiplagging, έχουν το δικαίωμα να μας ζητήσουν επιπλέον χρήματα ή να ακυρώσουν τον ταξιδιωτικό μας λογαριασμό. Επιπλέον, υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο η αεροπορική να ακυρώσει το ταξίδι της επιστροφής μας, μόλις διαπιστωθεί πως δεν ολοκληρώσαμε το πρώτο κομμάτι του ταξιδιού.

Ένας ακόμη κίνδυνος είναι πολύ απλά να μην καταλήξουμε ποτέ εκεί που νομίζαμε πως θα πηγαίναμε. Για αυτό θα πρέπει να έχουμε τον νου μας για τυχόν αλλαγές στους σταθμούς της πτήσης. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι ενδιάμεσοι σταθμοί αλλάζουν και μόνο ο τελικός προορισμός παραμένει ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση, το ρίσκο είναι μεγάλο και οι ειδικοί ταξιδιών δηλώνουν βέβαιοι πως υπάρχουν λιγότερο επικίνδυνοι τρόποι να ταξιδέψουμε φτηνά.

Από την άλλη, όσοι αποδέχονται το ρίσκο, δεν αλλάζουν το skiplagging με τίποτα, όχι απλώς επειδή κερδίζουν χρήματα αλλά και επειδή νιώθουν πως παίρνουν την εκδίκησή τους για τα πανάκριβα αεροπορικά εισιτήρια.

(Με πληροφορίες από CNN).