Τηλεφώνημα Μπάιντεν – Νετανιάχου: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζητά συμφωνία για άμεση εκεχειρία στη Γάζα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε στον Νετανιάχου πως είναι «απαράδεκτη» η επίθεση εναντίον εθελοντών της ανθρωπιστικής οργάνωσης WCK.
via Associated Press

Λιγότερο από μισή ώρα διήρκησε η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τηλεφωνικά τρεις ημέρες μετά το ισραηλινό πλήγμα που στοίχισε τη ζωή σε επτά εργαζόμενους της ανθρωπιστικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK) στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε στον Νετανιάχου πως είναι «απαράδεκτη» τόσο η επίθεση εναντίον εθελοντών ανθρωπιστικής οργάνωσης όσο και γενικότερα η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο. Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Ισραήλ να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει με στόχο την προστασία αμάχων και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς και για την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατέστησε σαφές στον Νετανιάχου ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον σε ό,τι αφορά τη Γάζα θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση των άμεσων μέτρων που θα λάβει το Ισραήλ, αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Ο Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι η επίτευξη άμεσης εκεχειρίας είναι απαραίτητη για την σταθεροποίηση και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως και για την προστασία των αμάχων. Προέτρεψε μάλιστα τον ισραηλινό πρωθυπουργό να ζητήσει από τους διαπραγματευτές του να συνάψουν συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά η Χαμάς.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις απειλές του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, με τον Μπάιντεν να διαβεβαιώνει τον Νετανιάχου για την σθεναρή υποστήριξη της Ουάσινγκτον απέναντι στις απειλές της Τεχεράνης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απορρίπτουν τον ισχυρισμό του Ισραήλ περί «λυπηρού περιστατικού»

Η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) με ανακοίνωσή της απέρριψε τη θέση του Ισραήλ ότι μια αεροπορική επιδρομή που σκότωσε επτά εργαζόμενους ανθρωπιστικής βοήθειας της World Central Kitchen (WCK) ήταν ένα «λυπηρό περιστατικό», λέγοντας ότι πολλά μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν δεχθεί επίθεση στο παρελθόν.

«Δεν αποδεχόμαστε το αφήγημα περί λυπηρών περιστατικών», δήλωσε ο Κρίστοφερ Λόκγιερ, γενικός γραμματέας της ΓΧΣ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Δεν το αποδεχόμαστε γιατί αυτό που συνέβη με τις οχηματοπομπές και τα καταφύγια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι μέρος του ίδιου σχεδίου σκόπιμων επιθέσεων σε εργαζόμενους στον τομέα ανθρωπιστικής βοήθειας, παροχής υγείας, δημοσιογράφους, προσωπικό του ΟΗΕ, σχολεία και σπίτια».

Ο Λόκγιερ είπε χαρακτηριστικά: «Το λέμε αυτό εδώ και εβδομάδες: αυτό το μοτίβο επιθέσεων είναι είτε σκόπιμο είτε ενδεικτικό απερίσκεπτης ανικανότητας».

Το Ισραήλ χαρακτήρισε το θανατηφόρο συμβάν ως επιχειρησιακό ατύχημα και είπε ξεκίνησε έρευνα για αυτό. Το εβραϊκό κράτος αρνείται επανειλημμένα ότι θέτει στο στόχαστρο σκόπιμα αμάχους στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

Ο Λόκγιερ είπε ότι οι ΓΧΣ παραμένουν στη Γάζα μετά τις θανάτους των ανθρώπων της WCK, αλλά η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση αξιολογεί τους κινδύνους για τις ομάδες τους σε καθημερινή βάση.

Συμπλήρωσε ότι οι δολοφονίες των εργαζομένων της World Central Kitchen δείχνει ότι τα μέτρα για την αποκλιμάκωση του πολέμου είναι μάταια «σε έναν πόλεμο που διεξαγέται χωρίς κανόνες».

«Το να επιτρέπεται να συμβαίνουν αυτές οι επιθέσεις σε εργαζομένους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι μια πολιτική επιλογή», είπε.

«Οι κινήσεις και οι τοποθεσίες μας κοινοποιούνται, συντονίζονται και είναι εκ των προτέρων καθορισμένες. Αυτό είναι μια ατιμωρησία, πλήρη περιφρόνηση των νόμων του πολέμου. Και τώρα πρέπει να γίνει θέμα λογοδοσίας».

Ο γενικός γραμματέας της ΓΧΣ είπε ότι η οργάνωση προέτρεψε το Ισραήλ να διερευνήσει μια θανατηφόρα επίθεση σε οχηματοπομπή των ΓΧΣ τον Νοέμβριο και να ερευνήσει άλλα περιστατικά που αφορούν την οργάνωση, συμπεριλαμβανομένης μιας ισραηλινής επίθεσης σε καταφύγιο των ΓΧΣ στο αλ-Μαουάσι τον Φεβρουάριο.

«Δεν έχω λάβει καμία απάντηση - εξήγηση για κανένα από αυτά τα περιστατικά», κατέληξε Λόκγιερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Δημοφιλή