Σουδάκια γεμιστά με ελαφριά κρέμα ή σως σοκολάτας

Με άλλα λόγια ένα υπέροχο προφιτερόλ.
Vrinda Mahesh via Getty Images/500px Plus

Θα το χαρακτήριζα από τα πλέον αγαπημένα σοκολατένια γλυκά με φανατικούς οπαδούς. Στο προφιτερόλ δύσκολα λέει κανείς όχι και μάλιστα τις μέρες των γιορτών που όλοι μας κάνουμε παρασπονδίες στην διατροφή μας.

Ιδανικό γλυκό και για το κυριακάτικο τραπέζι.

Βέβαια έχει δουλίτσα αλλά όπως λένε «μπροστά στα κάλλη τι ’ναι ο πόνος».

Χρόνια Πολλά.

Μερίδες: 12

Υλικά

για τα σουδάκια

125 γρ. γάλα

125 γρ. νερό

110 γρ. βούτυρο

5 γρ. αλάτι (1 πρέζα)

5 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (1 πρέζα)

140 γρ. αλεύρι

5 αυγά

για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

1/2 λίτρο γάλα

100 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

60 γρ. αλεύρι

2 αυγά ολόκληρα

20 γρ. βούτυρο (1 κομματάκι)

λίγη βανίλια

200 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη ελαφρά ώστε να πάρει παχύρευστη μορφή

για την σως

250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη

250 γρ. γάλα φρέσκο πλήρες

80 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

για τα σουδάκια

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και την ζάχαρη. Μόλις αρχίσουν να βράζουν ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για 3 λεπτά περίπου. Κατεβάζουμε από την φωτιά, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα σκεύος και το σκεπάζουμε με μία πετσέτα, για να μην ξεραθεί, μέχρι να κρυώσει.

Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στο μίξερ και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Με το ανταλλακτικό που λέγεται «φτερό», όχι με το σύρμα, χτυπάμε ένα-ένα τα αυγά μέχρι να γίνει μια λεία και μαλακιά ζύμη.

Στην λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε βουτυρώσει, τοποθετούμε τα σου που κόβουμε από αυτή την ζύμη με κορνέ ή με δύο κουταλάκια (σε διάμετρο 2-2,5 εκ.).

Ψήνουμε στους 220 βαθμούς σε προσθερμασμένο φούρνο για 10-15 λεπτά περίπου, ανάλογα με τον φούρνο. Όταν φουσκώσουν και πάρουν χρυσαφί χρώμα τα βγάζουμε από τον φούρνο.

για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

Βάζουμε το αλεύρι σε ένα βαθύ σκεύος μαζί με την ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας έως ότου το μείγμα γίνει ένας χυλός.

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και πριν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε την μισή ποσότητα μέσα στο χυλό. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο υπόλοιπο γάλα που έχουμε στην φωτιά.

Ανακατεύουμε γρήγορα και μόλις η κρέμα αρχίσει να δένει και να βράζει, αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την βανίλια. Όταν κρυώσει η κρέμα την ανακατεύουμε για να μαλακώσει και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας ελαφρά.

Με αυτή γεμίζουμε τα σουδάκια και τα αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο ενώ ετοιμάζουμε την σως.

για την σως

Βράζουμε το γάλα και ρίχνουμε την λιωμένη σοκολάτα. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει, κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να κρυώσει ομοιόμορφα και να σχηματιστεί μία παχύρρευστη σως.

Με αυτή σερβίρουμε τα σουδάκια.

Tip

Όταν σερβίρουμε το γλυκό, την ίδια στιγμή περιχύνουμε με την σως και αν η σως παγώσει την λιώνουμε σε μπεν-μαρί.

Τα σου με τη κρέμα διατηρούνται 2-3 ημέρες και η σως 5 ημέρες.

Αναδημοσίευση από το βιβλίο «Σοκολάτα» του Στέλιου Παρλιάρου, εκδόσεις Ι.Σιδέρης.